Του Χάρη Φλουδόπουλου
Σε κάθε δημόσια εμφάνισή του ο Ε. Μυτιληναίος ρωτάται διαρκώς για τις προθέσεις του σε σχέση με τις δρομολογημένες πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ, ο ίδιος ωστόσο αποφεύγει να τοποθετηθεί όσο δεν έχουν ξεκαθαρίσει οι όροι της διαδικασίας.
Χθες ωστόσο στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων εξαμήνου στους αναλυτές, ο κ. Μυτιληναίος υπήρξε πιο… γενναιόδωρος, δίνοντας λίγο περισσότερο χρώμα για τις προθέσεις του ομίλου. Ταυτόχρονα επέλεξε να στείλει για μια ακόμη φορά ένα ηχηρό μήνυμα για τα όσα συμβαίνουν στην αγορά του ρεύματος με επίκεντρο τη ΔΕΗ.
Σε σχέση με την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, λοιπόν, ο κ. Μυτιληναίος ήταν σαφής εξηγώντας μάλιστα για ποιο λόγο ο όμιλος δεν έχει τοποθετηθεί: "Προσπαθώ να κρατώ χαμηλό προφίλ για τις αποκρατικοποιήσεις, γιατί η δομή τους αλλάζει συχνά και είναι δύσκολο να τις σχολιάσουμε. Παρακολουθούμε από κοντά τις διαδικασίες αλλά δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για την πώληση λιγνιτικών μονάδων χωρίς υδροηλεκτρικά. Το να πουληθούν μόνοι τους οι λιγνίτες θα είναι σίγουρα μια πολύ δύσκολη δουλειά για τη ΔΕΗ" είπε ο κ. Μυτιληναίος.
Ωστόσο δεν έμεινε μόνο στις πωλήσεις. Ο ίδιος σχολίασε και την κατάσταση στην αγορά και τα θέματα που υπάρχουν για τη ΔΕΗ. "Γενικά είμαστε κοντά στη ΔΕΗ και γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Ξέρουμε για παράδειγμα τι γίνεται με τα ΥΚΩ” ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτοντας: "Εμείς ήμαστε υποστηρικτικοί προς τη ΔΕΗ και στο παρελθόν αλλά και τώρα. Επανλαμβάνουμε ότι η ελληνική αγορά χρειάζεται μια ισχυρή ΔΕΗ όσο χρειάζεται και την απελευθέρωση. Η απελευθέρωση πρέπει να γίνει με τρόπο υγιή και σωστό. Εάν η ΔΕΗ πέσει σε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, αυτό θα είναι κακό για όλους μας στην αγορά” τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.
Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα από την πλευρά ενός από τους μεγαλύτερους πόλους της αγοράς ενέργειας, που απευθύνεται προς πολλές κατευθύνσεις για την κατάσταση στη ΔΕΗ. Επί της ουσίας ο κ. Μυτιληναίος διαμηνύει ότι οι αντοχές της ΔΕΗ είναι μετρημένες, η εταιρεία δεν μπορεί να συνεχίσει να επωμίζεται νέα βάρη (πχ το ψαλίδι στα ΥΚΩ) και ότι δεν μπορεί να υπάρξει άνοιγμα της αγοράς χωρίς υγιή ΔΕΗ. Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η συμφωνία του ομίλου Μυτιληναίος με τη ΔΕΗ για το νέο τιμολόγιο της Αλουμίνιον της Ελλάδος, προσέφερε πολύτιμη ανάσα ρευστότητας 100 εκατ. σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για τη ΔΕΗ.
Ως προς τη γενικότερη πορεία της οικονομίας ο ισχυρός άνδρας του βιομηχανικού, κατασκευαστικού και ενεργειακού ομίλου εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος εκτιμώντας ότι η χώρα και η αγορά επιστρέφουν σε συνθήκες κανονικότητας που θα κάνουν ευκολότερη τη ζωή για την αγορά. Εδώ πάντως ειδικά για την αισιοδοξία του κ. Μυτιληναίου, ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι ο όμιλος κατάφερε μέσω της ομολογιακής έκδοσης να εξασφαλίσει χρηματοδότηση με προ κρίσης όρους, που θα μπορούσαν να είναι και ακόμη καλύτεροι, ωστόσο αποφασίστηκε να επιβραβευτούν όσοι εμπιστεύτηκαν την εταιρεία και το ομόλογό της, κυρίως μεμονωμένοι ιδιώτες επενδυτές από το retail.
Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές του ομίλου ξεχωρίζουν οι αναφορές ότι μπορεί με βάση την εικόνα των μεγεθών, να υπάρξει διπλασιασμός μέχρι το τέλος του έτους, αν και το επίσημο guidance παραμένει ίδιο με το Δεκέμβριο του 2016 (κέρδη EBITDA 300 -330 εκ.) ενώ ακόμη καλύτερες είναι οι προοπτικές για το 2018. Κάνουμε πράξη όλα όσα υποσχεθήκαμε στους μετόχους για το μετασχηματισμό, έρχονται ακόμη καλύτερες μέρες το 2018, ήταν η πρόβλεψη του κ. Μυτιληναίου για την πορεία του ομίλου μετά τις αλλαγές, οι οποίες θα συνεχιστούν και θα αφορούν πλέον στη δημιουργία αποτελεσματικής οργανωτικής δομής με δέσμευση για τη βέλτιστη εταιρική διακυβέρνηση. Πάντως προ ημερών, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μυτιληναίος ολοκληρώθηκαν και οι εσωτερικές διαδικασίες του μετασχηματισμού και πλέον στο δεύτερο μισό του έτους αναμένεται περαιτέρω βελτίωση του ισολογισμού και του πιστωτικού προφίλ του ομίλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου