DEH

DEH

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Με αστάθεια απειλείται το ηλεκτρικό σύστημα από τον επικείμενο περιορισμό της λειτουργίας τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων


Με αστάθεια απειλείται το ηλεκτρικό σύστημα από τον επικείμενο περιορισμό της λειτουργίας τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων


Νίκος Θεοδωρόπουλος

Το πρόβλημα θα προκύψει ενδεχομένως στα τέλη του 2018 και αναμένεται να αντιμετωπιστεί με μεγάλες εισαγωγές ρεύματος 
Σε σκληρή δοκιμασία θα εισέλθει σε λιγότερο από ενάμισι χρόνο – στα τέλη του 2018 δηλαδή – το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας εξαιτίας των Βρυξελλών, καθώς κοινοτική απόφαση περιορίζει σημαντικά την λειτουργία τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε 17.500 ώρες πριν την οριστική τους απόσυρση.

Πρόκειται για τις μονάδες της Καρδιάς και τις δύο του Αμυνταίου.

Οι συγκεκριμένοι ΑΗΣ (ατμοηλεκτρικοί σταθμοί) έχουν ισχύ περίπου 1.650 MW, με συνέπεια η απόσυρσή τους να δημιουργεί ανασφάλεια στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή που αναμένεται να αναπληρωθεί μετά από τρία χρόνια.

Επίσης, οι μονάδες αυτές τροφοδοτούν τα συστήματα τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας και των Αμυνταίου - Φιλώτα, όπου η θερμοκρασία τον χειμώνα αγγίζει ακόμη και τους -15 βαθμούς Κελσίου.

Η αρχή του τέλους για τους δύο ΑΗΣ σηματοδοτήθηκε με την κοινοτική Οδηγία 2010/75, σύμφωνα με την οποία όσες μεγάλες μονάδες καύσης δεν πληρούν τα νέα αυστηρότερα όρια εκπομπών ρύπων και δεν αναβαθμισθούν, θα πρέπει να τεθούν σε καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας και να αποσυρθούν το αργότερο έως το τέλος του 2023.

Ωστόσο, αν και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει χορηγήσει στους συγκεκριμένους σταθμούς 32.000 ώρες λειτουργίας, η Ε.Ε. υποστηρίζει πως πληρούν τα κριτήρια για 17.500 ώρες.

Προσπάθεια να πειστούν οι Βρυξέλλες 

Για το υπουργείο το θέμα παραμένει ανοικτό, αφού προτίθεται να εξαντλήσει κάθε πρόσφορο μέσο σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, ώστε να αλλάξουν γνώμη οι κοινοτικές αρχές και να παραμείνουν οι 32.000 ώρες λειτουργίας των συγκεκριμένων μονάδων.

Εάν ωστόσο δεν συμβεί αυτό, οι 17.500 ώρες δεν είναι αρκετές, ώστε η απόσυρση των σταθμών να γίνει το 2020 ή και αργότερα σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ, είναι πολύ πιθανό το πρόβλημα να ανακύψει αρκετά νωρίτερα, ακόμη και από τα τέλη του 2018 ή τις αρχές του 2019.

Το πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπισθεί με εισαγωγές ρεύματος όπως αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ στη μελέτη επάρκειας Ισχύος για την περίοδο 2017-2027, που δημοσίευσε τον Μάιο.

Για όλη την περίοδο που καλύπτει η μελέτη, ως προς την επάρκεια της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής, ο ΑΔΜΗΕ κάνει τις πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις για τη διετία 2020-2021, λαμβάνοντας υπόψη πως οι ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου θα αποσυρθούν από τα τέλη του 2019 έως τις αρχές του 2020, ενώ θα αναπληρωθούν το 2021, όταν ξεκινήσει η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα V που βρίσκεται υπό κατασκευή.

Με την ενδεχόμενη διακοπή λειτουργίας των δύο σταθμών σχεδόν 12 μήνες νωρίτερα, η  κρίσιμη διετία πιθανότατα θα γίνει τριετία.

Ένα χρονικό διάστημα όπου - όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση - η αυτόνομη λειτουργία του συστήματος χαρακτηρίζεται ως εντελώς ανεπαρκής, κάτι που απλά σημαίνει πως αυτό θα είναι εξαρτημένο από τις εισαγωγές.

«Στον αέρα» η τηλεθέρμανση 

Όμως  οι εισαγωγές ρεύματος δεν θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της τηλεθέρμανσης της πόλης του Αμυνταίου και του Δήμου Φιλώτα.

Σύμφωνα με παράγοντες της περιοχής, είναι δύσκολο μέχρι τις αρχές του 2019 να υλοποιηθεί και στις δύο περιπτώσεις οποιοδήποτε εναλλακτικό σχέδιο.

Έτσι, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα μείνουν χωρίς θέρμανση.

Επισημαίνεται πως στην Πτολεμαΐδα πολλές νεόδμητες πολυκατοικίες δεν έχουν λέβητες πετρελαίου και εμφανίζονται να έχουν άγνοια για το πρόβλημα.

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωποι της ενεργειακής αγοράς επισημαίνουν πως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η επίπτωση που θα μπορούσε να έχει στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας η εξάρτηση από τις εισαγωγές κατά την τριετία 2019 - 2021.

Εκτιμούν δε πως οι τιμές θα πάρουν σίγουρα την ανηφόρα στην περίπτωση μίας γενικευμένης ενεργειακής κρίσης, όπως εκείνη του περασμένου Δεκεμβρίου –Ιανουαρίου.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: