DEH

DEH

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Συγχαρητήρια κύριε Χατζηδάκη! Τα καταφέρατε με τη ΔΕΗ…

Η πρώτη επιτυχία της κυβέρνησης στην προσπάθεια για επιστροφή στην… κανονικότητα, θα πρέπει να πιστωθεί στον υπουργό Ενέργειας, με επίκεντρο τη ΔΕΗ.
Συγχαρητήρια κύριε Χατζηδάκη! Τα καταφέρατε με τη ΔΕΗ…
Γράφει ο: 

Μετά από την «επικοινωνιακή θύελλα», στο τέλος Ιουλίου και όλο τον Αύγουστο, για την υποτιθέμενη χρεοκοπία της υπό δημόσιο έλεγχο επιχείρησης ηλεκτρισμού, τώρα προκύπτουν τα πραγματικά αποτελέσματα αυτής της τακτικής.
Την Παρασκευή, δημοσιοποιήθηκε η μηνιαία έκθεση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, για τις εξελίξεις στην αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος κατά τον Σεπτέμβριο. Τα στοιχεία, λοιπόν, έρχονται να… επιβραβεύσουν την κυβερνητική πολιτική, για την απαξίωση της μεγαλύτερης ενεργειακής επιχείρησης της χώρας και ενός από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου…
Για πρώτη φορά, το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στη λιανική έχει πέσει κάτω από το 72%, αλλά το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι σε σύγκριση με τον Αύγουστο το ποσοστό μειώθηκε κατά περίπου 2,5 ποσοστιαίες μονάδες. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει το αποτέλεσμα της κατασυκοφάντησης της επιχείρησης, όταν ο ίδιος ο υπουργός δήλωνε δημόσια ότι «δεν έχει λεφτά ούτε για κολώνες»…
Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, λοιπόν, υπό το φόβο των χειρότερων εξελίξεων, δεκάδες χιλιάδες καταναλωτές επέλεξαν να μεταφερθούν σε ιδιώτες παρόχους, εγκαταλείποντας τη ΔΕΗ και δημιουργώντας νέα… μαύρη τρύπα στην επιχείρησης.
Το χειρότερο, ωστόσο, είναι ότι η «διαρροή» πελατών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πολύ μικρότερα έσοδα. Αλήθεια, έτσι υπολόγιζε ο κ. Χατζηδάκης να ενισχύσει τη ρευστότητα της ΔΕΗ; Εάν ναι, τότε τα… κατάφερε! Σίγουρα, ωστόσο, κατάφερε αυτό που επιδιώκουν οι φιλελεύθερες δυνάμεις, όπου γης… Να «αποκρατικοποιήσουν» τη λιανική του ρεύματος!
Για την ιστορία, τον Σεπτέμβριο η ΔΕΗ είχε μερίδιο αγοράς στη λιανική της τάξης του 71,77%, από 74,18% τον Αύγουστό. Στο τομέα της παραγωγής, εξάλλου, το μερίδιό της περιορίστηκε ακόμη περισσότερο και διαμορφώθηκε μόλις στο 38,45%, ενώ μαζί με τις δύο θυγατρικές των λιγνιτικών σταθμών (Μελίτης και Μεγαλόπολης) το ποσοστό μόλις και μετά βίας αγγίζει το 45,2%. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιωτικές μονάδες παραγωγής στο σύνολό τους ελέγχουν πάνω από το μισό της παραγωγής ηλεκτρισμού στη χώρα.
Ακόμη και ο μύθος της «απολιγνιτοποίησης» καταρρίπτεται για έναν ακόμη μήνα (ξεκίνησε από τον Ιούλιο), καθώς η συμμετοχή του συγκεκριμένου καύσιμου στην παραγωγή περιορίστηκε μόλις στο 18%, ενώ σχεδόν η μισή παραγωγή (48,33%) προήλθε από τις μονάδες φυσικού αερίου…
Για όσους… πανηγυρίσουν για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη, καλό είναι να αναλογιστούν ότι το φυσικό αέριο είναι κατά 100% εισαγόμενο… Άλλη μία επιτυχία εκείνων που υποτίθεται ότι επιθυμούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: