DEH

DEH

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Επαναξέταση αδειών σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΕΕ με αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους

Επαναξέταση αδειών σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΕΕ με αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους
Μελέτη του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για το Κλίμα προβλέπει ότι οι πλέον ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής πιθανότατα θα κλείσουν λόγω του υπέρογκου κόστους συμμόρφωσή τους στους νέους κανόνες    
Μείωση των εκπομπών ρύπων από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπουν οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εγκρίθηκαν από τα κράτη μέλη τον περασμένο Απρίλιο και επικυρώθηκαν πρόσφατα από το Κολέγιο των Επιτρόπων.
Με βάση τους νέους κανόνες, οι ευρωπαϊκές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων, όπως το οξείδιο του αζώτου, τον υδράργυρο και τα σωματίδια.
Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ το Euractiv, έως το 2021 θα πρέπει να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες πάνω από 3.000 μεγάλες μονάδες καύσης (LCP), ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις το 82% των μονάδων άνθρακα της Ε.Ε. είναι υπερβολικά ρυπογόνες και μη συμβατές με τους νέους κανόνες της ΕΕ.
Μάλιστα εκτιμάται ότι η συμμόρφωση τους με τη νέα νομοθεσία θα μπορούσε να κοστίσει έως και 15,4 δις ευρώ, ενώ μελέτη του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για το Κλίμα προβλέπει ότι οι πλέον ρυπογόνες μονάδες πιθανότατα θα κλείσουν λόγω του υπέρογκου κόστους συμμόρφωσή τους, αλλά και της αβεβαιότητας για το μέλλον του άνθρακα ως πηγή ενέργειας.
Λόγω του υψηλούς κόστους των παρεμβάσεων για την προσαρμογή στους νέους κανόνες εκπομπών της ΕΕ η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο σε εργοστάσια που δεσμεύονται ότι θα κλείσουν να χορηγούνται εξαιρέσεις με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα υπό αυστηρές συνθήκες και με αντάλλαγμα τη μειωμένη λειτουργία τους.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Φεβρουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε πως οι κανόνες της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα καταστρατηγούνται σε περισσότερες από 130 πόλεις των 23 από τα 28 κράτη μέλη.
Η Επιτροπή έχει κινηθεί νομικά εναντίον 12 κρατών μελών, επειδή δεν τήρησαν τα επιτρεπόμενα όρια διοξειδίου του αζώτου.

Συμμαχία Γερμανίας - ανατολικών χωρών κατά των αλλαγών

Ωστόσο, οι νέοι κανόνες δεν χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης, δεδομένου ότι τα κράτη μέλη που εξαρτώνται ενεργειακά από τον άνθρακα, όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Γερμανία και η Τσεχία αντιτάχθηκαν στις αλλαγές.
Μάλιστα έχει ασκηθεί δριμεία κριτική στη Γερμανία λόγω της ένταξής της στο λεγόμενο «τοξικό μπλοκ» των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, παρά τις δεσμεύσεις της για ενεργειακή μετάβαση και σταδιακή μείωση εκπομπών άνθρακα ως μέρος του σχεδίου της για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού.
Η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις Βιομηχανικές Εκπομπές τέθηκε σε ισχύ το 2011, ωστόσο τα πανευρωπαϊκά όρια εκπομπών από τις μεγάλες μονάδες καύσης επικρίθηκαν ως αδύναμα, επιτρέποντας σε  πολλές μονάδες να υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια.
Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή δήλωσε ότι θα επανεξετάσει τις άδειες των μεγάλων μονάδων καύσης μετά την έκδοση εκτελεστικής πράξης που θα περιλαμβάνει τα συμπεράσματα των «Βέλτιστων Διαθέσιμων Πρακτικών» (ΒΔΠ).
Η αναθεώρηση των αδειών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια πριν από την προθεσμία του 2021.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: