DEH

DEH

Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Με επιπλέον 30 εκατ. ευρώ το χρόνο θα επιβαρύνονται οι καταναλωτές λόγω των νέων ρυθμίσεων του Κοινωνικού Τιμολογίου

Με επιπλέον 30 εκατ. ευρώ το χρόνο θα επιβαρύνονται οι καταναλωτές λόγω των νέων ρυθμίσεων του Κοινωνικού ΤιμολογίουΉδη μέσω των ΥΚΩ καταβάλουν ετησίως περί τα 150 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης 645 χιλιάδων οικονομικά αδύναμων καταναλωτών    
Στα 30 εκατ. ευρώ ανέρχεται σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς της ΡΑΕ το κόστος των νέων ρυθμίσεων για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) που προανήγγειλε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.  
Αν και το υπουργείο επικαλείται στο σχετικό ενημερωτικό του σημείωμα την επιδίωξή του για τη μέγιστη δυνατή ελάφρυνση των οικονομικά ασθενέστερων καταναλωτών  μέσω της νέας τροποποίησης του ΚΟΤ, αποκρύπτει ότι μέσω αυτής αυξάνει το κόστος που ήδη καταβάλλουν οι καταναλωτές για τους δικαιούχους το ΚΟΤ και το οποίο ξεπερνάει τα 150 εκατ. ευρώ ετησίως.
Το κόστος αυτό πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος ως ρυθμιστική χρέωση ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας) και θα αυξηθεί κατά 30 εκατ. ευρώ ετησίως από την νέα ρύθμιση κατάργησης της απένταξης από το ΚΟΤ δικαιούχων που ξεπερνούν το όριο κατανάλωσης των 1.600 κιλοβατώρων το τετράμηνο, που προωθεί το υπουργείο.
Στο ΚΟΤ έχουν ενταχθεί συνολικά μέχρι στιγμής  645.262 καταναλωτών (ευάλωτες  ομάδες).

Και δεύτερη επιβάρυνση για τους καταναλωτές

Στο δρόμο προς τους καταναλωτές βρίσκεται ένας ακόμη λογαριασμός ΥΚΩ που εκκρεμεί από το 2012.
Το συνολικό ποσό αυτού υπολογίζεται από τη ΔΕΗ περί τα 700 εκατ. ευρώ, θα οριστικοποιηθεί ωστόσο μετά τον επανέλεγχο των  στοιχείων από την ΡΑΕ, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Την εκκαθάριση του σχετικού λογαριασμού με διάφορους τρόπους απέφευγαν οι πολιτικοί προϊστάμενοι του εποπτεύοντος υπουργείο όλο αυτό το διάστημα για να αποφύγουν το πολιτικό κόστος από την επιβάρυνση των τιμολογίων.
Η χρόνια αυτή εκκρεμότητα στερεί από τα ταμεία της ΔΕΗ και την αγορά ηλεκτρισμού σημαντική ρευστότητα και φαίνεται ότι πλέον μπαίνει σε πορεία οριστικής επίλυσης καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η εκκαθάριση του λογαριασμού ΥΚΩ μπαίνει στην συμφωνία με τους πιστωτές και η αποπληρωμή τους (ανάκτηση) μέσω των λογαριασμών ρεύματος θα αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Η ΡΑΕ από τον περασμένο Σεπτέμβριο κάλεσε τον ΑΔΜΗΕ και το ΔΕΔΔΗΕ να καταθέσουν αναδρομικά στοιχεία από το 2012 για όλες τις χρεώσεις ΥΚΩ ενώ έχει ξεκινήσει διαδικασία ακρόασης του ΑΔΜΗΕ εγκαλώντας τον γιατί δεν τηρούσε ως όφειλε λογαριασμό εισροών- εκροών των ΥΚΩ.
Δεδομένου ότι η ΡΑΕ έχει ήδη αμφισβητήσει κάποιες χρεώσεις της ΔΕΗ, το προς ανάκτηση ποσό  εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα 700 εκατ. ευρώ που διεκδικεί η ΔΕΗ.
Με την οριστικοποίηση και έγκρισή του μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, το ανακτήσιμο ποσό θα περάσει στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος κλιμακωτά και σε ορίζοντα τριετίας προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλες επιβαρύνσεις.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: