DEH

DEH

Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

K. Mητσοτάκης: H κυβέρνηση δέχτηκε την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, που αντιστοιχούν στο 40% της Επιχείρησης

Αποδεχτήκατε το μοντέλο της «μικρής ΔΕH», αφού επί δύο χρόνια απαξιώσατε την επιχείρηση. Η μετοχή είχε τιμή 12 ευρώ και τώρα 2,9 ευρώ.
            
Πίσω από το προπέτασμα λευκού καπνού που βγήκε στη Μάλτα, υπάρχει πολύ γκρίζο, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για την εξεταστική στην υγεία.
Τα μέτρα είναι σκληρά και παραβιάζουν κάθε κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης. Η καθυστέρηση έχει τεράστιο κόστος στην οικονομία, ενώ η κυβέρνηση δέσμευσε τη χώρα για πολλά χρόνια μετά τη λήξη της θητείας της, τόνισε.
Δεχτήκατε μέτρα χωρίς ρύθμιση για το χρέος και με καμία εξασφάλιση για χρηματοδότηση. Συνομολογήσατε 4ο μνημόνιο χωρίς λεφτά. Είχατε να διαλέξετε μεταξύ συνθηκολόγησης και εκλογών. Επιλέξατε τη συνθηκολόγηση, αλλά δεν θα γλιτώσετε τις εκλογές, συμπλήρωσε.
Οπως είπε, η κυβέρνηση δεν έχει το πολιτικό κεφάλαιο για να γυρίσει η χώρα πολιτική σελίδα. «Δεν έχετε τίποτε άλλο να δώσετε, κάθε λεπτό που μένετε στην εξουσία είναι ένα χαμένο λεπτό».
Τα μέτρα
Τα συμφωνηθέντα μέτρα είναι 3,6 δισ. και προστίθενται στα 9 δισ. ευρώ που πήρε ήδη η κυβέρνηση. «Φτάσατε στα 12 δισ. ευρώ, χωρίς καμία ντροπή», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Συμφωνήσατε αφορολόγητο και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, συνέχισε ο αρχηγός της ΝΔ. Πολίτης με 8.000 εισόδημα θα πληρώνει 450 ευρώ φόρο το 2019, όταν σήμερα δεν πλήρωνε τίποτα. Ενας συνταξιούχος θα χάσει τη 12η σύνταξη, εκεί που τάζατε 13η σύνταξη, τόνισε.
Στα ενεργειακά, η κυβέρνηση δέχτηκε πώληση μονάδων της ΔΕΗ  που αντιστοιχούν στο 40% της επιχείρησης. Αποδεχτήκατε το μοντέλο της «μικρής ΔΕH», αφού επί δύο χρόνια απαξιώσατε την επιχείρηση. Η μετοχή είχε τιμή 12 ευρώ και τώρα 2,9 ευρώ.
Είναι αγωνιώδης η προσπάθεια να παρουσιαστεί το πακέτο δημοσιονομικά ουδέτερο. Τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν μόνο αν ξεπεραστούν οι στόχοι, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Αν η αξιολόγηση είχε κλείσει πριν από ένα χρόνο, το τίμημα θα ήταν πιο βαρύ ή πιο ελαφρύ για τους πολίτες; αναρωτήθηκε.
Κίνδυνος για νέα μέτρα
Είχαμε ύφεση στο τέλος του 2016 και πολύ άσχημα μηνύματα τους πρώτους μήνες της χρονιάς, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ρευστότητα εξαφανίζεται, είχαμε εκροές καταθέσεων και τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται. Το κράτος κήρυξε άτυπη στάση πληρωμών και επενδύσεις έρχονται με το σταγονόμετρο.
Όπως είπε, το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τις μεταρρυθμίσεις. Ολοι λένε ότι είναι ένα γραφειοκρατικό σύστημα που θα μεταφέρει για αργότερα το πρόβλημα.
Κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν θα πιαστεί ο στόχος για την ανάπτυξη και αυτό δημιουργεί κίνδυνο για νέα μέτρα, όχι μόνο το 2019 και το 2020 αλλά και νωρίτερα.
Βολές προς τους δανειστές
Οι δανειστές κλείνουν το μάτι στην υπερφορολόγηση της παραγωγικής Ελλάδας, για να χρηματοδοτεί ο ΣΥΡΙΖΑ το κομματικό του κράτος, τόνισε. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση φέρεται να εκχώρησε στο ΔΝΤ τον έλεγχο των δημοσιονομικών.
 Η εξεταστική
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να κάνει τη χώρα ένα απέραντο δικαστήριο. Δεν μπορείτε να δώσετε άρτο και δίνετε θεάματα, κατήγγειλε.
Όπως είπε, η υγεία σήμερα είναι σε χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι πριν. Η ΝΔ δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις εξεταστικές, τόνισε. Θα υπογράψουμε και εμείς αν βάλετε το 1996 και την τελευταία διετία.
Κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν έβαλε το 1996 στην περίοδο που θα εξεταστεί στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής, γιατί γενικός γραμματέας τότε ήταν ο νυν υπουργός κος Π. Κουρουμπλής.
Οπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε όλες τις προτάσεις που είχαν γίνει για τη μείωση των δαπανών στον χώρο της υγείας και επιτέθηκε στην κυβέρνηση γιατί δεν υπέβαλε δελτίο τιμών φαρμάκων για το 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: