DEH

DEH

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Δανέλλης: Παρασπονδίες στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης, προς τους    Υπουργούς: 1) Οικονομικών 2) Περιβάλλοντος & Ενέργειας, σχετικά με το σοβαρό σκάνδαλο που έχει προκύψει με τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (Κ.Ο.Τ), όπου εύποροι καταναλωτές εμφανίζονται δικαιούχοι των προνομίων Κ.Ο.Τ.
 
Η αδυναμία των συναρμόδιων υπηρεσιών να διασταυρώσουν τα στοιχεία που θα έκριναν την υπαγωγή των δικαιούχων στο Κ.Ο.Τ. επέτρεψε να υπαχθούν στο ευεργετικό αυτό μέτρο και καταναλωτές που διαθέτουν μεγάλη περιουσία, ενώ αποκλείστηκαν άτομα που πραγματικά το είχαν ανάγκη.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
                                                          
Προς τους κ.κ. Υπουργούς: 1) Οικονομικών 2) Περιβάλλοντος & Ενέργειας             
         
Θέμα: «Εύποροι καταναλωτές δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου;»
Με την με αριθμό Δ5 – ΗΛ/Β/Φ29/16027/06-08-2010 Απόφαση του Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και με τον ν. 4152/2013, θεσπίστηκε από την πολιτεία το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ) της ΔΕΗ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Τόσο η πιο πάνω απόφαση, όσο και ο εν λόγω νόμος με τις τροποποιήσεις του, προβλέπουν πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, προκειμένου οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος που εντάσσονται στην κατηγορία των ευάλωτων ομάδων, να τύχουν ένταξης στο Κ.Ο.Τ.
Φαίνεται ωστόσο πως οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν προέβησαν σε διασταυρωτικούς ελέγχους των αιτούντων, με αποτέλεσμα να ενταχθούν στο Κ.Ο.Τ και εύποροι καταναλωτές που δεν το δικαιούνται.
Όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ και επισφραγίζεται από ομολογία του Διευθύνοντα Συμβούλου της, ευκατάστατοι πολίτες με μεγάλη ακίνητη περιουσία εμφανίζονται να καταναλώνουν χιλιάδες κιλοβατώρες και να είναι δικαιούχοι του Κ.Ο.Τ.
Το ετήσιο κόστος που επιβαρύνονται οι υπόλοιποι πολίτες μέσω της ΔΕΗ για την κάλυψη του Κ.Ο.Τ ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ, χωρίς ο ελεγκτικός κρατικός μηχανισμός να μπορεί να προστατεύσει ούτε αυτούς που επιβαρύνονται οικονομικά την αναλογία του Κ.Ο.Τ, αλλά ούτε και αυτούς που πραγματικά το δικαιούνται και απορρίφθηκαν επειδή υπερέβαιναν κατ’ ελάχιστο τις προϋποθέσεις. 
Δεδομένου ότι η ανεπάρκεια του ελεγκτικού μηχανισμού στον έλεγχο προϋποθέσεων υπαγωγής πολιτών στο Κ.Ο.Τ επιβαρύνει οικονομικά τους φορολογούμενους που καλούνται να επωμισθούν αυτό το κόστος, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, που υποτίθεται αυτό έπρεπε να αμβλύνει.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Γιατί τα συναρμόδια Υπουργεία δεν έλεγξαν ως όφειλαν διασταυρωτικά τις αιτήσεις υπαγωγής στο Κ.Ο.Τ;
2. Πως δικαιολογείται το γεγονός εύποροι πολίτες με μεγάλη ακίνητη περιουσία να έχουν ενταχθεί στο Κ.Ο.Τ; Ποιος ο αριθμός αυτών των περιπτώσεων;
3. Τι προτίθεστε να πράξετε για τις περιπτώσεις πολιτών που ενώ δεν δικαιούνταν το Κ.Ο.Τ., εντέλει το απέκτησαν; Προβλέπεται να επιβληθούν οι σχετικές ποινικές και διοικητικές ευθύνες (πρόστιμα) εκεί που αναλογούν μετά τον διασταυρωτικό έλεγχο; 
4. Προβλέπεται να υπάρξει μεγαλύτερος αριθμός πολίτων που θα μπορούν αποδεδειγμένα  να ενταχθούν στο Κ.Ο.Τ, καταλαμβάνοντας τις θέσεις αυτών που με δόλιο τρόπο εντάχθηκαν;

Δεν υπάρχουν σχόλια: