DEH

DEH

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Σε σταυροδρόμι κρίσιμων αποφάσεων η ΔΕΗ – Το Σεπτέμβριο κρίνεται το μέλλον της επιχείρησης

Σε σταυροδρόμι κρίσιμων αποφάσεων η ΔΕΗ – Το Σεπτέμβριο κρίνεται το μέλλον της επιχείρησηςΤον επόμενο μήνα θα πρέπει να συνταχθεί νέα λίστα με τις προς πώληση μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ενώ παράλληλα θα αποφασιστεί ο τρόπος ανάκτησης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που θα έχει άμεσες επιπτώσεις στα τιμολόγια ρεύματος
Μήνας σημαντικών εξελίξεων για το μέλλον της ΔΕΗ αναμένεται να είναι ο Σεπτέμβριος.
Δύο σημαντικά ζητήματα από τα οποία εξαρτάται αφενός η επόμενη ημέρα της επιχείρησης και αφετέρου η οικονομική της κατάσταση και τα οποία θεωρητικά θα έπρεπε να έχουν ήδη διευθετηθεί από τον Ιούνιο, είναι βέβαιο ότι θα επανέλθουν στο τραπέζι των συζητήσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.
Το πρώτο από τα δυο ζητήματα είναι η διαδικασία που θα οδηγήσει πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και το δεύτερο είναι η αναθεώρηση του υπολογισμού των ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) για τα έτη 2012-2016, τα προς ανάκτηση ποσά από τη ΔΕΗ, αλλά και ο τρόπος υπολογισμού των ΥΚΩ τα επόμενα χρόνια.
Και τα δυο ζητήματα είναι βαρύνουσας πολιτικής σημασίας.
Η μεν πώληση των ατμοηλεκτρικών μονάδων από τη μια πλευρά ενδέχεται να πυροδοτήσει κοινωνικές αντιδράσεις στα λιγνιτικά κέντρα της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία και την Αρκαδία, ενώ από την άλλη η καθυστέρηση της διαδικασίας εγκυμονεί τον κίνδυνο αύξησης των πιέσεων εκ μέρους της Κομισιόν για λήψη νέων δομικών μέτρων, δηλαδή την πώληση και υδροηλεκτρικών σταθμών.
Περί τα μέσα Ιουλίου η κυβέρνηση κοινοποίησε στην Κομισιόν μια λίστα με τις μονάδες που προτείνει να ενταχθούν στο market test, το οποίο είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές να γίνει το Σεπτέμβριο, αλλά όπως όλα δείχνουν έχει μετατεθεί ήδη για τον Οκτώβριο.

Προς σύνταξη νέας λίστας εκποίησης λιγνιτικών μονάδων

Η λίστα αυτή απερρίφθη και πλέον η κυβέρνηση καλείται να διαπραγματευτεί με την Κομισιόν για τη διαμόρφωση της νέας λίστας. Έτσι πλέον το ερώτημα που τίθεται είναι εάν στο δεύτερο γύρο των συζητήσεων η κυβέρνηση θα επιλέξει να ακολουθήσει τη γραμμή που προκρίνει η ΔΕΗ, δηλαδή να αποφύγει πάση θυσία να εντάξει στη λίστα το λεγόμενο «φιλέτο» του Αγίου Δημητρίου, διαθέτοντας προς πώληση τη Μεγαλόπολη, ή εάν θα αποφύγει να επεκτείνει και στη Νότια Ελλάδα την κρίση και τις αντιδράσεις που έχει δημιουργήσει η υπόθεση στη Δυτική Μακεδονία.
Στην πολιτική αυτή εξίσωση σημαντικός είναι και ο ρόλος των Περιφερειαρχών των δυο περιοχών.
Ο Θόδωρος Καρυπίδης της Δ. Μακεδονίας έχει επιδείξει ανοχή στις μέχρι σήμερα επιλογές της κυβέρνησης και έχει καταφέρει να κρατήσει «χαμηλά» τις όποιες αντιδράσεις.
Όμως θα ισχύσει το ίδιο εάν η απόφαση της κυβέρνησης είναι να δοθεί προς πώληση ο σταθμός του Αγίου Δημητρίου;
Από την άλλη πλευρά ο Πέτρος Τατούλης, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, έχει ταχθεί κατά της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ στην Αρκαδία και αποτελεί ερώτημα το πώς θα αντιδράσει εφόσον η πώληση αφορά την περιοχή του.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση καλείται να αναθεωρήσει τη λίστα των προς πώληση μονάδων και είναι βέβαιο ότι οι Βρυξέλλες θα πιέσουν αυτό να γίνει εντός του Σεπτεμβρίου ώστε το market test να γίνει στις αρχές Οκτωβρίου.

Η δύσκολη εξίσωση των ΥΚΩ

Όσο δε για την αναθεώρηση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) μετά την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης – πρότασης της ΡΑΕ, η κυβέρνηση καλείται να εγκρίνει το κούρεμα κατά το ήμισυ των απαιτήσεων της ΔΕΗ για ΥΚΩ παλαιότερων ετών (η επιχείρηση διεκδικεί 735 εκατ. ευρώ και η ΡΑΕ της αναγνωρίζει 360 εκατ. ευρώ) κάτι το οποίο θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ και στη ρευστότητα της.
Παράλληλα, θα πρέπει να βρει τρόπο ώστε ο επιμερισμός των χρημάτων αυτών στα τιμολόγια των τελικών καταναλωτών να μην έχει μεγάλες επιπτώσεις.
Η εξίσωση καθίσταται ακόμη δυσκολότερη εάν συνυπολογιστεί ότι η ΡΑΕ προκειμένου να αποφύγει την υπέρογκη αύξηση των τιμολογίων εισηγείται τη μείωση στο 50% του ΕΦΚ για τα καύσιμα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής των νησιών.
Σημειώνεται ότι ο ΕΦΚ για το πετρέλαιο των σταθμών στα νησιά υπολογίζεται σε 180-200 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η ΡΑΕ θεωρεί ότι επιβάλλεται η μείωση της φορολόγησης των ενεργειακών προϊόντων και για το λόγο αυτό προχωρεί τη συγκεκριμένη πρόταση, αν και είναι μάλλον δύσκολο να γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς ή πάντως θα πρέπει να βρεθεί ένα άλλο έσοδο για να καλύψει την τρύπα στα έσοδα του κράτους.
Στο δίλημμα της καταβολής 100 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό ή υψηλών αυξήσεων στα ΥΚΩ που πληρώνουν οι καταναλωτές καλούνται να αποφασίσουν οι υπουργοί Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά είναι βέβαιο ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί με την Τρόικα καθώς πρόκειται για σημαντική απώλεια δημοσίων εσόδων.
Εφόσον γίνει αποδεκτή η συγκεκριμένη εισήγηση τότε η επίπτωση στα τιμολόγια του ρεύματος είναι αμελητέα, ενώ σε διαφορετική περίπτωση οι αυξήσεις στη χρέωση των ΥΚΩ μπορεί να φθάσει ακόμη και το 20% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: