DEH

DEH

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Στο «παρά πέντε» οι αλλαγές στους όρους της δημοπρασίας NOME – Πρόβλημα με τις εγγυητικές των εταιρειών



Θοδωρής Παναγούλης

Την τελευταία στιγμή, και για την ακρίβεια χθες αργά το βράδυ, δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, η απόφαση της ΡΑΕ με την οποία ορίζονται οι όροι της δημοπρασίας τύπου NOME που είναι προγραμματισμένη για τις 25 του μηνός.
Αποφεύχθηκε έτσι μια ακόμα αναβολή της ημερομηνίας
πραγματοποίησής της, καθώς σήμερα είναι, με βάση τον κώδικα, η τελευταία μέρα κατά την οποία ο ΛΑΓΗΕ είναι υποχρεωμένος να αναρτήσει τους όρους της δημοπρασίας προκειμένου να μπορεί να πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα πάντως με πηγές της αγοράς, η αργοπορία στη δημοσίευση των αποφάσεων της ΡΑΕ έχει ήδη δημιουργήσει προβλήματα στις εταιρείες (κυρίως τις μικρότερες) σχετικά με την εγγυητική επιστολή που πρέπει να εξασφαλίσουν από τις Τράπεζες για να μπορέσουν να συμμετάσχουν.
Οι εγγυητικές για τη συγκεκριμένη δημοπρασία είναι μεγάλου ύψους καθώς η προς διάθεση ποσότητα είναι μεγάλη (718 MWh/h). Συγκεκριμένα κάθε εταιρεία πρέπει να φέρει το 3% της συνολικής αξίας του προς διάθεση προϊόντος, δηλαδή περίπου 600.000 ευρώ, γεγονός που κάνει δυσκολότερη την εξασφάλιση της εγγυητικής από τις Τράπεζες.
Σύμφωνα με όσα αποφάσισε η ΡΑΕ, κάθε προμηθευτής για να συμμετάσχει στη μεγάλη δημοπρασία της 25ης Οκτωβρίου για τα 718 MWh/h  θα πρέπει να έχει διαθέσει σε πελατολόγιό του στην Ελλάδα τουλάχιστον το 30% του ρεύματος που έχει αγοράσει μέσω NOME στις προηγούμενες δημοπρασίες.
Για τις δημοπρασίες του 2018 θα ισχύσουν οι αλλαγές που έχει ήδη αναφέρει το ρεπορτάζ του energypress, που είναι οι εξής:
-Για τους «παλιούς» προμηθευτές, αυτούς δηλαδή που έχουν κλείσει έναν τουλάχιστον χρόνο στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό, στις δημοπρασίες του πρώτου εξαμήνου του 2018 το ποσοστό που θα πρέπει να έχουν διαθέσει στην εγχώρια αγορά για να συμμετάσχουν στη διαδικασία θα ανέβει στο 50%.
-Για τις δημοπρασίες του δεύτερου εξαμήνου του 2018, το ποσοστό θα ανέβει και άλλο και θα φτάσει στο 70%.
-Για τους νεοεισερχόμενους προμηθευτές, αυτούς δηλαδή που δεν έχουν συμπληρώσει έναν χρόνο στον ΗΕΠ (και μέχρι να συμπληρώσουν έναν χρόνο) στις δημοπρασίες τόσο του πρώτου εξαμήνου του 2018 όσο και του δεύτερου εξαμήνου, το ποσοστό που θα πρέπει να έχουν διαθέσει στην εγχώρια αγορά για να συμμετάσχουν στη διαδικασία θα παραμείνει στο 30%.
Διαβάστε παρακάτω την απόφαση της ΡΑΕ όπως δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: