DEH

DEH

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Γερμανία: Αυτοκτονία ένα coal exit από το 2025, λέει ο υπεύθυνος ενεργειακής πολιτικής του CDU/CSU

Τις προβλέψεις του για την ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας τα επόμενα χρόνια και το ρόλο των ΑΠΕ και του άνθρακα σε αυτή, εξέφρασε ο Τόμας Μπαρίμπ, Γερμανός βουλευτής και εκπρόσωπος της συμμαχίας CDU/CSU για την ενεργειακή πολιτική, μιλώντας στο CleanEnergyWire.
Ο ίδιος τόνισε ότι «οι ΑΠΕ γίνονται ολοένα και πιο ικανές να αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό στην αγορά. Οι τιμές τους συνεχίζουν να πέφτουν και μπορούν να συμβαδίσουν με τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια. Την επόμενη δεκαετία θα πάψουμε να χρησιμοποιούμε πυρηνική ενέργεια, γεγονός που θα αυξήσει τις τιμές χονδρεμπορικής. Επίσης, θα μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων κατά τρεις φορές σε σύγκριση με τα τελευταία 30 χρόνια, κάτι που θα αυξήσει τις τιμές του CO2. Άρα, η αύξηση της τιμής χονδρεμπορικής και η τιμή των ρύπων θα καταστήσει τις ΑΠΕ ακόμα πιο ανταγωνιστικές ώστε να μην χρειάζονται στήριξη στην επόμενη δεκαετία.
Στην επόμενη νομοθετική περίοδο θα πρέπει να μιλήσουμε για να μπει ένα τέλος στη στήριξη των ΑΠΕ. Οι υφιστάμενες μονάδες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν στήριξη, αλλά οι νέες μπορούν να είναι ανταγωνιστικές και χωρίς αυτή».
Αναφορικά με το ρόλο του άνθρακα στο μελλοντικό ενεργειακό μείγμα της Γερμανίας, ο Μπαρίμπ σχολίασε:
«Είναι ξεκάθαρο ότι η ηλεκτροπαραγωγή με άνθρακα θα περιοριστεί στα επόμενα χρόνια. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερες παρεμβάσεις. Κατά τη γνώμη μου, το βασικό εργαλείο για τη μείωση των ρύπων είναι το ETS. Πρέπει να το ενδυναμώσουμε όχι να το αποδυναμώνουμε. Αν προχωρήσουμε μονομερώς σε ένα coal exit, τότε το αποδυναμώνουμε. Το ETS εξασφαλίζει ότι οι μονάδες με άνθρακα θα εξωθηθούν αυτομάτως από την αγορά. Θα συνεχίσουμε να τις έχουμε ανάγκη για λίγο ακόμα. Πιστεύω ότι είναι τρελό το να μιλάνε τα άλλα κόμματα για ένα coal exit από το 2025. Θα ήταν αυτοκτονία κάτι τέτοιο. Οι γερμανικές περιοχές με λιγνίτη χρειάζονται αξιοπιστία, χρειάζονται συγκεκριμένα πλαίσια στα οποία να μπορούν να βασιστούν. Μια γρήγορη έξοδος από το λιγνίτη θα είχε και επίδραση στην ασφάλεια εφοδιασμού και στο ενεργειακό μας κόστος. Για αυτό πρέπει να δούμε το θέμα μακροπρόθεσμα. Θα συμβεί, αλλά πρέπει να συμβεί μέσω της οικονομίας της αγοράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: