DEH

DEH

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

ΥΠΕΝ: Αντισταθμιστικά μέτρα για τη ΔΕΗ στο πλαίσιο της πρόσβασης τρίτων στον λιγνίτη

Αρμόδιες πηγές του υπουργείου ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η συμφωνία θα διασφαλίζει ότι η ΔΕΗ δεν θα υποστεί την παραμικρή ζημιά

Η συνολική λύση που επιδιώκεται για την πρόσβαση τρίτων στον λιγνίτη θα περιλαμβάνει στοιχεία από τις πρακτικές άλλων χωρών της ΕΕ που προχωρούν σε σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ρεύματος από άνθρακα, με αντισταθμιστικά μέτρα για τους παραγωγούς που κλείνουν πρόωρα τις μονάδες.

Αυτό σημειώνουν αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΝ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχολιάζοντας τις αναφορές της έβδομης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας στον τομέα της ενέργειας. Σε ό,τι αφορά την μακροχρόνια εκκρεμότητα που σχετίζεται με την πρόσβαση των ανταγωνιστών της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή, σύμφωνα με την ΕΕ η πρόταση που εξετάζεται προβλέπει την πρόσβαση σε συγκεκριμένο μερίδιο του φορτίου βάσης της ΔΕΗ. 

«Η συμφωνία δεν πρόκειται να κλείσει αν δεν υπάρξει συνολική ρύθμιση για τα θέματα της ΔΕΗ, η οποία θα διασφαλίζει ότι η επιχείρηση δεν θα υποστεί την παραμικρή ζημιά», επισημαίνουν οι κύκλοι του υπουργείου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόσβαση σε φορτίο βάσης που εξετάζεται, δεν θα έχει καμία σχέση με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ που εφαρμόστηκαν μετά το 2015, ζημιώνοντας την επιχείρηση και καταργήθηκαν από την σημερινή κυβέρνηση. 

Όπως έγραψε χθες το WorldEnergyNews, παρουσιάζοντας τα βασικά συμπεράσματα της ΕΕ για τις προωθούμενες ενεργειακές μεταρρυθμίσεις, στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά βρίσκεται μία σειρά προτεινόμενων διορθωτικών μέτρων, ώστε να μπορέσει η Επιτροπή στο τέλος του έτους να πραγματοποιήσει market test για το σχήμα που θα εφαρμοσθεί. 

Σε αυτό το πλαίσιο, επιδιώκονται βελτιώσεις όσον αφορά τη διασφάλιση ότι (i) θα υπάρχει διαφανής διαδικασία επιλογής (ii) μικρότεροι παίκτες στην ελληνική λιανική αγορά θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην εκχωρούμενη ισχύ, και (iii) θα υπάρχει ένας λεπτομερής μηχανισμός εφαρμογής, με άμεση συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης, για την υλοποίηση του σχήματος.

Στην έκθεση αποτυπώνεται με θετικό πρόσημο η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο κεφάλαιο της ενέργειας. Υπογραμμίζονται μεταξύ άλλων τα σημαντικά βήματα για την υλοποίηση του σχεδιασμού της απολιγνιτοποίησης (με την κατάρτιση του masterplan που βγαίνει τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση αλλά και το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα), η πρόοδος στις υποδομές, την ηλεκτροκίνηση, καθώς και η εφαρμογή του νέου μοντέλου λειτουργίας της αγοράς ενέργειας (target model).

Στην έκθεση της ΕΕ τονίζεται πως το γεγονός ότι οι εν λειτουργία λιγνιτικές μονάδες δεν μπαίνουν πια συχνά στην αγορά, συνέβαλε στη μείωση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού κατά το α' εξάμηνο του έτους, παρότι αυτές παραμένουν μεταξύ των υψηλότερων της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι στο θέμα αυτό αναφέρθηκε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, που έθεσε τη μείωση του κόστους της ενέργειας ως προτεραιότητα, με την έναρξη του Target Model να αποτελεί βασικό εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή. Η Επιτροπή στην έκθεσή της αναφέρει ότι η «τελική ημερομηνία» για την εκκίνηση των νέων αγορών είναι η 1η Νοεμβρίου.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: