DEH

DEH

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Δημοπρασία ηλεκτρισμού ΝΟΜΕ

Οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας, τα ΝΟΜΕ, φαίνεται ότι παραμένουν τουλάχιστον μέχρι να πουληθεί το 40% των λιγντικών μονάδων και το πιθανότερο μέχρι να πωληθεί και το 40% των υδροηλεκτρικών ή και μόνιμα.



της Μανταλένας Πίου

Kαι ΝΟΜΕ, και λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά, θα αναγκαστεί να πουλήσει  η ΔΕΗ έτσι όπως διαμορφώνεται η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, παρότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας προσπαθεί να υποβαθμίσει τις
συνέπειες της επερχόμενης συμφωνίας για τα ενεργειακά. 
Οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας, τα ΝΟΜΕ, φαίνεται ότι παραμένουν τουλάχιστον μέχρι να πουληθεί το 40% των  λιγντικών μονάδων και το πιθανότερο μέχρι να πωληθεί και το 40% των υδροηλεκτρικών ή και μόνιμα, αν τελικώς επαληθευτεί ένα από τα σενάρια που ακούγονται τελευταία, σύμφωνα με το οποίο αν η ΔΕΗ για διάφορους λόγους, νομικούς και τεχνικούς, δεν πουλήσει υδροηλεκτρικά τότε θα υποχρεωθεί να διαθέτει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους μέσω των ΝΟΜΕ. 
Τη διατήρηση των ΝΟΜΕ επιβεβαίωσε χθες, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ο αρχηγός της ΛΑΕ και πρώην υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης. 
«Θα πουληθούν και υδροηλεκτρικά παρότι διαβεβαιώνουν για το αντίθετο ..., ενώ έχει κλείσει η συμφωνία για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων» δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα συνεχιστούν τα ΝΟΜΕ. 
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου έχει δηλώσει ότι η ΔΕΗ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσδιορίσει ως τον Σεπτέμβριο τις λιγνιτικές μονάδες που θα τεθούν προς πώληση. Αν το μάρκετ τεστ του Σεπτεμβρίου δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, δηλαδή δεν προσελκύσει επενδυτές, τότε στο προς εκποίηση χαρτοφυλάκιο θα προστεθούν τα υδροηλεκτρικά. 
Η κυβέρνηση προσπαθεί να κινητοποιήσει εταιρίες του δημοσίου για να αγοράσουν λιγνιτικά εργοστάσια, όπως τα ΕΛΤΑ που έχουν άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και ενδεχομένως τα ΕΛΠΕ, τα οποία όμως σε προηγούμενη φάση, μέσω της Elpedison, της εταιρίας με την οποία δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρισμού, αρνήθηκαν σύμπραξη με τη  ΔΕΗ σε λιγνιτικές μονάδες  επειδή το πακέτο δεν περιελάμβανε και υδροηλεκτρικούς σταθμούς.
 Χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ενημέρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ φέρεται αφενός να επιβεβαίωσε την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων και αφετέρου να  δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη διατήρηση του ελέγχου στο 51% της ΔΕΗ. 
Ωστόσο και το «51%» αμφισβητείται σοβαρά, αφού σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι δανειστές δεν δέχονται τη μεταφορά στο Υπερταμείο του 17% των μετοχών της ΔΕΗ που έχει μεταβιβάσει το δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ, όπως ζητεί η κυβέρνηση. 
Το μόνο που δίνουν οι δανειστές στην κυβέρνηση είναι χρόνος για να διαχειριστεί πολιτικά τη συμφωνία. 
Χρόνο για να «περάσει» στα στελέχη της και στην κοινοβουλευτικής της ομάδα  την πώληση των υδροηλεκτρικών μετά τον Σεπτέμβριο και αφού η εκποίηση  καταστεί αναπόφευκτη και χρόνο για να διαχειριστεί το πακέτο του  17%, αφού η εκκίνηση των  διαδικασιών  ιδιωτικοποίησης μπορεί να αναβληθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η διάθεση του 40% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ. Αλλωστε και πρακτικά θα ήταν ατελέσφορο να ξεκινήσει διαγωνισμός για το 17% των μετοχών της εταιρίας, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει η περιουσιακή βάση της ΔΕΗ. Αυτός ήταν και ο λόγος άλλωστε, που το προηγούμενο σχέδιο ΝΔ- ΠΑΣΟΚ με τη «μικρή ΔΕΗ», πρότζεκτ του 2014, έδινε χρονικό περιθώριο ως το 2017 για την πώληση του 17%. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: