DEH

DEH

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Για το 2018 οι επικείμενες πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ

Όλα δείχνουν ότι τον Ιούνιο θα παραπεμφθεί το ζήτημα της πώλησης μονάδων για την ΔΕΗ και ότι προσωρινά τα ανοιχτά ζητήματα με τους πιστωτές μπορούν να εισέλθουν σε φάση «ανακωχής».

Οι Θεσμοί προς το παρόν θα εξετάσουν τις  τρέχουσες προτάσεις της διοίκησης για τις πωλήσεις των θυγατρικών προμήθειας.
Είναι σαφές ότι η τελική στάση των πιστωτών θα συνδυαστεί με το πόρισμα των Βρυξελλών για το ζήτημα του ελέγχου
που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Προς το παρόν και εφόσον βρεθούν κάποιες κατάλληλες φραστικές διατυπώσεις τα ενεργειακά δεν θα παραμείνουν στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δρομολογούνται λύσεις στα προβλήματα.
Και αυτό γιατί θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη αν οι δημοπρασίες (ΝΟΜΕ) οδηγήσουν σε ουσιαστικές αλλαγές μεριδίων μέχρι το καλοκαίρι, ώστε να υπάρξουν οι προυποθέσεις για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου στην απελευθέρωση της αγοράς.
Τότε οι θεσμοί θα κρίνουν και θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματα της εφαρμογής των ΝΟΜΕ
Κατά συνέπεια προς το παρόν τα τεχνικά κλιμάκια κρατούν τις προτάσεις του προέδρου της ΔΕΗ κ. Εμ. Παναγιωτάκη για μείωση των μεριδίων μέσω πώλησης των εν λόγω θυγατρικών, με κάθε επιφύλαξη αλλά και περιορισμένες πιθανότητες να τις εφαρμόσουν στην πράξη.
Ουσιαστικά το μέλλον της ΔΕΗ κρίνεται το καλοκαίρι οπότε θα υπάρχει και η απόφαση από τον έλεγχο της Επιτροπής, που θα είναι και ο κύριος μοχλός πίεσης για τις μεγάλες αλλαγές.
Στην συνέχεια θα προχωρήσουν οι σχετικές νομοθετήσεις, που θα προκύψουν από τα νέα δεδομένα  και οι όποιες σοβαρές κινήσεις που θα έχουν να κάνουν με τις πωλήσεις μονάδων, θα υλοποιηθούν το καλοκαίρι του 2018.

Τα ζητήματα που ανακύπτουν όμως στην παρούσα φάση είναι:

-    Πώς η ΔΕΗ θα κατορθώσει να επιβιώσει μέχρι τότε και από πού θα αντλήσει ρευστότητα αν μάλιστα δεν πουλήσει το 24% του ΑΔΜΗΕ στην State Grid.
Ειδικά όσον αφορά στην ολοκλήρωση της πώλησης τα προβλήματα είναι πολλά και το πιθανότερο είναι να έχουμε μια κατάληξη αντίστοιχη με του ΔΕΣΦΑ.
-    Δεύτερον η ΔΕΗ δεν έχει λύσει τα προβλήματα χρηματοδότησης καθώς ακόμα και η ολοκλήρωση της αναχρηματοδότησης των 200 εκατ ευρώ δεν καλύπει τις λειτουργικές της ανάγκες.
-    Η διαδικασία των NOME προσθέτει ζημίες στην ΔΕΗ οι οποίες επιβαρύνουν περαιτέρω την καθαρή της θέση.

Ετσι αν δεν δοθεί η όποια δυνατότητα από τους πιστωτές στην ΔΕΗ να πουλήσει έστω τις θυγατρικές προμήθειας για μεταβίβαση πελατολογίου, τίποτε δεν θα έχει αλλάξει από την ζοφερή πραγματικότητα που ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε όταν κλήθηκε από την ΡΑΕ
Παράλληλα όμως ο χρόνος θα κυλάει και τα προβλήματα θα επιδεινώνονται.
Πιθανή συνάντηση των Θεσμών με τον Υπουργό Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη σήμερα 7/3/2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια: