DEH

DEH

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Την έκδοση διεθνούς εταιρικού ομολόγου 400 - 500 εκατ. ευρώ σχεδιάζει στις αρχές του 2019 η ΔΕΗ. Το πιθανότερο είναι οι ομολογίες να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Πολύ πιο ώριμα είναι τελικά τα πλάνα της ΔΕΗ για άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές, απ’ ό,τι υπαινισσόταν η εταιρεία στη χθεσινή (3/12) ανακοίνωση για την αναβάθμισή της από τη Standard & Poor's, όπου αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι «η αναβάθμιση αυτή είναι θετικός οιωνός για την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές που σχεδιάζεται».
Έτσι, σύμφωνα με ανώτατους κύκλους της επιχείρησης, ήδη έχει δρομολογηθεί η έκδοση διεθνούς εταιρικού ομολόγου ύψους 400 - 500 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να γίνει στο πρώτο τρίμηνο 2019.
Με βάση τις ίδιες πηγές, το πιθανότερο είναι οι ομολογίες να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Όπως συμπληρώνουν οι κύκλοι της ΔΕΗ, η σχετική
προεργασία ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο, με συνέπεια αυτή τη στιγμή να απομένουν πλέον μόνο ορισμένες τυπικές λεπτομέρειες ώστε να είναι όλα έτοιμα.
Κατά την προετοιμασία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν γίνει επαφές με αρκετούς υποψήφιους επενδυτές, από τους οποίους καταγράφεται πολύ θετική ανταπόκριση.

Έτσι, εκτιμάται πως η έκδοση θα είναι επιτυχημένη.
Τα ίδια υψηλόβαθμα στελέχη σημειώνουν πως τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα αξιοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων, καθώς και για το κουπόνι του διεθνούς ομολόγου, ύψους 350 εκατ. ευρώ, που λήγει τον Απρίλιο.
Βελτίωση ρευστότητας
Όπως τονίζουν, σύμφωνα με την οικονομική διεύθυνση της επιχείρησης, το ζητούμενο είναι πως είναι διασφαλισμένη η επιδιωκόμενη βελτίωση της ρευστότητας με την έκδοση, ενώ το ύψος στο οποίο θα διαμορφωθεί το επιτόκιο αποτελεί πιο δευτερεύουσας σημασίας ζήτημα.
Εξάλλου, όπως συμπληρώνουν, το επιτόκιο μπορεί στην πορεία να «διορθωθεί», με ενδεχόμενη μεταγενέστερη αναχρηματοδότηση του ομολόγου, σε μια πιο ευνοϊκή επενδυτικά χρονική συγκυρία.
Αξίζει να σημειωθεί πως νύξη για την προετοιμασία έκδοσης ομολόγου έκανε στο συνέδριο «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη στροφή της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, ο ίδιος επισήμανε πως το ευκολότερο είναι να βρεθεί χρηματοδότηση για έργα ανανεώσιμων πηγών.
«Υπάρχουν τράπεζες και fund που αποφεύγουν να συμμετάσχουν στην προετοιμασία για το διεθνές ομόλογο, λόγω του λιγνίτη», πρόσθεσε, για να καταδείξει πως η δραστηριοποίηση στην ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτά καύσιμα αποθαρρύνει πλέον το διεθνές χρηματοδοτικό ενδιαφέρον.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: