DEH

DEH

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφεύγει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για τον ΑΔΜΗΕ


Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφεύγει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για τον ΑΔΜΗΕ - Κεντρική Εικόνα/Video Πένη Χαλάτση
 
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφεύγει μέσα στις επόμενες ημέρες η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και ζητά την ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώλησή του.
Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αποφάσισε να καταθέσει προσφυγή εναντίον του Δημοσίου
και της ΔΕΗ καθώς όπως υποστηρίζει στην περιουσιακή βάση τους ΑΔΜΗΕ υπάρχει ενσωματωμένη περιουσία των εργαζομένων και συνταξιούχων «που έχει αναγνωριστεί επί σειρά νόμων και αποφάσεων της Πολιτείας» όπως αναφέρει η ΓΕΝΟΠ.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στο insider.gr, «υπάρχει σαφέστατη εκ του νόμου παραδοχή ότι οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΔΕΗ άρα και στον ΑΔΜΗΕ έχουν εμπράγματα δικαιώματα μέσα στην περιουσία του ίδιου του ΑΔΜΗΕ γιατί η ΔΕΗ ήταν ταυτόχρονα εργοδότης και ασφαλιστικός φορέας. Η  ίδια η ΔΕΗ δεν κατέβαλε τις εργοδοτικές εισφορές σε κάποιον άλλο οργανισμό ή φορέα όπως πχ το ΙΚΑ, άρα το σύνολο των εισφορών εργοδότη και εργαζομένου γινόταν μέσα από την ίδια την εταιρεία, αυτό ήταν ένα άτοκο δάνειο με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να κάνει επενδύσεις  (μονάδες, δίκτυα κλπ). Αυτή η συμφωνία κυρώθηκε στην ελληνική βουλή το 1999. Υπάρχει πάγια νομολογία στη χώρα μας και με απόφαση του Αρείου Πάγου ότι αυτή η περιουσία των εργαζομένων και των συνταξιούχων είναι ενσωματωμένη μέσα στην περιουσία της ΔΕΗ άρα όλων των assets που έχει η ΔΕΗ. Για το λόγο αυτό δεν μπορούν να πουλήσουν το 66% του ΑΔΜΗΕ σε έναν οποιονδήποτε επενδυτή χωρίς εμείς να ερωτηθούμε. Αυτό ήταν το σκεπτικό για το οποίο είχαμε προσφύγει. Το ΣτΕ από την άλλη πλευρά,  πριν από τέσσερις περίπου μήνες απέρριψε την προσφυγή μας και παρότι η πλειοψηφία του ΣτΕ παραδέχεται ότι υπάρχει περιουσία, ωστόσο κάνει ένα «νομικό άλμα»- κατά την άποψή μας- και δεν την ποσοτικοποιεί, τη θεωρεί ως λογιστικό νούμερο. Συνεπώς, μετά από αυτή την εξέλιξη, νομιμοποιόμαστε να προσφύγουμε στο Στρασβούργο, και αυτή είναι μια απόφαση που ήδη έχουμε λάβει. Στις 15 Μαρτίου θα κατατεθεί η προσφυγή μας στο Στρασβούργο για να αποτρέψει στην ουσία αυτή την πώληση που πάει να γίνει».
AdTech Ad
Αναφερόμενος ωστόσο στο κατά πόσο είναι εφικτό να ξεπεράσει το θέμα τα όρια μιας τυπικής αναγνώρισης (στην καλύτερη περίπτωση), ο κ. Αδαμίδης ανέφερε ότι «ξέρουμε πολύ καλά ότι στην κατάσταση που βρίσκεται η ίδια η εταιρεία αλλά και η χώρα, δεν είναι εύκολο να αποφασίσει κάποιο δικαστήριο να αναγκάσει την πολιτεία να δώσει αυτά τα χρήματα.  Η περιουσία μας στη ΔΕΗ, με βάσει την τελευταία επικαιροποιημένη μελέτη φθάνει τα 11,9 δις. ευρώ.  Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορεί να υπάρχει μια τράπεζα με 11,9 δις την οποία εμείς θα μπορούμε να διεκδικήσουμε και να τα πάρουμε».
Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο εγκρίθηκε η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, καθώς οι πιστώτριες τράπεζες απέσυραν τις επιφυλάξεις τους για τη βιωσιμότητα των δάνειων της επιχείρησης, μετά τις πρόσθετες εγγυήσεις που δόθηκαν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: