Η ΡΑΕ ζήτησε από τον ΛΑΓΗΕ στοιχεία εξαγωγών ρεύματος για το διάστημα Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου, για να διερευνήσει αν προμηθευτές πούλησαν ποσότητες από προθεσμιακά προϊόντα.
Την επιβολή “πλαφόν” στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από προϊόντα δημοπρασιών ΝΟΜΕ μελετά η ΡΑΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η Αρχή έχει ζητήσει από τον Λειτουργό της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) στοιχεία εξαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος για τους μήνες Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου προκειμένου να διερευνήσει πόσες ποσότητες έχουν διατεθεί, αν αυτές προέρχονται από προθεσμιακά προϊόντα και σε τι ύψος είναι.
Πηγές της ΡΑΕ, σημειώνουν ότι αν διαπιστωθεί πως έφυγαν μεγάλες ποσότητες ρεύματος τότε θα εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο της λήψης περιοριστικών μέτρων. Βέβαια κάτι τέτοιο προϋποθέτει και την έγκριση της Ευρ. Επιτροπής, οπότε και σε μία τέτοια περίπτωση η ελληνική Αρχή θα υποβάλλει σχετικό αίτημα.
Σημειώνεται, ότι πριν την έναρξη των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, μεγάλοι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας είχαν ζητήσει την επιβολή ανώτατου ποσοστού ως προς τις ποσότητες που μπορούν να εξαχθούν από τα συγκεκριμένα προϊόντα. Μάλιστα είχαν κατατεθεί και προτάσεις για ποσοστό της τάξης του 10%.
Εντούτοις η Ευρ. Επιτροπή δεν επέτρεψε τη θέσπιση αυτού του περιορισμού, καθώς θα ήταν αντίθετος με τις συνθήκες περί ελεύθερου διασυνοριακού εμπορίου. Ωστόσο, πηγές θέλουν την Κομισιόν να είχε σημειώσει στη ΡΑΕ ότι στην περίπτωση που χρειαστεί αυτό θα εξεταστεί από τις αρμόδιες διευθύνσεις των Βρυξελλών.
Η συζήτηση περί αναγκαιότητας ή μη της επιβολής πλαφόν στις εξαγωγές άνοιξε ιδίως μετά τα αποτελέσματα των δεύτερων δημοπρασιών, όπου διαπιστώθηκε ότι μικροί προμηθευτές προχώρησαν σε απόκτηση ποσοτήτων δυσανάλογων με το χαρτοφυλάκιο των πελατών τους. Την ίδια περίοδο και ιδίως το δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου οι εξαγωγές ρεύματος δημιουργούσαν ιδανικές συνθήκες κέρδους με δεδομένη τη χαμηλή τιμή των δημοπρασιών και των υψηλών τιμών εξαγωγών.
Αν όντως έχουν εξαχθεί μεγάλες ποσότητες προθεσμιακών προϊόντων, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται αφενός το ουσιαστικό άνοιγμα της αγοράς με διαμόρφωση χαμηλών τιμών έναντι της ΔΕΗ, καθώς άλλοι προμηθευτές που θέλουν να το πράξουν, στερούνται αναγκαίων ποσοτήτων από τις δημοπρασίες.
Πέραν όμως αυτού του μέτρου, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε στάδιο διερεύνησης, η ΡΑΕ έχει θέσει σε διαβούλευση και πρόταση του Λειτουργού της Αγοράς για τη επιβολή ενός ορίου το οποίο θα αποτρέπει εκείνους που αγοράζουν μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντων συγκριτικά με αυτές που χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους. Οι περιορισμοί αυτοί μεταφράζονται στη θέσπιση ενός ανεκτού ορίου (10%) επιπλέον ζήτησης από την ελάχιστη ημερησία που διαμορφώνεται σε διάστημα ενός μήνα καθώς και μιας πρόσθετης χρέωσης.
Ο ΛΑΓΗΕ ζητά οι περιορισμοί αυτοί, που αφήνουν εκτός τις εξαγωγές ρεύματος, να ισχύσουν από την 1η Μαρτίου, ενώ η προθεσμία για τη διαβούλευση που έχει θέσει η ΡΑΕ είναι η 10η Φεβρουαρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου