DEH

DEH

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

«Να πούμε την αλήθεια για τη ΔΕΗ»

 
Αγαπητή Ελευθερία,
Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη φιλοξενία και τη στεναχώρια που θα προκαλέσω στον «Όμηρο» για τα σχόλια στο άρθρο του στο φύλλο της από 12/11/2019 για τη ΔΕΗ και τους εργαζόμενους σ' αυτήν.
Όταν ο κοινωνικός αυτοματισμός και η ανθρωποφαγία μπαίνουν σε θέση μάχης, τότε πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις. Περίμενα και περιμένω από τον σοφό «Όμηρο» να περιγράψει για τη ΔΕΗ την αλήθεια.
-Μήπως δεν ήτανε οι μικρές ηλεκτρικές εταιρείες στον Νομό Λάρισας με εργαζόμενους που δεν αμείβονταν γι' αυτά που απέδιδαν;
-Μήπως οι καταναλωτές δεν μπορούσαν να έχουν αυτό το κοινωνικό αγαθό στο σπίτι τους;
-Μήπως η ανάπτυξη δεν επαρκούσε για να φτάσει στα πηγάδια;
-Μήπως, κε Όμηρε, δεν διάβασες το βιβλίο που εξέδωσε η Ε.Τ.Ε. ΔΕΗ για το πώς εξηλεκτρίστηκε ο Νομός;
Υπήρξαν Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι που προκειμένου να πάρουν δάνεια έβαλαν υποθήκη το χωράφι και το σπίτι τους ώστε να γίνουν μικρές επεκτάσεις εξηλεκτρισμού ή να αγοράσουν κάποια γεννήτρια.
Αλλά για τους Δήμους και τους Δημάρχους δείχνεις την κακία σου γιατί δεν εκλέχθηκες σ' αυτό το αξίωμα. Και επανέρχομαι.
Το 1950 έγινε η ΔΕΗ για να μπορέσει η Ελλάδα μας να αναπτυχθεί. Έπρεπε να γίνει αυτός ο οργανισμός που έδωσε ρεύμα σε όλη την Ελλάδα και όπου υπάρχει στάνη ή γεώτρηση. Η ΔΕΗ και το προσωπικό της πήγανε αυτό το αγαθό που λέγεται ρεύμα και με σταθερή τάση 220 βόλτ ενώ σήμερα κε «Όμηρε» ό,τι και να αγοράσεις η τάση μπορεί να είναι 240 βόλτ.
Αν δεν αναρωτήθηκες το γιατί αν μη τι άλλο θα έπρεπε να απευθυνθείς σε κάποιον τεχνικό και να ενημερώσεις τον λαό γιατί προέκυψε αυτή η αύξηση.
Γιατί ο «Όμηρος» με τη σοφία έλεγε πάντα την αλήθεια με τις περιγραφές του και τώρα με τα πολλά λαμπογιάλια που φυτεύουμε στον κάμπο ενημερώσου για να ενημερώσεις το λαό για τις συνέπειες.
Πάντως η ακαδημία των σοφών λέει ότι πρέπει να έχουμε εγκαταστημένη ισχύ στη χώρα μας 60%. Το υπόλοιπο 40% είναι όλα τα άλλα.
Κύριε «Όμηρε», όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται είναι φαρσοκωμωδία.
Είχαμε μικρές ηλεκτρικές εταιρείες που δεν έφεραν καμμιά ανάπτυξη. Ιδρύθηκε η ΔΕΗ και εξηλέκτρησε όλη τη χώρα. Τώρα οι κρατικοδίαιτοι εργολάβοι θέλουν να τη ρημάξουν. Κανείς από αυτούς δεν έβαλε χρήματα για την ανάπτυξη της Ελλάδας από την κρίση που έβαλαν τον λαό.
Όσο για τα εκατομμύρια που κόψανε από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, περίπου τα 7 δισ. ευρώ, δεν πήγανε στα κρατικά ταμεία για να αναπτυχθεί η χώρα αλλά στις τσέπες των μετόχων που καθημερινά λυμαίνονται τον ελληνικό λαό.
Πραγματικά κε «Όμηρε» η μεγαλύτερη τεχνική εταιρεία στα Βαλκάνια παραγωγής ρεύματος έπεσε και αυτή θύμα όπως όλες οι άλλες ΔΕΚΟ όχι από τις διοικήσεις αλλά από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν σ' αυτές για να πλουτίσουν τα αφεντικά των πολιτικών.
Κε «Όμηρε» θα μπορούσα να γράφω επί μέρες για τις ΔΕΚΟ που έφαγα ψωμί σαν εργαζόμενος στη ΔΕΗ και αγωνίστηκα για αυτήν. Όταν η ΓΕΝΟΠ έκανε συνέδρια και ημερίδες για ανάπτυξη της επιχείρησης και της Ελλάδας τότε χειροκροτούσες. Τώρα γιατί τόσο μένος;
Δεν είδα στην «Ελευθερία» σταγόνα από μελάνι να γράφεις για τις οπτικές ίνες που θα μπορούσε η ΔΕΗ χωρίς κόστος να δώσει στον Ελληνικό λαό... την απέκλεισαν από παντού.
Αν θέλεις τέτοια ανάπτυξη κε «Όμηρε» οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ έχουν άλλη απάντηση..... ΝΑΙ κε «Όμηρε» τα προνόμια των εργαζομένων είναι πολλά και θα σου τα απαριθμήσω ένα-ένα...
1. Έχουμε κάθε χρόνο τους περισσότερους νεκρούς γιατί το ρεύμα δεν φαίνεται και δεν ακούγεται.
2. Όταν ο Ελληνικός λαός είναι δίπλα στο τζάκι με -10οC οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ είναι παρόντες στο καθήκον.
3. Όταν η θερμοκρασία στον κάμπο είναι 50οC ο τεχνίτης είναι επάνω στην κολώνα για να ποτίσει ο αγρότης το χωράφι ή όταν είναι στο ορυχείο του για να σκάψει με το κάρβουνο.
Κε «Όμηρε» αναφέρεσαι στο μειωμένο τιμολόγιο που πήραμε τότε που ο Χάρρυ Κλυνν έλεγε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας έκανε τη χημεία σκατά (το 0+0=14%) και από το αποτέλεσμα αυτό το μειωμένο φορολογείται σας εισόδημα.
Δεν θα γράψω τίποτα για τον νομό Κοζάνης τώρα που τα αφεντικά αποφάσισαν τη μεταλιγνιτική εποχή.
Θα γράψουμε και εσύ και εγώ γιατί εγώ δεν είμαι υπέρ του «Κάθε πόλη και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο». Είμαι υπέρ μιας ηλεκτρικής εταιρείας μεγάλης που θα λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας.
Την ΟΥΗΛ την θέλουμε μουσείο κε «Όμηρε». Τώρα μας γυρίζουν πίσω. Και όταν ένας λαός κάνει πισωγυρίσματα κάτι δεν πάει καλά...
Άφησα τελευταίο τον φορέα Ασφάλισης που είχαν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ από το 1966 με τον Ν. 4091/66. Έλεγε ότι αναλαμβάνει η ΔΕΗ την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη συνταξιοδότηση. Από τα χρήματα που θα κρατούσε τα έκανε επένδυση σε κολώνες, σύρματα και εργοστάσια.
Όπως γνωρίζεις κε «Όμηρε» όλοι οι εργαζόμενοι ήταν νέοι και δεν είχαν συντάξεις.
Άρα είχε μόνο έσοδα.
Το 1999 όταν το κόμμα σου έβαλε στόχο να την τεμαχίσει με οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε αναλογιστική μελέτη για να δει ποια είναι τα χρήματα του φορέα ασφάλισης γιατί τότε ήμασταν ακόμη στη δραχμή και ο τάπερμαν δεν είχε καταθέσει τα πλασματικά στοιχεία για να μας βάλει στο ευρώ τα χρήματα ήταν δώδεκα τρισ. και ξεχωριστά η περιουσία που είχε ο φορέας την οποία άφησαν οι Άγγλοι φεύγοντας από την Αθήνα.
Κε «Όμηρε» όταν ενημερώνουμε στρεβλά τον λαό αυτά παθαίνουμε. Καταστρέφουμε τη χώρα.
Με εκτίμηση,
Λαδάς Ιωάννης,
συνταξιούχος ΔΕΗ,
πρώην μέλος ΔΣ ΕΤΕ ΔΕΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: