DEH

DEH

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Αντιμέτωποι με το μαχαίρι στους μισθούς και τις αποφάσεις Κομισιόν για το λιγνίτη

Εν αναμονή της επιστολής Παπακωσταντίνου για τη σύγκλιση γενικής συνέλευσης προκειμένου να ληφθούν μέτρα μισθολογικών περικοπών, ανάλογα με εκείνα των άλλων ΔΕΚΟ, βρίσκεται η διοίκηση της ΔΕΗ.
Στον απόηχο της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ τη Τρίτη από
τη Βουλή, το κλίμα στην επιχείρηση με το πιο ισχυρό συνδικάτο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι χειρότερο από ποτέ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι και χθες η διοίκηση δεν είχε λάβει τη σχετική επιστολή από τον υπουργό των Οικονομικών, και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως αυτό θα γίνει κάπου μέσα στο 2011 αλλά όχι σύντομα, αφού «θα είναι πολιτικό λάθος της κυβέρνησης να ανοίξει τώρα μέτωπο με τη ΓΕΝΟΠ».

Το πιθανότερο είναι επιμένουν οι ίδιες πηγές, το μαχαίρι στις εισηγμένες ΔΕΚΟ να μπει πρώτα σε εκείνες με τις πιο ανώδυνες αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα τον ΟΠΑΠ, και η κυβέρνηση να αφήσει τα πιο δύσκολα, δηλαδή τη ΔΕΗ, για αργότερα.

Τα δύο σενάρια

Αυτό είναι το ένα σενάριο. Το δεύτερο που έχει ωστόσο λιγότερες πιθανότητες από το πρώτο, είναι ότι η κυβέρνηση, εφόσον βιάζεται να κλείσει το θέμα με τις εισηγμένες ΔΕΚΟ, θα προτείνει στη διοίκηση της ΔΕΗ την έγκριση των μισθολογικών περικοπών ακόμη και μέσα από ένα Δ.Σ. καθώς η διαδικασία είναι πολύ πιο γρήγορη. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως η διοίκηση της επιχείρησης θα προτιμήσει τη λύση της γενικής συνέλευσης, ώστε το κόστος των επώδυνων αποφάσεων να το επωμιστεί ο βασικός μέτοχος, δηλαδή το Δημόσιο, εν προκειμένω το υπ. Οικονομικών, και όχι η ίδια. Γιατί σε μια τέτοια περίπτωση, όλα όσα «έκτιζε» τόσο καιρό, δηλαδή κλίμα συνεννόησης και συναίνεσης με τη ΓΕΝΟΠ θα γκρεμιστούν σα χάρτινος πύργος. Και μετά, άντε να περάσει τις επώδυνες αλλαγές που έρχονται στην αγορά ηλεκτρισμού…

Κληρώνει και για το λιγνίτη

Διότι εκτός από το μαχαίρι στα μισθολογικά, η ΔΕΗ έχει μπροστά της το σπάσιμο του μονοπωλίου της στην αγορά του λιγνίτη. Η προθεσμία που έχει πάρει η κυβέρνηση από την Κομισιόν για να έχει καταλήξει σε μια «συμφέρουσα για την Ελλάδα» πρόταση είναι το τέλος Δεκεμβρίου, και οι πληροφορίες λένε πως το τελικό πλάνο οριστικοποιείται από ημέρα σε ημέρα. Το πλάνο αυτό, λένε οι γνωρίζοντες, θα έχει τα θετικά του, αλλά και τα σκοτεινά του σημεία. Άλλωστε στα μέσα Ιανουαρίου επισκέπτεται την Ελλάδα και πάλι η αντιπροσωπεία της τρόικας, και μεταξύ των άλλων θεμάτων, θα δώσει το τελικό της «οκέυ» στην όποια συμφωνία έχει επιτευχθεί μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Βρυξελλών.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εαν μας κόψουν έστω και ένα ευρω ας έρθουν να δουλέψουν αυτοί τους σταθμούς παραγωγής τα ορυχεία και να ανεβουν στους πυλώνες.
ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ
ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΗ ΠΙΣΩ Η ΓΕΝΟΠ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΞΥΛΟ ΘΑ ΤΟ ΦΑΝΕ ΑΥΤΟΙ.....