Εκτιμάται ότι θα έχει κλείσει το "πακέτο" των προς πώληση μονάδων μέχρι 15 Οκτωβρίου. Ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες
Ένα βήμα πιο κοντά στη συμφωνία με την Κομισιόν για το καλάθι των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που θα βγεΙ προς πώληση βρίσκονται κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις που διατυπώνονται από ελληνικής πλευράς, το πιθανότερο είναι να υπάρχει οριστική συμφωνία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, εξέλιξη που θα ανοίξει το δρόμο για την επίσημη έναρξη του market test, της διερεύνησης δηλαδή για το ποιες διεθνείς ενεργειακές εταιρείες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο σχετικό διαγωνισμό.
Ως προς το περιεχόμενο, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πλέον ότι το πακέτο θα περιλαμβάνει τις μονάδες της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης (αγκάθι εδώ είναι ο μεγάλος αριθμός εργαζομένων) μαζί με άδεια για κατασκευή δεύτερου εργοστασίου στη Μελίτη, ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα των μονάδων του Αμύνταιου. Για το συγκεκριμένο εργοστάσιο πάντως που για περιβαλλοντικούς λόγους κλείνει σε δύο χρόνια, κάποιες πληροφορίες θέλουν την Κομισιόν να έχει διαμηνύσει ότι ακόμη και εάν πουληθεί δεν θα προσμετρηθεί στο μερίδιο του 40% που προβλέπει η συμφωνία για την αποεπένδυση λιγνίτη της ΔΕΗ.
Την ίδια στιγμή λοιπόν που οι διαπραγματεύσεις οδεύουν προς την ολοκλήρωσή τους και το market test αναμένεται να ξεκινήσει εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, αρχίζει η συζήτηση για το επόμενο θέμα που δεν είναι άλλο από το εάν θα εκδηλωθεί ή όχι επενδυτικό ενδιαφέρον.
Εδώ λοιπόν έχουμε την κυβέρνηση εξαρχής να δηλώνει βέβαιη ότι θα προσέλθουν επενδυτές και ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον. Την κυβερνητική αυτή βεβαιότητα, φαίνεται να έχουν ενστερνιστεί το τελευταίο διάστημα και κοινοτικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι επίσης βλέπουν ενδείξεις ανταπόκρισης. Από πλευράς Κομισιόν μάλιστα, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον οι Βρυξέλλες θα έβλεπαν με πιο ανοιχτή διάθεση πιθανό ενδιαφέρον από κινεζικές εταιρείες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πλην των Κινέζων, υπάρχουν διερευνητικές επαφές εταιρειών από Τσεχία, Πολωνία και Ιαπωνία. Πιθανότατα οι ξένοι μνηστήρες θα αναζητήσουν Έλληνες εταίρους για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.
Το κλίμα σε κάθε περίπτωση που δημιουργείται είναι ότι υπάρχουν πλέον καλές προϋποθέσεις επιτυχίας του market test.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου