DEH

DEH

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

«Ράμπο» της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία μεγάλης ενεργειακής εταιρείας

«Ράμπο» της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία μεγάλης ενεργειακής εταιρείαςΤου Γιώργου Φιντικάκη

Την τιμητική τους έχουν τον τελευταίο καιρό οι ενεργειακές εταιρείες. Την περασμένη Πέμπτη «ράμπο» της οικονομικής αστυνομίας εισέβαλαν στα γραφεία μεγάλης ενεργειακής εταιρείας, και αφαίρεσαν φακέλους, και υπολογιστές, προκειμένου να βρουν στοιχεία
που αφορούν εμπορική συμφωνία με επιχείρηση - μεγάλο της πελάτη.

Ο τελευταίος, φαίνεται να της χρωστά πάνω από 80 εκατ ευρώ, η ενεργειακή εταιρεία ωστόσο συνεχίζει να τον προμηθεύει υπό τον όρο να πληρώνεται προκαταβολικά. Σύμφωνα ωστόσο με τις πληροφορίες, ο πελάτης δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, αφού το χρέος του έχει μείνει καρφωμένο στα ίδια υψηλά επίπεδα εδώ και καιρό.

Αυτός είναι και ο λόγος που η οικονομική αστυνομία έκανε την περασμένη εβδομάδα φύλλο και φτερό τα γραφεία της διοίκησης της εταιρείας, αποσπώντας έγγραφα, σκληρούς δίσκους και κάθε στοιχείο που σχετίζεται με την υπόθεση. 

Η έφοδος είχε όλα τα στοιχεία αστυνομικής έρευνας. Έγινε απροειδοποίητα, δείγμα ότι η έρευνα αφορά τις συμβατικές σχέσεις της επιχείρησης με τον πελάτη της, αφαιρέθηκαν στοιχεία από τα γραφεία δύο-τριών υψηλόβαθμων στελεχών, και η ομάδα των ελεγκτών ήταν πολυμελής.

Το τελευταίο διάστημα οι ενεργειακές εταιρείες βρίσκονται συνεχώς στην επικαιρότητα, είτε για θέματα ανταγωνισμού, είτε απλά για ζητήματα αύξησης απολαβών και άλλων προνομίων των διοικήσεών τους. 

Πρώτος απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης ο ΑΔΜΗΕ όταν στις αρχές Φεβρουαρίου έγιναν γνωστοί οι μισθοί που ενέκρινε η πρώην διοίκηση (Κορωνιωτάκης, Μπλάνας) για τον... εαυτό της, λίγο πριν εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο και σε θέσεις ελέγχου και ευθύνης οι νέοι Κινέζοι επενδυτές που απέκτησαν πρόσφατα το 24% της εταιρείας. Σημειωτέον ότι κ. Κορωνιωτάκης έχει επιστρέψει τα χρήματα, όχι όμως και ο κ. Μπλάνας, όπως έκανε γνωστό προ ημερών από την Βουλή ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτάκης. 

Σειρά ημερολογιακά είχε η έρευνα που πραγματοποίησε η Ευρωπαική Επιτροπή Ανταγωνισμού στα γραφεία της ΔΕΗ, την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου. Δεκάδες ελεγκτών παρέμειναν επί μια εβδομάδα στα γραφεία της επιχείρησης ελέγχοντας εξονυχιστικά σκληρούς δίσκους, χιλιάδες έγγραφα και κάθε στοιχείο που μπορεί να σχετίζεται με την τιμολόγηση του ρεύματος, τη σειρά εισόδου των μονάδων στο σύστημα και την αντιμετώπιση της αγοράς από τον ΑΔΜΗΕ, που αν και ανεξάρτητος διαχειριστής είναι ακόμη 100% θυγατρική της ΔΕΗ. Το πόρισμα λέγεται ότι δεν θα αργήσει να εκδοθεί, και πολλοί το συνδέουν με τις εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρισμού, και τις πιέσεις των δανειστών για πώληση μονάδων.

Προ ημερών ήρθε στην δημοσιότητα η υπόθεση με το χρυσό εφάπαξ στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ. Ναι μεν χθες οι κ.κ. Τζανακόπουλος και Σταθάκης επιχειρήσαν να αντιστρέψουν το κλίμα, κατηγορώντας την ΝΔ και τα ΜΜΕ ως φορείς ειδήσεων post truth, σαν τους υπαίτιους για την σπίλωση της ηθικής υπόληψης του επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ Σωτήρη Νίκα, ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι πέτυχαν τον στόχο τους. Στο δια ταύτα της υπόθεσης, έγινε σαφές ότι όλα είναι θέμα νομικής ερμηνείας, κατά πόσο δηλαδή δικαιούται αυτοδίκαια ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ να προαχθεί από διευθυντής σε γενικό διευθυντή και άρα να πάρει εφάπαξ και σύνταξη, με αυτό τον βαθμό. Κι αυτό καθώς ερωτηθείς, τα δύο κυβερνητικά στελέχη από ποιο σημείο του καταστατικού του ΔΕΣΦΑ προκύπτει η αυτοδίκαιη προαγωγή του κ. Νίκα, απάντησαν ότι αυτοί την ερμηνεία δίνουν όσοι κορυφαίοι νομικοί ρωτήθηκαν. 

Εννοείται ότι όλες αυτές οι υποθέσεις δεν συνδέονται μεταξύ τους, αφού κάθε μια βρίσκεται στην επικαιρότητα για διαφορετικούς λόγους, ωστόσο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι οι ενεργειακές εταιρείες βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στο μάτι του κυκλώνα. Σημειωτέον ότι κοινός παρονομαστής σε όλες τις περιπτώσεις είναι ότι πρόκειται κάποια στιγμή όπως δείχνουν τα πράγματα, να αλλάξουν καθεστώς και να περάσουν από το Δημόσιο στα χέρια ιδιωτών επενδυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: