DEH

DEH

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

ΔΕΗ. Γιατί δεν μπορεί να εισπράξει τα ληξιπρόθεσμα;

Μανταλένα Πίου

Θα μπορέσουν άραγε οι «σοφιστικέ» μέθοδοι της εταιρίας συμβούλου που θέλει να προσλάβει η ΔΕΗ για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών να δώσουν αποτέλεσμα ή θα καταλήξουμε  και πάλι στα ίδια; 

Η αλήθεια είναι ότι όσο η ΔΕΗ δεν δίνει ξεκάθαρο το μήνυμα σε όσους χρωστούν ότι είναι αποφασισμένη να μαζέψει τις οφειλές, τόσο το πρόβλημα θα διαιωνίζεται. Και χθες, φάνηκε
να κάνει ένα βήμα εμπρός και δύο πίσω.
Απο τη μία ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης ανακοίνωνε στη Βουλή την πρόθεσή του να προσλάβει σύμβουλο για την είοπραξη των οφειλών, με «σοφιστικέ μεθόδους», όπως ο ίδιος είπε, από την άλλη, κύκλοι της επιχείρησης έσπευδαν να διευκρινίσουν ότι η εταιρία αυτή δεν θα είναι εισπρακτική. 
Οταν από τα 2,6 δισ. ευρώ, που έχουν φθάσει οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ, θέτεις σαν στόχο, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις στη Βουλή, να βελτιώσεις την εισπραξιμότητα κατά 10%, είναι φανερό πως για μία ακόμα φορά κλείνεις το μάτι στους κακοπληρωτές. Και, βέβαια  αδικείς όσους εξοφλούν τον λογαριασμό  εμπρόθεσμα, γιατί από τις δικές του πληρωμές (και υψηλές χρεώσεις),  πρέπει να καλύψεις τις ζημιές των υπολοίπων. 
Όσο το  πολιτικό κόστος των εκάστοτε κυβερνήσεων διοικεί εταιρίες σαν τη ΔΕΗ είναι φανερό πως τα προβλήματα δεν θα λύνονται. Όμως αν η ΔΕΗ βουλιάξει από τα ληξιπρόθεσμα, συμπαρασύροντας στον κατήφορο και όλη την αγορά ηλεκτρισμού, τότε το πολιτικό κόστος θα είναι δυσβάσταχτο και οι ευθύνες τεράστιες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: