DEH

DEH

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Το 70% των κακοπληρωτών της ΔΕΗ «επανασυνδέονται» παράνομα με το ηλεκτρικό δίκτυο

Το 70% των κακοπληρωτών της ΔΕΗ «επανασυνδέονται» παράνομα με το ηλεκτρικό δίκτυο Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές της επιχείρησης ανέρχονται στις 80 – 85 χιλιάδες και οφείλουν συνολικά περί τα 500 εκατ. ευρώ 

Σχεδόν οι επτά στους δέκα καταναλωτές κλέβουν ρεύμα από τη ΔΕΗ όταν η επιχείρηση κατεβάζει το διακόπτη λόγω οφειλών.
Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή αυτοί που δεν πληρώνουν, είναι 80 – 85 χιλιάδες καταναλωτές και οι οφειλές τους κυμαίνονται από 3.000 έως και 100.000 ευρώ.
Το ποσό της συνολικής οφειλής ανέρχεται στο ποσό των 500 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί δε πως το ποσό αυτό αφορά την κατανάλωση ρεύματος, αλλά και τις χρεώσεις προς τρίτους.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ είπε χαρακτηριστικά ότι το 65% των καταναλωτών που τους κόπηκε το ρεύμα, επανασυνδέθηκαν μόνοι τους αυθαίρετα και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ζήτημα γενικότερο, το οποίο πρέπει να απασχολήσει την ελληνική κοινωνία.
Ο κ. Παναγιωτάκης έδωσε μάλιστα αναλυτικά στοιχεία για τις οφειλές.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στη χαμηλή και στη μέση τάση οι οφειλές για ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΕΤΜΕΑΡ ανέρχεται στο ποσό του 1,65 δις. ευρώ, εκ του οποίου έχει διακανονισθεί το ποσό των 700 εκατ. ευρώ.
Οι πελάτες της υψηλής τάσης χρωστάνε 345 εκατ. ευρώ και έχουν διακανονισθεί μόλις τα 60 εκατ. ευρώ.

Στα 2.1 δις. ευρώ οι οφειλές

Οι συνολικές οφειλές προς τη ΔΕΗ ανέρχονται σε 2,1 δις. ευρώ και έχει ρυθμιστεί το ποσό των 800 εκατ. ευρώ, ενώ σε αυτό πρέπει να προστεθεί και το ποσό των 550 εκατ. ευρώ από τους τελικούς καταναλωτές.
Στην κατηγορία της οφειλής των 550 εκατ. ευρώ είναι οι καταναλωτές που έχουν παύσει να ηλεκτροδοτούνται, εξοχικά σπίτια και επιχειρήσεις που έχουν κλείσει.
Το 10% των καταναλωτών περιμένουν να τους επιτραπεί να αλλάξουν πάροχο παρότι έχουν οφειλές στη ΔΕΗ.
Ο κ. Παναγιωτάκης αποκάλυψε ότι η άνοδος της Οριακής Τιμής Συστήματος οδήγησε τη ΔΕΗ να αγοράζει ρεύμα με 80 και 100 ευρώ τη μεγαβατώρα και να πουλάει με 60, 70 και 45 ευρώ ανάλογα με τον πελάτη.
Η κατάσταση αυτή συσσώρευσε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ως ζημιά στην εταιρεία.
Όσο για τη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, είπε ότι μέχρι το 2020 οι ιδιώτες πάροχοι θα πρέπει να αναλάβουν περισσότερα από 4,5 εκατ. ρολόγια, ενώ αυτή τη στιγμή ο αριθμός τους είναι κινείται σε επίπεδα κάτω των  150.000 ρολογιών.
Μάλιστα ο κ. Παναγιωτάκης υποστήριξε πως οι ιδιώτες προμηθευτές δεν έχουν ως στρατηγική τους να επενδύσουν, να οργανωθούν, να ρισκάρουν και να δημιουργήσουν αυτούς τους μηχανισμούς εκείνους που θα τους επιτρέψουν να αναλάβουν την εξυπηρέτηση των 4,5 εκατ. ρολογιών.    


Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: