DEH

DEH

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

"Εξίσωση" για δύσκολους λύτες ο συνδυασμός "βιωσιμότητα επιχειρήσεων και απολιγνιτοποίηση" - Το παράδειγμα της METE στο Ορυχείο Προσηλίου

 
Σε κρίσιμο σημείο φαίνεται να έχουν περιέλθει μια σειρά εταιρείες λόγω των αλλαγών που προκαλεί η απολιγνιτοποίηση με την ραγδαία αλλαγή του οικονομικού μοντέλου των λιγνιτικών περιοχών. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία ΜΕΤΕ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες του e-ptolemeos.gr, βρίσκεται ενώπιον της απόφασης μαζικής απόλυσης εργαζομένων, λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει στα πλαίσια της απολιγνιτοποίησης.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το τοπικό μέσο ενημέρωσης, η μείωση της ζήτησης λιγνίτη από το ορυχείο Προσηλίου οδηγεί την εν λόγω εταιρεία σε μείωση της δραστηριότητάς της και κατ' επέκταση στην απόλυση των εργαζομένων. Να θυμίσουμε ότι η εν εταιρεία έχει αναλάβει την εκμετάλλευση του ορυχείου, τροφοδοτώντας τις μονάδες της ΔΕΗ για πολλά χρόνια.
Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, την περασμένη Δευτέρα, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα των εργαζομένων, με το οποίο ζητείται να βρεθεί άμεσα λύση στο αίτημα της εταιρείας για συνέχιση της τροφοδότησης με λιγνίτη των μονάδων της ΔΕΗ στην περιοχή, ενώ σημαντικές εξελίξεις υπάρχουν τόσο στην Αθήνα όσο και στην Κοζάνη.
Συγκεκριμένα, αύριο Παρασκευή έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με την παρουσία του Γιώργου Κασαπίδη, του Εργατικού Κέντρου, της ΜΕΤΕ, εκπροσώπου από την Λιγνιτική Μελίτης και άλλων εμπλεκόμενων φορέων ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα, με την εταιρεία να έχει ενημερώσει για περίπου 38 απολύσεις.
Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν και οι Βουλευτές της Π.Ε. Κοζάνης, ενώ το θέμα με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης και των εκπροσώπων των εργαζομένων στη ΔΕΗ, έχει φτάσει και στη διοίκηση της επιχείρησης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μία από τις προτάσεις που θα κατατεθούν, είναι η δημιουργία μιας αποθήκης λιγνίτη, την οποία θα εκμεταλλεύεται η ΔΕΗ για τις μονάδες που λειτουργεί στη Δυτική Μακεδονία, προκειμένου να εμπλουτίζει το δικό της λιγνίτη που είναι σαφώς  μικρότερης θερμικής αξίας από αυτόν που "βγαίνει" από το ορυχείο Προσηλίου. Τη συγκεκριμένη πρόταση θα καταθέσει το Εργατικό κέντρο Κοζάνης, ενώ έχει προωθηθεί και από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στη ΔΕΗ κ. Παντελή Καραλευθέρη.
Βασικό αίτημα της ΜΕΤΕ παραμένει η συμβολαιοποίηση ποσοτήτων βάση του ΕΣΕΚ, με τη ΔΕΗ ουκ ολίγες φορές να έχει ζητήσει τη συνέχιση της συνεργασίας για τις μονάδες της Μελίτης αλλά και τη νέα μονάδα «Πτολεμαϊδα 5», αλλά αυτό δεν έχει προχωρήσει πέραν της προφορικού αιτήματος.
Η ΜΕΤΕ έχει έτοιμες ποσότητες προκειμένου να καλύψει τη ΔΕΗ για το 2020 και το 2021, χρειάζεται όμως συγκεκριμένες απαντήσεις ώστε με τη σειρά της να δώσει απάντηση και στην αγωνία των εργαζομένων.
Στη σύσκεψη της Παρασκευής θα ζητηθεί συντονισμός ενεργειών απ’ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, με πρώτο βήμα την επιδίωξη άμεσης συνάντησης με τον Υπουργό Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και τον Πρόεδρο της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση, ώστε να οριστικοποιηθούν οι τελικές αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: