Θοδωρής Παναγούλης
Με ένα πλέγμα θέσεων που βρίσκονται πολύ μακριά από τις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει η τρόικα για τα ενεργειακά με το τελευταίο κείμενο που απέστειλε, προσέρχεται σήμερα στη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
Οι θέσεις της ελληνικής πλευράς έχουν ήδη σταλεί στους
θεσμούς ως απάντηση στο εν λόγω κείμενο, χωρίς εν των μεταξύ να έχει υπάρξει κάποια αντίδραση εκ μέρους τους.
Με βάση όσα περιλαμβάνοντα στα δύο κείμενα, της τρόικας και του ΥΠΕΝ, συνάγεται το συμπέρασμα ότι στην πραγματικότητα οι δύο πλευρές ξεκινούν τη διαπραγμάτευση σχεδόν από το μηδέν, καθώς το σημείο αφετηρίας είναι πολύ πίσω από το σημείο στο οποίο είχαν μείνει οι διαπραγματεύσεις τον Δεκέμβριο, όταν και έφυγαν οι εκπρόσωποι των θεσμών από την Αθήνα.
Τούτο σημαίνει ότι η γνωστή διαβεβαίωση του κ. Σταθάκη πως δεν θα είναι τα ενεργειακά που θα καθυστερήσουν τη δεύτερη αξιολόγηση, χωράει πλέον πολλά ερωτηματικά. Εκτός εάν οι ακραίες απαιτήσεις αποδειχθούν απλώς διαπραγματευτική τακτική εκ μέρους των δανειστών ή εάν οι ελληνικές κόκκινες γραμμές αποχρωματιστούν δραστικά.
Η αφετηρία των δύο πλευρών
Όπως έγκαιρα είχε αποκαλύψει το energypress, το μαξιμαλιστικό και «επιθετικό» κείμενο των δανειστών περιλάμβανε μεταξύ άλλων:
· Τη γνωστή απαίτηση στις δημοπρασίες NOME για σωρευτικό υπολογισμό των προς δημοπράτηση ποσοτήτων χρόνο με το χρόνο, (20% το 2017, 33% το 2018 κ.ο.κ.) με την προσθήκη μάλιστα ότι θα είναι η ίδια η τρόικα που θα αξιολογήσει τον Ιούνιο αν έχουν αποτέλεσμα τα NOME.
· Τη λεπτομερή περιγραφή των μέτρων δομικού χαρακτήρα που πρέπει να ληφθούν εάν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι. Τα εναλλακτικά μέτρα που προτείνει η τρόικα είναι η πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ και μάλιστα μέχρι τον επόμενο Ιούλιο (του 2018). Θα πρέπει, δε, να έχει προσληφθεί σύμβουλος για την πώληση των μονάδων το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο του 2017.
· Τη συμφωνία τώρα για τα εναλλακτικά δομικά μέτρα και τη νομοθέτησή τους το καλοκαίρι, μετά την αξιολόγηση του Ιουνίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, στο απαντητικό της κείμενο η ελληνική πλευρά δέχεται να κάνει μικρές και μόνον προσαρμογές στα μέχρι τώρα ισχύοντα και συγκεκριμένα:
· Δέχεται να υπάρξει μικρή αύξηση των κατ΄έτος δημοπρατούμενων ποσοτήτων NOME οι οποίες δεν μπορεί να ξεπερνούν το 17% το χρόνο, με αυτόματη αναπροσαρμογή σύμφωνα με τη διαπιστούμενη κάθε φορά πρόοδο στην αλλαγή των μεριδίων, με βάση αξιολόγηση που θα κάνει τον Ιούνιο η ΡΑΕ.
· Υποστηρίζει ότι η συζήτηση για να διερευνηθεί το κατά πόσον υπάρχει ανάγκη δομικών μέτρων θα πρέπει να γίνει στο τέλος του 2017 (το Δεκέμβριο) και όχι τώρα, και εάν κριθεί τότε ότι απαιτούνται δομικά μέτρα, να νομοθετηθούν κατά το 1ο εξάμηνο του 2018 και να εφαρμοστούν από το 2ο εξάμηνο του 2018.
· Να υπάρξει διεύρυνση στα πιθανά εναλλακτικά δομικά μέτρα και να περιληφθούν και μέτρα όπως η δημιουργία και πώληση θυγατρικών της ΔΕΗ στον τομέα της προμήθειας ρεύματος.
Τέλος, όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, το άλλο θέμα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, ο κ. Σταθάκης φέρεται έτοιμος να ανακοινώσει σήμερα στους εκπροσώπους των θεσμών ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό για την πώληση του 66% του Διαχειριστή.
http://energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου