DEH

DEH

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Η ακτινογραφία όσων χρωστάνε στη ΔΕΗ

Η ακτινογραφία όσων χρωστάνε στη ΔΕΗΟι ληξιπρόθεσμες οφειλές πνίγουν τη ΔΕΗ. Παρά τις όποιες προσπάθειες τα χρέη δεν μειώνονται, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι θα αυξηθούν μετά το καλοκαίρι.
Χαρακτηριστικό του αδιεξόδου είναι ότι τα χρέη των πολιτών προς την επιχείρηση μειώθηκαν μόλις κατά 27 εκατομμύρια ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς, με συνέπεια στο τέλος Μαΐου να διαμορφώνονται στα 2,231 δισ. ευρώ, έναντι 2,258 δισ. που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Ποιοι και πόσα οφείλουν

 Αξιοσημείωτο είναι πως από τα 2,231 δισ. το μεγαλύτερο ποσό (και πιο συγκεκριμένα τα 483 εκατομμύρια) προέρχεται από πελάτες που χρωστούν περισσότερα από 3.000 ευρώ έκαστος, και οι οποίοι αριθμούν τις 83.000.

Σε 200.000 ανέρχονται οι καταναλωτές που χρωστούν από 1.000-3.000 ευρώ, με το συνολικό ποσό οφειλής προς τη ΔΕΗ να αγγίζει τα 263 εκατομμύρια, ενώ 135 εκατομμύρια ευρώ είναι το συνολικό ύψος των χρεών προς την επιχείρηση από 258.000 καταναλωτές ο καθένας από τους οποίους έχει ανεξόφλητες οφειλές από 500-1.000 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η συντριπτική αριθμητικά μερίδα των πελατών που χρωστούν (1,069 εκατ.) έχουν οφειλές μικρότερες από 500 ευρώ, με συνέπεια να πρέπει να αναμένει να εισπράξει από αυτούς η επιχείρηση 125 εκατομμύρια.

Η παραπάνω διαστρωμάτωση των οφειλετών δείχνει γιατί η ΔΕΗ ζητά από τον σύμβουλο να διαμορφώσει μία εξειδικευμένη πολιτική διεκδίκησης των χρεών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς.

Η επιχείρηση θα διαχωρίσει τους πελάτες με βάση ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια, δημιουργώντας για καθέναν το προφίλ του με κριτήρια όπως η οικονομική του δυνατότητα, η δραστηριότητα που ασκεί ή η γεωγραφική περιοχή, καθώς και το ύψος των χρεών του.

Για κάθε κατηγορία που θα προκύψει από την ομαδοποίηση των προφίλ, θα καθορισθεί η καλύτερη δυνατή προσέγγιση, όπως και το πώς κλιμακώνονται τα μέτρα που θα λαμβάνονται, ενώ επίσης θα σχεδιασθούν και νέα κίνητρα ή προγράμματα διακανονισμών για κάθε καταναλωτική ομάδα που θα προκύψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: