DEH

DEH

Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Μ. Παναγιωτάκης: Οι ιδιώτες θέλουν έτοιμα υδροηλεκτρικά, αλλά η ΔΕΗ δεν πουλάει

Αμετακίνητος από τη θέση της κυβέρνησης και της ΔΕΗ να πουλήσει υδροηλεκτρικές μονάδες, εμφανίστηκε χθες ο επικεφαλής της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού κατά την τελετή υπογραφής της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για το φράγμα της Μεσοχώρας.
Ο κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, επανέλαβε πως η ΔΕΗ δεν υπάρχει περίπτωση να πωλήσει υδροηλεκτρικά έργα, προσθέτοντας ότι «όλοι τα θέλουν έτοιμα. Κανείς δε θέλει να τα φτιάξει». Η δήλωση του κ. Παναγιωτάκη έρχεται την στιγμή που φουντώνει η συζήτηση στην αγορά ενέργειας, σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με τη DG COMP να απορρίπτει το προτεινόμενο χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει τις δύο μονάδες του Αμύνταιου, μαζί με τη μονάδα Μελίτη 1 και την υπό κατασκευή Μελίτη ΙΙ. Στέλνει δε ένα σαφές μήνυμα και στην αγορά που θεωρεί ότι το 40% του δυναμικού της ΔΕΗ θα ήταν ελκυστικό εάν στο ενεργειακό μείγμα προστίθονταν και τα υδροηλεκτρικά, κάτι που έχει αποκλείσει και η κυβέρνηση. Ο προβληματισμός μεταφέρεται πλέον στα φιλέτα των λιγνιτικών μονάδων όπως η Μεγαλόπολη και ο Αγιος Δημήτριος, που η ΔΕΗ επιθυμεί να ξορκίσει.
Με την υπογραφή της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας ξεμπλοκάρει ύστερα από 17 χρόνια. Πρόκειται για ένα από πιο δαπανηρά έργα, για το οποίο έχουν ήδη διατεθεί 550 εκ. ευρώ ενώ απαιτούνται επιπλέον επενδύσεις 100 εκ. ευρώ για να τεθεί σε λειτουργία αλλά και να ολοκληρωθούν οι απαλλοτριώσεις και να μετακινηθεί τμήμα του οικισμού της Μεσοχώρας Τρικάλων που θα σκεπαστεί με νερά, με την έμφραξη της σήραγγας της εκτροπής. Το έργο περιλαμβάνει δύο μονάδες των 80 MW και μία μικρή του 1,6 MW και θα παράγει 380 – 390 γιγαβατόρες (GWh) ετησίως.
Ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε χθες πως η απόσβεση της επένδυσης θα γίνει σε 20 χρόνια, επισημαίνοντας την ανάγκη το έργο να υλοποιηθεί προκειμένου να σταματήσουν οι απώλειες για την ΔΕΗ αφού ετησίως, χάνει 25 εκ. ευρώ από την φθορά του εξοπλισμού. Άμεσα θα πρέπει να επενδυθούν 20 εκ. ευρώ για επισκευές στεγάνωσης του φράγματος.
Όπως αναφέρθηκε, όσο πιο σύντομα γίνουν οι απαλλοτριώσεις τόσο πιο γρήγορα θα ξεκινήσει η λειτουργία του φράγματος.
Η διοίκηση της ΔΕΗ εκτίμησε ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2019 μπορεί να γίνει η έμφραξη της σήραγγας ώστε να αρχίσει να γεμίζει το φράγμα και λίγους μήνες μετά να παραχθούν οι πρώτες ποσότητες ενέργειας.
Το φράγμα Μεσοχώρας, ήταν κομμάτι της «Εκτροπής του Αχελώου» η οποία ακυρώθηκε έξι φορές από το Συμβούλιο της Επικρατείας και πλέον προωθείται ως ξεχωριστό υδροηλεκτρικό έργο.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ…..

http://e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: