DEH

DEH

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Ξεκλείδωσαν... μεταγραφές από τη ΔΕΗ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ξεκλείδωσαν... μεταγραφές από τη ΔΕΗ. 

Δίκοπο μαχαίρι για τα έσοδα της ΔΕΗ φαίνεται πως θα αποδειχτούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος και κυρίως το διπλό ψαλίδισμα του πριμ συνέπειας, που μέσα στους έξι τελευταίους μήνες μειώθηκε από 15% σε 5%.
Οι τσουχτερές τιμές, που ισχύουν από την 1η Σεπτεμβρίου, τώρα αρχίζουν να εμφανίζονται στους λογαριασμούς, αλλά οι
εναλλακτικοί πάροχοι έχουν ξεκινήσει από καιρό διαφημιστικές καμπάνιες και τηλεφωνικές κλήσεις.

Δελεαστικά πακέτα

Προσφέρουν δελεαστικά πακέτα που στοχεύουν κυρίως στους συνεπείς καταναλωτές, οι οποίοι είχαν επωφεληθεί από τη γενναιόδωρη έκπτωση που ισχύει από το 2017 και καλύπτει πάνω από το 60% των περίπου 7 εκατ. πελατών της ΔΕΗ.
Με βάση τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), το πρώτο εξάμηνο του 2019 σχεδόν 250 χιλιάδες καταναλωτές μέσης και χαμηλής τάσης έφυγαν από τη ΔΕΗ και συνδέθηκαν με ιδιώτες παρόχους ενέργειας. Με δεδομένο ότι ολόκληρο το 2018 ήταν κάτω από 340 χιλιάδες, υπολογίζεται ότι ώς το τέλος του χρόνου θα ξεπεράσουν το μισό εκατομμύριο, σχεδόν το 10% του συνόλου.
Οι ενδείξεις δεν είναι αισιόδοξες και για τα έσοδα που μπαίνουν καθημερινά στα ταμεία. Επιφυλακτική είναι και η αγορά που πριν από τρεις μήνες είχε δείξει εμπιστοσύνη στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία πολύ γρήγορα γύρισε σε αρνητικές επιδόσεις.
Τα σημάδια κόπωσης των καταναλωτών οδηγούν τη νέα διοίκηση της ΔΕΗ να επισπεύσει το πακέτο στοχευμένων μέτρων που ετοιμάζει για τις αρχές του νέου χρόνου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν εντοπίσει ότι οι περισσότερες αποσυνδέσεις οδηγούνται σε παρόχους που συνδυάζουν ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο.
Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στο λεκανοπέδιο την τελευταία διετία εντάχθηκαν στο δίκτυο φυσικού αερίου πάνω από 500.000 πελάτες, από τους οποίους το 60% αφορά οικιακές καταναλώσεις.

«Κλειδί» το φυσικό αέριο

Με αυτά τα στοιχεία είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί και επίσημα η δυναμική είσοδος της ΔΕΗ στην παροχή φυσικού αερίου. Η δημόσια επιχείρηση διαθέτει τη σχετική άδεια από τη ΡΑΕ από τα μέσα του 2018, αλλά είχε περιοριστεί στην εκπόνηση σεναρίων. Είναι ήδη έτοιμα οχτώ διαφορετικά πακέτα που καλύπτουν μεγάλη γκάμα καταναλωτών οι οποίοι θα συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου και προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις, που φτάνουν ώς και 10%.
Η ευνοϊκότερη προσφορά απευθύνεται σε επιχειρήσεις, αλλά υπάρχουν προσφορές και για οικιακούς καταναλωτές που θα υπογράψουν συμβόλαια 12μηνης διάρκειας. Το ένα πακέτο αφορά διαμερίσματα με αυτόνομη θέρμανση, που περιλαμβάνει παροχή ζεστού νερού και χρήση κουζίνας με 0,00950 ευρώ ανά κιλοβατώρα και πάγιο 8 ευρώ τον μήνα. Το δεύτερο, κτίρια με κεντρική θέρμανση με πάγιο 4 ευρώ τον μήνα και χρέωση 0,01100 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Συστάσεις

Η ΡΑΕ συνιστά στους καταναλωτές να μην περιορίζονται στις εντυπωσιακές εκπτώσεις που ακούν από τις διαφημίσεις και να αναζητούν αναλυτικές χρεώσεις πριν αποφασίσουν να αλλάξουν πάροχο ενέργειας.
Συμβουλεύει να παίρνουν τις αποφάσεις τους αφού προηγουμένως συγκρίνουν τους λογαριασμούς ρεύματος της τελευταίας διετίας στην τελική τους διαμόρφωση, θυμίζοντας ότι υπάρχουν και αντίστροφες μετακινήσεις από όσους είχαν στραφεί ήδη σε ιδιώτες.
Με τα έως τώρα στοιχεία οι πελάτες της ΔΕΗ που έχουν χαμηλή κατανάλωση ρεύματος δεν έχουν όφελος να μετακινηθούν λόγω των υψηλών παγίων που έχουν οι εναλλακτικοί πάροχοι ενέργειας.

 www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: