DEH

DEH

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

ΡΑΕ: Διαπιστώνει χειρισμούς στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού

"Υπήρξε χειραγώγηση της Οριακής Τιμής του Συστήματος προς τα κάτω, γεγονός που δημιούργησε ισχυρό κίνητρο για εξαγωγές ηλεκτρισμού, ανατροφοδοτώντας την έλλειψη φυσικού αερίου", σχολίασε χαρακτηριστικά παράγων της αγοράς.

  της Μανταλένας Πίου
 
Χειρισμούς στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού που οδηγούν σε συμπίεση της Οριακής Τιμής Συστήματος φαίνεται ότι διαπιστώνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, βαρύνοντας ακόμα περισσότερο το κλίμα για τη ΔΕΗ, η οποία ερευνάται από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν για χειραγώγηση των τιμών κατά  την περίοδο από το 2010 ως σήμερα, με ιδιαίτερη έμφαση στo διάστημα της ενεργειακής κρίσης του Δεκεμβρίου 2016-Ιανουαρίου 2017.  
Ας σημειωθεί ότι η  ΡΑΕ πραγματοποιεί  ξεχωριστή έρευνα για τα γεγονότα κατά την περίοδο της κρίσης, ενταγμένη στην ευρύτερη έρευνα που διενεργούν οι Ρυθμιστές σε διάφορες χώρες της ΕΕ, καθώς  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε περιφερειακό επίπεδο. Εχει μάλιστα καλέσει σε ακρόαση για το θέμα τόσο τη ΔΕΗ, όσο και τους υπόλοιπους φορείς της αγοράς ηλεκτρισμού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν κληθεί σε ακρόαση και οι επικεφαλής της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ. «Υπήρξε χειραγώγηση της Οριακής Τιμής του Συστήματος προς τα κάτω,  γεγονός που δημιούργησε ισχυρό κίνητρο για εξαγωγές ηλεκτρισμού,  ανατροφοδοτώντας την έλλειψη φυσικού αερίου.» σχολίασε χαρακτηριστικά παράγων της αγοράς.
Η ΡΑΕ στην έρευνά της έχει διαπιστώσει σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των δηλώσεων των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στην ημερήσια αγορά και στη λειτουργία τους σε πραγματικό χρόνο, πρακτική για την οποία η ΔΕΗ έχει τεθεί στο μικροσκόπιο της DG Comp. 
Στην ομιλία της, για το πρόσφατο συνέδριο του ΙΕΝΕ, η κα Νεκταρία Καρακατσάνη μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ, τονίζει ότι «το ζήτημα της συστηματικότητας και του ύψους των αποκλίσεων παραμένει διαχρονικά υπαρκτό, προκαλώντας συμπίεση της ΟΤΣ.», καταδεικνύονται εμμέσως πλην σαφώς τη ΔΕΗ  ως υπαίτια για τη χαμηλή ΟΤΣ.  Προσθέτει δε ότι ενώ το κόστος των αποκλίσεων, όπως προκύπτει από τον μηχανισμό εκκαθάρισης , θα έπρεπε κανονικά να αποτελεί κίνητρο για πιο ρεαλιστικές δηλώσεις διαθεσιμότητας, αντ' αυτού  το έλλειμμα λιγνιτικής παραγωγής αντισταθμίζεται από την επαύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής και το κόστος των αρνητικών αποκλίσεων περιορίζεται σε σημαντικό βαθμό, ή και πλήρως. 
Η κα Καρακατσάνη σημειώνει μάλιστα ότι υπό το πρίσμα της ΕΕ, η συγκράτηση των τιμών σε τεχνητά επίπεδα, παρά τις ακραίες συνθήκες που επικρατούσαν στη χονδρική αγορά κατά την περίοδο της κρίσης,  συνιστά στρέβλωση. 
Οι διαπιστώσεις αυτές κάθε άλλο παρά βοηθούν τη ΔΕΗ στο μέτωπο που έχει ανοίξει με την  DG Comp και δείχνουν ότι δεν θα αποφύγει το πρόστιμο, όταν φθάσει η έρευνα στο τέλος της. Η εμπειρία δε από ανάλογες περιπτώσεις με τις οποίες έχει ασχοληθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ δείχνει ότι πολλές εταιρίες για να αποφύγουν τα τσουχτερά πρόστιμα καταλήγουν σε συμβιβασμό, επιλέγοντας την πώληση μέρους των δραστηριοτήτων τους. Εξέλιξη που για τη ΔΕΗ οδηγεί σε πώληση λιγνιτικών και κυρίως υδροηλεκτρικών μονάδων.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: