DEH

DEH

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Σήμερα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο με το νέο ΕΣΕΚ ψηλά στην ατζέντα

Ευρεία ατζέντα περιλαμβάνει το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, καθώς περιλαμβάνονται τόσο τα κρίσιμα ενεργειακά θέματα όσο και φορολογικά, ασφαλιστικά, το νομοσχέδιο για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις προμήθειες, η προεπιλογή δικαστικών λειτουργών για τις θέσεις των Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και την Αντιπροεδρία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και ο προγραμματισμός προσλήψεων για το 2020.
Στα ενεργειακά, το πιο σημαντικό ζήτημα που θα απασχολήσει το υπουργικό είναι το νέο ΕΣΕΚ, καθώς μέσα στο Δεκέμβριο πρέπει να αποσταλεί για έγκριση στην Κομισιόν με την ολοκληρωμένη του μορφή. Το κείμενο θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη της χώρας μας για την επόμενη δεκαετία και όπως είναι φυσικό αγγίζει όλους τους ενεργειακούς υποτομείς.
Στο νέο ΕΣΕΚ αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί η επιλογή του πρωθυπουργού να δοθεί τέλος στη λιγνιτική παραγωγή το 2028, καθώς και οι ανάλογες αυξήσεις των μεριδίων των άλλων πηγών ηλεκτρισμού, όπως το αέριο και οι ΑΠΕ.  Όπως άλλωστε εξήγησε προ ημερών η Γ.Γ. Ενέργειας Αλ.Σδούκου, ο φιλόδοξος αυτός στόχος, μεταφράζεται σε προσθήκη νέας πρασινής ισχύος 9.500 MW ως το 2030.
Επίσης, ερώτημα παραμένει το ποσοστό της ηλεκτροκίνησης στο νέο ΕΣΕΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: