DEH

DEH

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

ΔΕΗ: Καμιά Αποκοπή Ρεύματος στις Καμένες Περιοχές

«Δεν θα προχωρήσουμε σε καμία αποκοπή ρεύματος στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές», επισημαίνει μιλώντας στο energia.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ. Η δέσμευση αυτή θα ισχύσει και για τα αγροτικά τιμολόγια. 
«Η επιχείρηση, πάντα, σε περιόδους που σημειώνονται τέτοιου μεγέθους καταστροφές, φροντίζει να απαλύνει τον πόνο των πολιτών», αναφέρει η ίδια πηγή.
 
Ωστόσο, στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας παραγωγοί βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς αδυνατούν να αρδεύσουν τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, λόγω διακοπής ηλεκτροδοτήσεων. Τον κίνδυνο καταστροφής της παραγωγής επισήμαναν σε ερώτησή τους οι βουλευτές  Βασίλης Κεγκέρογλου Γιάννης Μανιάτης και Μιχάλης Τζελέπης, και αναφέρονται σε αγρότες-κατόχους ιδιωτικών γεωτρήσεων οι οποίοι λόγω ζημίας των εκμεταλλεύσεων το περασμένο έτος δεν μπόρεσαν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με συνέπεια είτε το ρεύμα να έχει κοπεί, είτε να κινδυνεύουν με αποκοπή.

Η δυσχερής οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει σε πολλούς παραγωγούς να καταβάλλουν ούτε την προκαταβολή που απαιτεί η ΔΕΗ για τους διακανονισμούς, αφού ακόμη αναμένουν τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ  (Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων ή την εξόφληση τιμολογίων πώλησης αγροτικών προϊόντων από τους εμπόρους - αγοραστές τους.
 
«Εάν σε αυτούς τους παραγωγούς δεν δοθεί η δυνατότητα άρδευσης με επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης άμεσα, στην περυσινή ζημιά θα προστεθεί και η φετινή ζημιά της παραγωγής τους λόγω του καύσωνα και συνεπώς η αδυναμία εξόφλησης των οφειλών προς την ΔΕΗ θα γίνει μόνιμη. Οι ίδιοι οι παραγωγοί αγωνιώντας για το μέλλον τους προτείνουν την καταβολή μέρους της προκαταβολής που απαιτείται από την ΔΕΗ, ώστε να μπορέσουν να έχουν επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης των γεωτρήσεων τους», σημειώνουν οι τρεις βουλευτές.
 
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης , απαντώντας, προ ημερών, στην ερώτησή τους ανέφερε ότι οι παραγωγοί – κάτοχοι ιδιωτικών γεωτρήσεων για την ηλεκτροδότησή τους εντάσσονται στα μέτρα του αγροτικού εξηλεκτρισμού και τους χορηγείται από τη ΔΕΗ μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο. Επεσήμανε ακόμη ότι για τη ρύθμιση των οφειλών τους δύνανται να απευθυνθούν στη ΔΕΗ για διακανονισμό. Όπως σημείωσε, « στην περίπτωση των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ) οι δαπάνες διοίκησης λειτουργίας και συντήρησης (όπου συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες ηλεκτρικής ενέργειας – ΔΕΗ) καλύπτονται από τουςωφελούμενους ανταποδοτικά με τη μορφή αρδευτικών ή στραγγιστικών τελών ή αντιτίμου χρήσεως ύδατος, ενώ και αυτοί εντάσσονται στα μέτρα του αγροτικού εξηλεκτρισμού και τους χορηγείται μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο ».
Όσον αφορά σε δηλώσεις του αγροτοσυνδικαλιστή κ. Χρήστου Σιδερόπουλου, ο οποίος αναφερόταν «σε αυξημένες χρεώσεις που αφορούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και εκτοξεύουν κατά 26% το κόστος του αγροτικού ρεύματος», η ΔΕΗ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής: «Η ΔΕΗ διευκρινίζει σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε διαμαρτυρίες αγροτών από την περιοχή της Λάρισας περί αυξήσεως των αγροτικών τιμολογίων και ειδικότερα του τέλους υπέρ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ) ότι ουδεμία αύξηση αγροτικών τιμολογίων ή ΕΤΜΕΑΡ έχει πραγματοποιηθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: