DEH

DEH

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Θλιβερό ρεκόρ για την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού: Έχουμε την πιο ακριβή χονδρεμπορική αγορά στην Ευρώπη


Χρήστος Στεφάνου
 
Η τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται να πιστοποιήσει το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που εμφανίζει η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το β τρίμηνο του 2019, η Ελλάδα έχει την ακριβότερη χονδρεμπορική αγορά στην Ευρώπη με μέση τιμή 65,5 ευρώ/MWh, η οποία μάλιστα είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών αγορών (43,3 ευρώ/MWh).
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελληνική τιμή συγκλίνει με εκείνη της Μάλτας (63,9 ευρώ/MWh) που είναι η δεύτερη ακριβότερη αγορά και είναι σχεδόν 9,1 ευρώ ακριβότερη από την τρίτη ακριβότερο αγορά της ΕΕ, την Πολωνία (56,4 ευρώ/MWh).
Σε ό,τι αφορά τις γειτονικές αγορές της Βουλγαρίας και της Ιταλίας, εκεί η διαφορά διευρύνεται ακόμη περισσότερο αφού στην Ιταλία η μέση τιμή ήταν 51 ευρώ/MWh και στη Βουλγαρία 41,2 ευρώ/MWh.
Σε ό,τι αφορά τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης εκεί η διαφορά πραγματικά ξεφεύγει αφού στη Γερμανία η μέση τιμή ήταν 35,7 ευρώ/MWh, στο Βέλγιο 34,5 ευρώ/MWh, στην Ολλανδία 39,1 ευρώ/MWh, τη Γαλλία 35,3 ευρώ/MWh, την Τσεχία 36,6 ευρώ/MWh και στην Αυστρία 36,9 ευρώ/MWh.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα εμφανίζει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς σε σχέση με πέρυσι (17%), πίσω μόνο από τη Βουλγαρία (22%) όταν μάλιστα η μέση ευρωπαϊκή χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος κατέγραψε υποχώρηση της τάξης του 1%. 
SOS για την ανταγωνιστικότητα και την ορθή εφαρμογή του Target Model
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς καταδεικνύουν πόσο υπολείπεται η Ελληνική αγορά από τις Ευρωπαϊκές χάνοντας το τρένο της ανταγωνιστικότητας. Καθιστούν δε επιτακτική την ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα αλλά και με ορθό τρόπο, η εφαρμογή του target model, με τρόπο που να καταργούνται οι στρεβλώσεις που σήμερα κρατούν τις τιμές στην ελληνική αγορά στην πρώτη θέση ως την ακριβότερη της Ευρώπης. 
Επί της ουσίας η μείωση των τιμών θα πρέπει να είναι η βασική και κύρια προτεραιότητα του target model, καθώς η ελληνική αγορά δεν αντέχει τη διατήρηση στρεβλώσεων και μέτρων που λαμβάνονται με το πρόσχημα της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ, στην πραγματικότητα ωστόσο οδηγούν σε στρεβλώσεις και αύξηση των τιμών. Όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς, το πλήγμα για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και για το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων και πρωτίστως για τη βαριά βιομηχανία, θα είναι ανεπανόρθωτο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: