DEH

DEH

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Ποιος χρωστά τι στη ΔΕΗ και γιατί η πολιτική διευκολύνσεων έχει φτάσει στα όριά της

 
Χρήστος Στεφάνου
Στα 2,65 δις παραμένουν οι οφειλές προς τη ΔΕΗ, εκ των οποίων 800 εκατ. έχουν διακανονιστεί, ενώ 550 εκατ. αφορούν τελικούς πελάτες που έχουν κλείσει ή έχουν παύσει να ηλεκτροδοτούνται ανέφερε χθες στη βουλή ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης.
Σε ό,τι αφορά τα ανείσπρακτα, στη Χαμηλή και τη Μέση Τάση, οι συνολικές οφειλές (ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΕΤΜΕΑΡ) είναι 1,65 δις εκ των οποίων η ΔΕΗ έχει λαμβάνειν 830 εκατ. ευρώ. Επίσης η εταιρεία έχει λαμβάνειν 345 εκατ. από την ΥΤ και 100 εκατ. από το Δημόσιο Τομέα.
Σημειώνεται ότι αυτοί που χρωστούν πάνω από 3000 ευρώ και είναι 85.000 άτομα, αυτοί χρωστάνε 500 εκατομμύρια συνολικά, όχι μόνο για τη Δ.Ε.Η Σε αυτήν την κατηγορία μάλιστα η ΔΕΗ έχει ασκήσει πιο έντονες πιέσεις προχωρώντας σε αποκοπές ωστόσο το 65% επανασυνδέθηκε αυθαίρετα!
Όπως είπε πάντως ο κ.Παναγιωτάκης οι πολιτικές διευκολύνσεων έχουν φτάσει στα όριά τους και υπάρχει η απόφαση για αποφασιστικές μεθόδους.
Συγκεκριμένα όπως είπε η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε securitisation, δηλαδή, σε τιτλοποίηση: υπάρχουν μεγάλα διεθνή funds και τράπεζες όπως η Bank of America και η Deutsche Bank και η HSBC, που μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις οφειλές, τα ληξιπρόθεσμα, εφόσον υπάρχει ένας αξιόπιστος μηχανισμός συλλογής.
Επίσης η ΔΕΗ θα προχωρήσει στη πρόσληψη εξειδικευμένης εταιρείας στη συλλογή οφειλών με διεθνή εμπειρία, ώστε να λειτουργήσει ως σύμβουλος για το θέμα της βελτίωσης της εισπραξιμότητας της ΔΕΗ.
Για το θέμα της διαπραγμάτευσης ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι η ΔΕΗ δε συμμετείχε σε αυτήν αλλά απλώς παρουσίασε την πρότασή της και έδωσε τα στοιχεία που της ζητήθηκαν. Παραδέχθηκε ότι ασκούνται πιέσεις για πώληση υδροηλεκτρικών, ωστόσο όπως είπε η πώληση μονάδων δεν οδηγεί πουθενά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: