DEH

DEH

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Σαρώνει και τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ

Θα βυθίσουμε τη χώρα στο σκοτάδι»

Με ακραίες αντιδράσεις απειλούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ
Σαρώνει και τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ η θύελλα του προχθεσινού νομοσχεδίου, καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει και εκεί τις διατάξεις για μείωση έως και κατά 25% των αμοιβών των υπαλλήλων τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σκοπεύει να απευθύνει επιστολές στις διοικήσεις των εισηγμένων ΔΕΚΟ στις οποίες το Δημόσιο ασκεί έλεγχο,
 ζητώντας τη σύγκληση γενικών συνελεύσεων, όπου θα αποφασισθούν ανάλογα μέτρα με αυτά του νομοσχεδίου. Οπως διευκρινίζεται από πηγές του οικονομικού επιτελείου, οι ρυθμίσεις θα είναι περίπου οι ίδιες, με δυνατότητα διαφοροποιήσεων ανάλογα με την επιχείρηση.

Δεν θα νομοθετήσει. Ετσι, αν ληφθεί σχετική απόφαση από γενική συνέλευση, δεν θα γλιτώσουν από τη μείωση μισθών ούτε οι υπάλληλοι της ΔΕΗ που ανέρχονται σε 33.000, έναντι περίπου 40.000- 45.000 που υπολογίζεται ότι είναι οι υπάλληλοι των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου. Επίσης, οι υπάλληλοι ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΠΑΠ και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αναμένεται να υποστούν μειώσεις στους μισθούς εφ΄ όσον εφαρμοσθούν τελικά και σ΄ αυτούς ανάλογες διατάξεις με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεών τους. Πάντως, η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι να νομοθετήσει για τις εν λόγω ΔΕΚΟ.

Μια τέτοια πρωτοβουλία εκ μέρους της κυβέρνησης που θα θίγει τα ιερά και τα όσια των υπαλλήλων εισηγμένων ΔΕΚΟ αναμένεται να προκαλέσει θυελλώδεις αντιδράσεις εκ μέρους των ισχυρών συνδικάτων τους.

Ηδη, στη ΔΕΗ οι συνδικαλιστές προειδοποιούν ότι δεν θα περάσει αναίμακτα μια τέτοια απόφαση. «Και νέα μείωση μισθών στους εργαζόμενους της ΔΕΗ, οποτεδήποτε κι αν επιχειρηθεί, θα γίνει αφού πρώτα πέσουν κορμιά», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο κ. Νίκος Φωτόπουλος, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, του πιο ισχυρού συνδικάτου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που ελέγχεται από το ΠΑΣΟΚ.

Αλλες φωνές πιο ακραίες προειδοποιούν με απεργίες διαρκείας, καταλήψεις μονάδων και έξοδο σταθμών από το σύστημα. «Θα βυθιστεί η χώρα στο σκοτάδι», διαμηνύουν οι συνδικαλιστές τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε ετοιμότητα και ότι οι ημέρες μέχρι και την Τρίτη είναι κρίσιμες.

Οχι της διοίκησης. Εναντίον του πλαφόν στους μισθούς δεν είναι μόνο η ΓΕΝΟΠ, αλλά και η διοίκηση της επιχείρησης. Το επιχείρημα είναι πως σε συνθήκες ανταγωνισμού σαν αυτές που έρχονται στην αγορά ενέργειας, η απόδοση θα πέσει και η επιχείρηση θα χάσει πολύτιμα στελέχη για τον ανταγωνισμό, όπως ήδη γίνεται, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, μετά την επιβολή πλαφόν στο ύψος του μισθού γενικού γραμματέα υπουργείου από τον περασμένο Μάρτιο.

Το νομοσχέδιο επιβάλλει, όπως είναι γνωστό, πλαφόν στα 4.000 ευρώ για όλους τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ. Προβλέπει, επίσης, μειώσεις μισθών 10% για αμοιβές άνω των 1.800 ευρώ και περικοπές υπερωριών και άλλων πρόσθετων αμοιβών σε κάθε επιχείρηση στο 10% του μισθολογίου της.

Ετσι, οι υπάλληλοι θα υποστούν περικοπές και από αυτή την πηγή. Συνολικά, η μείωση των αποδοχών τους, σύμφωνα με τον νόμο, δεν μπορεί να ξεπερνά το 25%. Στο επίπεδο αυτό αναμένεται να διαμορφωθεί η μείωση για μεγάλο αριθμό υπαλλήλων, οι οποίοι είδαν κιόλας τις αμοιβές τους να μειώνονται πάνω από 10% τον περασμένο χρόνο στο πλαίσιο της γενικότερης εισοδηματικής πολιτικής στο Δημόσιο.

Ετσι, η διετία 2010-11 θα οδηγήσει τους μισθούς πολλών υπαλλήλων των ΔΕΚΟ στα επίπεδα των συναδέλφων τους τού στενού δημόσιου τομέα, που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών είναι 40% χαμηλότερα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ ΝΑ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΜΙΑ ΘΑ ΜΑΤΩΣΟΥΜΕ,ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΚΟΡΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ.ΤΣΑΜΠΑ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ.ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ .ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ.ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΝ ΟΜΩΣ ΤΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΝΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗ,ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.(ΑΔΑΜΙΔΗ)ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΞΥΠΝΥΣΤΕ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΠΛΑΤΗ.ΠΑΡΤΕ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ. {περισσοτερα θα σαΣ πω σε αλλο αρθρο}