DEH

DEH

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Παναγιωτάκης: Η κυβερνητική παρέμβαση στα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης της ΔΕΗ συνιστά κηδεμόνευση

Μιλώντας στην εφημερίδα «Αυγή» με αφορμή το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι τα θέματα της εταιρικής διακυβέρνησης που επαγγέλλεται ότι επιλύει το ΥΠΕΝ “απελευθερώνοντας τη ΔΕΗ από το κράτος” είναι θέμα καταστατικού, άρα της γενικής συνέλευσης των μετόχων. Η έκδοση νόμου συνιστά προφανώς κυβερνητική παρέμβαση, επομένως πρόκειται για κηδεμόνευση και όχι για εποπτεία...
Ανέφερε επίσης ότι ο τρόπος με τον οποίο ρυθμίζεται η εμπλοκή του ΑΣΕΠ είναι ο ίδιος με αυτόν που υπήρχε και το 2007, δηλαδή προσθέτει γραφειοκρατία και όχι έλεγχο ουσίας, ενώ αφήνονται πολλά περιθώρια για εξωθεσμικές παρεμβάσεις ιδιαίτερα δε με την προοπτική της συνέντευξης.
Θα ήταν αδιανόητο, πρόσθεσε, να γυρίσουμε σε εποχές που οι προκηρύξεις πηγαινοέρχονταν στα υπουργεία και που η διοίκηση προπηλακιζόταν από υπουργούς και κυβερνητικούς βουλευτές. Αναφέρθηκε στο μοντέλο που είχε προτείνει η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ, το οποίο ισχύει για την Εθνική Τράπεζα: οι κάθε είδους αποφάσεις για προσλήψεις λαμβάνονται από τα όργανα της ΔΕΗ και οι προσλήψεις από το ΑΣΕΠ ως αδιάβλητο μηχανισμό.
Σε σχέση με το καθεστώς των νεοπροσλαμβανομένων σημείωσε πως η αντίληψη ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν προστασία μέσω κανονισμών εργασίας κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην άνοδο της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας των επιχειρήσεων. Ο κανονισμός της ΔΕΗ προφανώς θέλει εκσυγχρονισμό και αλλαγές, αλλά σε καμία περίπτωση κατάργηση, όπως είναι η προοπτική που ανοίγεται με το καθεστώς των νέων εργαζομένων.
Σχολίασε δε τις επαναλαμβανόμενες αναφορές του Κ. Χατζηδάκη στο παράδειγμα των εργαζομένων στον ΟΤΕ (που διερωτάται αν όσοι προσλαμβάνονται στον ΟΤΕ “είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού”) ότι, αντί να προσπαθήσουμε να το αντιστρέψουμε αυτό, τελικά μετατρέπουμε και αυτούς που έχουν θεμελιώδη δικαιώματα εργασιακής προστασίας σε “παιδιά ενός κατώτερου θεού”...
Αναφορικά με τις ρυθμίσεις για τα υψηλόβαθμα στελέχη τόνισε ότι όλες οι σοβαρές επιχειρήσεις επιδιώκουν να έχουν στελέχη αφοσιωμένα, κάτι το οποίο αποκτάται κυρίως από την ανάδειξή τους μέσα από τα “σπλάχνα” τους. Στελέχη εκτός των επιχειρήσεων προσλαμβάνονται μόνο σε τομείς, που υπάρχει έλλειψη δεξιοτήτων, λόγω νέων αντικειμένων ή αλλαγών στην επιχειρηματική στρατηγική των εταιρειών. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από τα παραπάνω.
Σημείωσε τέλος ότι η διάκριση των αμοιβών των διευθυντών, με βάση το αν έχουν προκύψει από τη δημόσια προκήρυξη ή όχι, δεν υπακούει σε καμία αρχή χρηστής και αποδοτικής διοίκησης, λέγοντας ότι οι αμοιβές των στελεχών που ασκούν διοίκηση θα πρέπει να εξαρτώνται από το εύρος και τη σημασία των καθηκόντων τους και όχι από τον τρόπο με τον οποίο τους έχουν ανατεθεί τα καθήκοντα αυτά.

 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: