DEH

DEH

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Δημοπρασία ΝΟΜΕ - οπερέτα: Στα 45,2 ευρώ ανά ΜWh η τιμή - "Ταφόπλακα" για τη λιανική αγορά ρεύματοςΌλες οι παράμετροι για την ατυχή - όπως η αγορά τη χαρακτηρίζει - κατάληξη της μητέρας των δημοπρασιών 
(upd 4) Δεκατρείς ολόκληρες ώρες κράτησε τελικά η δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ με την τιμή να καθορίζεται τελικώς στα 45,20 ευρώ ανά MWh.
Να σημειωθεί ότι η δημοπρασία ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι στις 25/10 και ολοκληρώθηκε στη 1:15 ξημερώματα στις 26 Οκτωβρίου 2017.
Νωρίτερα εκφράζονταν ανησυχίες για την δημοπρασία και δεν αποκλειόταν να υπάρξει παρέμβαση της ΡΑΕ είτε του ΛΑΓΗΕ με στόχο το κλείσιμο της δημοπρασίας που έχει ξεπεράσει κάθε όριο δείχνοντας πρωτοφανείς δυστοκίες περαίωσης της διαδικασίας, αν και κάτι τέτοιο διαψεύδεται αρμοδίως.
Ελληνικοί κύκλοι επέμειναν πάντως ότι οι Θεσμοί ήταν εκείνοι που δεν ήθελαν κανένα περιορισμό και φέρουν την ευθύνη για την "ταφόπλακα" που μπήκε ουσιαστικά  στη λιανική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος.
Και αυτό γιατί συνέκριναν την ελληνική αγορά με τις βαλκανικές, όπου οι τιμές αναφοράς είναι τα 50 ευρώ και δεν έλαβαν υπόψη τους το όριο αναφοράς στην λιανική στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί μέχρι την προηγούμενη μέρα επιχείρησαν να μην διεξαχθεί η δημοπρασία λόγω του περιορισμού στις εξαγωγές και επειδή θεωρούν ότι η ευρωπαϊκή αγορά είναι ενιαία.


(upd 3) Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν πως η ζήτηση έχει υπερβεί κατά 150 ΜWh την συνολικά προσφερόμενη ποσότητα.
Παράλληλα εκτιμήσεις αναφέρουν ότι traders ενδέχεται να εξαντλούν τις δυνατότητες άντλησης ποσοτήτων έχοντας επιλέξει να τις διοχετεύσουν σε εξαγωγές μεγαλύτερα ποσοστά από το επιτρεπόμενο 30%, που έχει θεσμοθετήσει η ΡΑΕ, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι κατά τον τρόπο αυτό θα αποκλεισθούν από την επόμενη δημοπρασία.
Πάντως η εξέλιξη της τιμής την έχει φέρει σε απροσδόκητα υψηλά επίπεδα δημιουργώντας ερωτήματα για την λειτουργικότητα της διαδικασίας.
Πρόκειται για μια διαδικασία θρίλερ που επί της ουσίας φούσκωσε την τιμή πολύ περισσότερο από ότι η αγορά προσδοκούσε και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το αν έχουν δημιουργηθεί οι σωστές δομές και προυποθέσεις.
Ευνοημένη σε πρώτη φάση φαίνεται να είναι η ΔΕΗ καθώς όσο ανεβαίνει η τιμή τόσο περισσότερο προσιδιάζει στο θεωρητικό κόστος και ελαχιστοποιεί τις όποιες ζημίες της.
Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες το φαινόμενο των αδιάθετων ποσoτήτων επανεμφανίστηκε καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώ ήταν έτοιμη να κλείσει πριν από λίγο η δημοπρασία παρουσιάστηκε αδιάθετη ποσότητα.
To ερώτημα είναι γιατί συνέβη αυτό, δηλαδή αν κάποιος που είχε δεσμεύσει ποσότητες χαμηλά σε χαμηλότερες τιμές, τελικά τις "άφησε" να αποδεσμευτούν και αν κάποιος θα ευνοηθεί στο τέλος εξασφαλίζοντας χαμηλές τιμές.
Κατά πληροφορίες η ΡΑΕ ενδέχεται να υποχρεώσει αυτόν που δεν παίρνει τις ποσότητες που δεσμέυθηκε αρχικά να τις πάρει για να κλείσει η διαδικασία στις υψηλότερες τελικά τιμές που διαμορφώθηκαν.
Κατά άλλους δεν υφίσταται τέτοιο θέμα αλλά τα "μπινταρίσματα" είναι αργά και ανεβαίνοντας με τον ρυθμό των 0,05 ευρώ ανά 6 λεπτά της ώρας κινούν πολύ αργά την διαδικασία, που αναμένεται να κρατήσει μέχρι πρωίας της Πέμπτης 26/10/2017.
Έτσι δικαιώθηκαν όσοι έλεγαν ότι αυτοί που θέλουν να εξάγουν ενέργεια για παράδειγμα στα Σκόπια μπορεί να τραβήξουν τις τιμές ακόμα κοντά και στα 49 ευρώ.
Με αυτόν τον τρόπο όμως θεσμικά η προσπάθεια της απελευθέρωσης της αγοράς δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη μέσω των δημοπρασιών και πρέπει οι αρμόδιοι να αναζητήσουν τις αιτίες.

Νωρίτερα το worldenergynews.gr ανέφερε:

Ανοδικά κινείται μετά από 3 ώρες περίπου η τιμή που διαμορφώνεται από την σημερινή δημοπρασία τύπου ΝΟΜΕ, καθώς έχει ανέβει στα 38,35 ευρώ αφού ξεκίνησε από τα 32,05 ευρώ.
Εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί τελικά στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα με ζήτηση του συνόλου της προσφερόμενης ποσότητας.
Κομβικής σημασίας για το πώς θα διαμορφωθεί η λιανική αγορά ρεύματος το 2018 θεωρείται η σημερινή (25/10) δημοπρασία τύπου ΝΟΜΕ.
Το τεράστιο μέγεθος της δημοπρατούμενης ποσότητας, δηλαδή οι 718 MWh/h, η τιμή εκκίνησης των 32,05 ευρώ/MWh, αλλά και οι νέοι όροι που θέσπισε η ΡΑΕ ως προς την υποχρέωση των συμμετεχόντων να διαθέτουν την ενέργεια που προέρχεται από δημοπρασία κυρίως στην εγχώρια αγορά, διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σκηνικό τα αποτελέσματα του οποίου θα κρίνουν την ταχύτητα του ανοίγματος της αγοράς κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.   
Μέχρι στιγμής και παρά το γεγονός ότι έχουν προηγηθεί τέσσερις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ (η πρώτη έγινε ακριβώς ένα χρόνο πριν, στις 25 Οκτωβρίου του 2016) και η τιμή εκκίνησης έχει μειωθεί στα 32,05 ευρώ MWh (η τιμή εκκίνησης των τριών πρώτων δημοπρασιών ήταν τα 37,37 ευρώ MWh), η ταχύτητα ανοίγματος της λιανικής αγοράς ρεύματος δεν είναι αυτή που αναμενόταν.
Οι ιδιώτες προμηθευτές στο σύνολο τους ελέγχουν περίπου το 15% της αγοράς και η ΔΕΗ παραμένει πολύ μακριά από τους στόχους που έχουν τεθεί από το Μνημόνιο, δηλαδή να χάσει το 50% της λιανικής έως το τέλος του 2019.

Ρυθμίσεις για τόνωση του ανταγωνισμού

Με αυτά τα δεδομένα η ΡΑΕ προχώρησε σε δυο σημαντικές κινήσεις προκειμένου να ενισχύσει τον ανταγωνισμό.
Κατ’ αρχήν αποφάσισε να διατεθεί η υπολειπόμενη ποσότητα ως ενιαίο σύνολο σε μια δημοπρασία και όχι να «σπάσει» σε δυο κομμάτια όπως εισηγήθηκε ο ΛΑΓΗΕ και δεύτερον άλλαξε τους όρους βγάζοντας εκτός της επόμενης δημοπρασίας όσους προμηθευτές δεν θα διαθέσουν τουλάχιστον το 30% της ενέργειας που θα αγοράσουν από τη σημερινή δημοπρασία, στην ελληνική αγορά.
Οι κινήσεις αυτές σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι για πρώτη φορά παίρνουν μέρος στη σημερινή δημοπρασία και οι Εταιρίες Προμήθειας Φυσικού Αερίου οι οποίες έχουν διακηρύξει την πρόθεση τους να εισέλθουν δυναμικά στη λιανική αγορά ρεύματος παρέχοντας συνδυαστικά ενεργειακά πακέτα, διαμορφώνουν ένα νέο εξαιρετικά ενδιαφέρον σκηνικό.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: