DEH

DEH

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Οριστικοποιείται η Συμφωνία Μετόχων για τις λιγνιτικές μονάδες – Ο ρόλος των ΑΔΙ και της διακοψιμότητας

Οριστικοποιείται η Συμφωνία Μετόχων για τις λιγνιτικές μονάδες – Ο ρόλος των ΑΔΙ και της διακοψιμότητας
Στις 20 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένο να τεθεί προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ το SPA
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας και της ΔΕΗ με στελέχη της Κομισιόν για τη διατύπωση της Συμφωνίας Μετόχων (SPA) για την εξαγορά των τριών υπό πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.
Πρόκειται για τον τέταρτο άτυπο γύρο διαβουλεύσεων που
κεντρικό στόχο έχει η συμφωνία μετόχων που θα διαμορφωθεί να μην περιλαμβάνει σημεία που θα αντιστρατεύονται το ευρωπαϊκό δίκαιο περί ανταγωνισμού και παράλληλα θα καλύπτει τα αιτήματα των υποψηφίων επενδυτών ώστε οι προσφορές που θα υποβάλουν να μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη ΔΕΗ.
Στόχος είναι η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί στις 15 Ιανουαρίου, ενώ το πρώτο σημαντικό βήμα αυτής της τελευταίας ευθείας του διαγωνισμού είναι προγραμματισμένο για τις 20 Δεκεμβρίου οπότε και το SPA θα τεθεί προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ.
Όπως έχει ήδη γράψει το World Energy News, οι νέες ημερομηνίες που έχουν τεθεί στο αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα προβλέπουν κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών στις 7 Ιανουαρίου και τρεις ημέρες αργότερα, στις 10 Ιανουαρίου κατάθεση των βελτιωμένων προσφορών, προκειμένου στις 11 Ιανουαρίου η ΔΕΗ να μπορέσει να ανακοινώσει τον πλειοδότη και στις 15 Ιανουαρίου το ΥΠΕΝ να ενημερώσει με επιστολή  του τις Βρυξέλλες ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι προσκείμενοι στην ελληνική κυβέρνηση με την επιστολή θα δηλώνεται επισήμως ότι αποκαθίστανται οι συνθήκες ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού.

Αγωνία για τα λιγνιτικά ΑΔΙ

Ένα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα που συζητούνται στο πλαίσιο αυτού του τέταρτου γύρου διαβουλεύσεων είναι τα λεγόμενα λιγνιτικά ΑΔΙ, δηλαδή ο Μόνιμος Μηχανισμός Επάρκειας Ισχύος, μέσω του οποίου θα ενισχύονται όλες οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού ανεξαρτήτως καυσίμου.
Ας σημειωθεί ότι η χορήγηση της σχετικής αποζημίωσης στις λιγνιτικές μονάδες είναι από τα βασικά προαπαιτούμενα που έχουν θέσει οι υποψήφιοι επενδυτές, μαζί με αιτήματα όπως η συμμετοχή της ΔΕΗ στις ζημιές/κέρδη των μονάδων για μία διετία αφού πωληθούν κλπ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σε πρώτη φάση η Κομισιόν έχει απορρίψει τον όρο αυτό, όπως και το αίτημα της ΔΕΗ να συμμετέχει στα έσοδα από τα ΑΔΙ των υπό πώληση μονάδων και αυτός ήταν και ο βασικός λόγος της ματαίωσης του προηγούμενου ΔΣ της ΔΕΗ για την έγκριση του SPA.
Εξάλλου και ο ίδιος ο Μηχανισμός που έχει προκοινοποιηθεί στις Βρυξέλλες δεν ικανοποιεί τις υπηρεσίες της Επιτροπής που έχουν ζητήσει ουσιαστική συμμετοχή και του demand, δηλαδή των μεγάλων καταναλωτών ενέργειας.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εμπλοκή παραμένει, με την Επιτροπή να ζητεί εμπεριστατωμένη μελέτη επάρκειας του συστήματος σε συνθήκες κρίσης που να αποδεικνύει την αναγκαιότητα ύπαρξης του Μηχανισμού.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι η μελέτη πρέπει να αφορά και ενδεχόμενη κρίση στην προσφορά φυσικού αερίου.

Κατοχύρωση διακοψιμότητας με παράλληλη αναθεώρηση τιμολογίων 

Κατά τις ίδιες πηγές, η μελέτη πρέπει να εντάσσει και τον παράγοντα του demand, κάτι το οποίο άλλωστε περιλαμβάνεται τόσο στο ιταλικό σχέδιο, όσο και στα άλλα εθνικά σχέδια για τους Μηχανισμούς Επάρκειας Ισχύος που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα από τις Βρυξέλλες.
Πρόκειται με άλλα λόγια για το θέμα που αφορά στην ενεργοβόρο βιομηχανία και το μέλλον του θεσμού της διακοψιμότητας, η οποία λήγει το 2020.
Εξάλλου η όλη υπόθεση συνδέεται άμεσα και με την αντιπαράθεση ΔΕΗ - ενεργοβόρου βιομηχανίας για τα νέα τιμολόγια ηλεκτρισμού στην Υψηλή Τάση.
Η βιομηχανία θέτει ως προαπαιτούμενο το ζήτημα της κατοχύρωσης της διακοψιμότητας και για μετά το 2020 στην συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για τα τιμολόγια και γενικότερα το ενεργειακό κόστος.
Με άλλα λόγια η βιομηχανία αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί κάποια αναθεώρηση των τιμολογίων της ΔΕΗ υπό τον όρο ότι θα διασφαλιστεί μέσω του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος η διατήρηση της διακοψιμότητας και μετά τη λήξη του τρέχοντος μηχανισμού.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: