DEH

DEH

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Στην κρίση του σημερινού (20/12) διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ η νέα Συμφωνία Μετόχων για τις λιγνιτικές

 
Στόχος του SPA είναι να επιτευχθεί μείωση του κόστους λειτουργίας των προς πώληση μονάδων
Συνεδριάζει σήμερα (20/12) το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ προκειμένου να εγκρίνει τη Συμφωνία Μετόχων για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης. 
Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει νωρίς ο πρωί ώστε καταρχήν να εγκριθούν τα αποτελέσματα εννεαμήνου της ΔΕΗ, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου.
Θα ακολουθήσει η συζήτηση της νέας Συμφωνίας Μετόχων (SPA), γύρω από την οποία η διοίκηση της ΔΕΗ μέχρι στιγμής έχει κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι το κείμενο του SPA δεν διανεμήθηκε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου πριν τη συνεδρίαση όπως είχε γίνει στην προηγούμενη συνεδρίαση που επρόκειτο να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα και η οποία ως γνωστόν ματαιώθηκε με παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 
Τότε ο κ. Σταθάκης είχε απευθυνθεί με επιστολή του στα μέλη του ΔΣ και τους ενημέρωνε ότι η Κομισιόν απέρριψε το σχέδιο του SPA. 
Το σχέδιο που απορρίφθηκε προέβλεπε συμμετοχή της ΔΕΗ στα πιθανά κέρδη ή ζημίες των πωλούμενων μονάδων, καθώς και είσπραξη ενός ποσοστού από τα ΑΔΙ που θα έπαιρναν. 
Με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένοι όροι απορρίφθηκαν η διοίκηση της ΔΕΗ σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ αλλά και υπό την καθοδήγηση της Κομισιόν επεξεργάστηκε το νέο SPA που θα παρουσιαστεί σήμερα και το οποίο σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη στοχεύει στη μείωση του κόστους λειτουργίας των υπό πώληση μονάδων. 
Πάντως ο ίδιος τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι οι υπό πώληση μονάδες πολύ εύκολα μπορούν να καταστούν κερδοφόρες, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από τους υποψήφιους αγοραστές.  
Σε ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ οι υπεράριθμοι εργαζόμενοι 
Όπως προκύπτει δε μετά και την έγκριση από τη Βουλή χθες τροπολογίας του ΥΠΕΝ που παρέχει τη δυνατότητα μετακίνησης εργαζομένων από τη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη προς τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ, η μείωση του λειτουργικού κόστους επιδιώκεται κυρίως μέσω της μείωσης του αριθμού των εργαζομένων. 
Το ζήτημα του αριθμού των εργαζομένων ήταν ένα από τα βασικά σημεία εντάσεων από την πλευρά των υποψήφιων επενδυτών ειδικά για την περίπτωση της Μεγαλόπολης όπου στις υπό πώληση μονάδες απασχολούνται περίπου 1.200 άτομα. 
Πολύ περισσότερο που το ΥΠΕΝ έχει νομοθετήσει διασφάλιση των θέσεων εργασίας για έξι χρόνια μετά την πώληση. 
Η χθεσινή τροπολογία λοιπόν ικανοποιεί τους υποψήφιους επενδυτές, αλλά και τους εργαζομένους που θεωρείται ότι σε μεγάλο ποσοστό θα επιλέξουν την ασφάλεια της ΔΕΗ. 
Το αποτέλεσμα φυσικά θα είναι να επιβαρυνθεί το λειτουργικό κόστος της κρατικής επιχείρησης. 
Εφόσον το σημερινό διοικητικό συμβούλιο εγκρίνει το SPA οι υποψήφιοι επενδυτές θα κληθούν να υποβάλουν προσφορές στις 7 Ιανουαρίου και στις 9 Ιανουαρίου θα κληθούν για την υποβολή βελτιωμένων προσφορών. 
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ήδη εγκρίνει η Κομισιόν, ο πλειοδότης θα πρέπει να ανακηρυχθεί έως τις 15 Ιανουαρίου. 
Πάντως ο κ. Παναγιωτάκης, παρά το γεγονός ότι επιδιώκει να εφαρμόζει κατά γράμμα τη διαδικασία όπως προδιαγράφεται από την Κομισιόν, επιμένει ότι απαιτείται τουλάχιστον ένας ακόμη μήνας διαπραγματεύσεων (δηλαδή η διαδικασία να λήξει στις 15 Φεβρουαρίου) και ότι δημιουργούνται κίνδυνοι τόσο σε ότι αφορά τη συμμετοχή των υποψηφίων όσο και το ύψος του τιμήματος που θα προτείνουν στη ΔΕΗ.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια: