DEH

DEH

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

ΔΕΗ: Επίσπευση του κλεισίματος λιγνιτικών μονάδων ή μηχανισμός αποζημίωσης - Διπλάσιο της ΟΤΣ το μέσο μεταβλητό κόστος της λιγνιτικής παραγωγής

 
Η ζημιογόνος επιβάρυνση της ΔΕΗ από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων σε μία εποχή κατά την οποία το τρένο… της κλιματικής ουδετερότητας στην Ευρώπη τρέχει έχει οδηγήσει τη διοίκηση της εταιρίας σε επανεξέταση του πλάνου της απόσυρσης των εργοστασίων της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.
 
Όπως έγραψε χθες το energypress, η εταιρία έχει λάβει την απόφαση να σβήσει έξι μήνες νωρίτερα τη «Μεγαλόπολη 3». Οι τσιμινιέρες θα παγώσουν στα μέσα του 2021 αντί για τις αρχές του 2022 αφού η λιγνιτική μονάδα των 250 MW από τον Απρίλιο και μετά δεν χρειάστηκε παρά να δουλέψει μόλις 6 μέρες.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του energypress, η διοίκηση έχει θέσει στο τραπέζι σχέδιο πρόωρου κλεισίματος κι άλλων λιγνιτικών εργοστασίων. Άλλωστε τα στοιχεία που παρουσίασε προχθές ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης αναφορικά με την επιβάρυνση της δημόσιας εταιρίας, ήταν αποκαλυπτικά: Το μέσο μεταβλητό κόστος της λιγνιτικής παραγωγής είναι στα 0,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η μέση ΟΤΣ στα 0,45 ευρώ.
Η ΔΕΗ έχει εγείρει, και κατά κάποιες πληροφορίες επαναφέρει, το αίτημα προς την Ευρ. Επιτροπή για την αποζημίωση της αναφορικά με τη διατήρηση σε ζωή των ρυπογόνων και κοστοβόρων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής προκειμένου να διατηρείται η επάρκεια και η ασφάλεια του συστήματος. Η μη ικανοποίηση αυτού του αιτήματος, όπως αναφέρουν πηγές, οδηγούν την εταιρία στο να εξετάζει το κλείσιμο νωρίτερα λιγνιτικών μονάδων.
Βέβαια, τον τελευταίο λόγο έχει ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος είναι και αρμόδιος για να κρίνει και αξιολογήσει συνολικά την ενεργειακή ασφάλεια.
Πάντως, σύμφωνα και με επισημάνσεις παραγόντων, η δημόσια εταιρία στο πρώτο εξάμηνο με σχεδόν σβηστές τις λιγνιτικές μονάδες κάλυπτε πλέον το 36,8% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Αν αναλογιστεί κανείς, όπως συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, το γεγονός ότι η ΔΕΗ από τον περασμένο Μάιο έχει στη διάθεση της όλη την παραγωγική ισχύ των 811 MW της «Μεγαλόπολης 5» που καίει φυσικό αέριο και καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, τότε μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την πρόωρη απόσυρση κι άλλων λιγνιτικών της εργοστασίων. 
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: