DEH

DEH

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

ΔΕΗ: Οι λόγοι που οδήγησαν στο +315% από τα χαμηλά του 2019

Τρία καταστήματα της ΔΕΗ και σε απογευματινό ωράριο - The Total Business

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πριν από έναν χρόνο η μετοχή της ΔΕΗ βρισκόταν σε πορεία πλήρους απαξίωσης, η αγορά αντιμετώπιζε την επιχείρηση ως συστημικό κίνδυνο και ακόμα και οι ορκωτοί ελεγκτές ήγειραν αμφιβολίες ως προς τη δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας. Σήμερα η εικόνα αυτή έχει πλήρως αντιστραφεί, η εταιρεία κατάφερε γρήγορα να διαλύσει τα σύννεφα μιας πιθανής χρεοκοπίας και, ακολουθώντας ένα γενναίο επιχειρησιακό πλάνο, έχει καταφέρει να πείσει την αγορά ότι θα πετύχει ένα από τα πιο εντυπωσιακά turnaround stories του Ελληνικού

Χρηματιστηρίου.  

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την πορεία της μετοχής της ΔΕΗ. Τον Απρίλιο του 2019, εν μέσω αμφιβολιών για τη δυνατότητα της επιχείρησης να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, η μετοχή κατέγραφε χαμηλό στο 1,26 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ να προσγειώνεται στα 292 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζει μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο. Στις 22 Αυγούστου 2019, ημέρα κατά την οποία η γενική συνέλευση της ΔΕΗ ενέκρινε την τοποθέτηση του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, Γ. Στάσση, η μετοχή βρισκόταν στα 2,776 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση να έχει φτάσει στα 644 εκατ. ευρώ, καθώς η αγορά υποδέχθηκε με θετικές προσδοκίες την πρόσληψη του νέου μάνατζερ. 

Και όχι άδικα, καθώς την περασμένη εβδομάδα, και ενώ στο μεσοδιάστημα προηγήθηκε η παρουσίαση του νέου business plan αλλά και η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας, η μετοχή κατέγραψε υψηλό έτους στα 5,25 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση να εκτινάσσεται στα 1,218 δισ. ευρώ. Δηλαδή από τα χαμηλά του 2019 η μετοχή έχει καταγράψει ένα εντυπωσιακό ράλι 315%, με την κεφαλαιοποίηση να ενισχύεται κατά 926 εκατ. ευρώ.

Έχει και συνέχεια

Στην αγορά, πάντως, κοινή είναι η πεποίθηση ότι το ράλι της μετοχής της ΔΕΗ θα έχει και συνέχεια. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα reports των χρηματιστηριακών, που επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, τις θετικές οικονομικές επιδόσεις αλλά και το γεγονός ότι η εταιρεία ακολουθεί ένα συνεπές επιχειρησιακό πλάνο με ξεκάθαρους στόχους στη σωστή κατεύθυνση. Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση της Alpha Finance, η οποία, θεωρώντας ότι υπάρχει περαιτέρω ανοδικό περιθώριο για τη μετοχή, αύξησε την τιμή-στόχο στα 6 ευρώ, ενώ ακόμα πιο ψηλά, στα 7,3 ευρώ, μπήκε ο πήχης από την Axia Research. Οι αναλυτές της Alpha Finance υπογραμμίζουν ότι το υπό υλοποίηση πλάνο αναδιάρθρωσης της επιχείρησης μπορεί να μετατρέψει τη μετοχή της ΔΕΗ σε turnaround story με υψηλές αποδόσεις. Επίσης υπογραμμίζεται ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός πως οι στόχοι του business plan υλοποιούνται με συνέπεια από τη διοίκηση.

Οι λόγοι

Πρέπει να σημειωθεί ότι η θετική πορεία της ΔΕΗ δεν περιορίζεται μόνο στο χρηματιστηριακό ταμπλό, αλλά είναι και επιχειρησιακή, καθώς η εταιρεία κατάφερε να ενισχύσει σημαντικά την κερδοφορία της: από τη ζημιογόνο χρήση του 2019, η ΔΕΗ προβλέπεται φέτος να κλείσει με λειτουργική κερδοφορία EBITDA στα 900 εκατ. ευρώ. Ήδη στο πρώτο μισό του έτους η επιχείρηση ανακοίνωσε προ φόρων κέρδη στα 51,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 318,4 εκατ. ευρώ το 2019. 

Πάντως, για να γίνει πράξη αυτό το εντυπωσιακό turnaround, χρειάστηκε αφενός να εκδηλωθεί η ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης να σώσει τη ΔΕΗ και να αποσοβηθεί ο συστημικός κίνδυνος από μια πιθανή χρεοκοπία της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, αφετέρου να χαραχτεί ένα φιλόδοξο και τολμηρό νέο επιχειρησιακό πλάνο, με στροφή της ΔΕΗ προς την πράσινη ενέργεια, ταχεία απεξάρτηση από τον ρυπογόνο και κοστοβόρο λιγνίτη και εκσυγχρονισμό των λειτουργιών της επιχείρησης. Η εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας, η ταχεία απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, η τιτλοποίηση οφειλών πελατών, η αύξηση των επενδύσεων στις ΑΠΕ αλλά και η αναδιοργάνωση της εμπορίας είναι μερικές από τις κινήσεις που δείχνουν στην αγορά ότι κάτι αξιόλογο συμβαίνει στη ΔΕΗ. 

www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: