DEH

DEH

Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Ποιά είναι η ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ που θα ελέγχει το δίκτυο – Τι προβλέπει η τροπολογία για την αποζημίωση της ΔΕΗ


Αποτέλεσμα εικόνας για αδμηεH τιμή εισαγωγής στο Χρηματιστήριο των μετοχών της εταιρείας Συμμετοχών θα είναι παρόμοια με το ποσό μείωσης της ονομαστικής αξίας της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ που ανέρχεται σήμερα στα 4,6 ευρώ
Mία ακόμη τροπολογία για την ρύθμιση θεμάτων που συνδέονται με την ολοκλήρωση του σχεδίου απόσχισης του ΑΔΜΗΕ έφερε στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 
Η νέα ρύθμιση που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τους
δασικούς χάρτες σήμερα, προβλέπει τον τρόπο που θα αποζημιωθεί η ΔΕΗ από το δημόσιο για την πώληση του 25% του ΑΔΜΗΕ στην εταιρία ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ που ελέγχεται από το δημόσιο. 
Επιπλέον με την τροπολογία κλείνει ο δρόμος για την μεταβίβαση μετοχών του ΑΔΜΗΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο. 
Ορίζεται ρητά ότι τόσο οι μετοχές του δημοσίου (34%) όσο και του ΤΑΙΠΕΔ (17%) της Εταιρίας Συμμετοχών στην οποία η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει το 51% του ΑΔΜΗΕ και η οποία στη συνέχεια θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, θα μεταβιβαστούν στην ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ που ελέγχεται από το ελληνικό δημόσιο. 
Σε ότι αφορά στην εταιρία ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ στην οποία η ΔΕΗ θα πουλήσει το 25% του ΑΔΜΗΕ ορίζεται ότι το δημόσιο θα μπορεί να αποπληρώσει σε μετρητά ή σε είδος ή και σε συνδυασμό των δύο.  
Συγκεκριμένα θα συσταθεί η ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ με μετοχικό κεφαλαίο 200.000 ευρώ στη συνέχεια θα γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέχρι του ποσού της ανεξάρτητης αποτίμησης.
Στην συνέχεια η ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ δύναται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών να χρηματοδοτείται από το ελληνικό δημόσιο για να εξοφληθεί το τίμημα για την απόκτηση των μετοχών του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ. 
Σημειώνεται ότι με βάση την πρόβλεψη του αρχικού νόμου (που συνεχίζει να ισχύει) στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ εκχωρούνται οι φορολογικές απαιτήσεις του Δημοσίου έναντι της ΔΕΗ και της ΑΔΜΗΕ .
Αυτές τις απαιτήσεις η ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ μπορεί να ενεχυριάσει με σκοπό να χρηματοδοτήσει την απόκτηση των μετοχών του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ. 
Η τιμή εισαγωγής των μετοχών της Εταιρείας Συμμετοχών θα οριστεί από τον προσδιορισμό του ποσού της μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. 
Δηλαδή όσο θα μειωθεί η ονομαστική αξία της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ (4,6 ευρώ σήμερα) θα είναι η τιμή εισαγωγής της νέας εταιρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: