DEH

DEH

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Το κόστος της διασύνδεσης ξεπερνά το 1 δις ευρώ. Συνεργασία ΑΔΜΗΕ με ιδώτες για το καλώδιο Κρήτης - Αττικής

H εταιρία Εlica του ομίλου Κοπελούζου σε συνεργασία με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ενέταξαν στην “πλατφόρμα Γιούνκερ", το πρότζεκτ της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην Κρήτη.

     
Tη σύμπραξη με ιδιώτες στο πρότζεκτ της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική φαίνεται ότι εξετάζει ο ΑΔΜΗΕ και σύντομα είναι πιθανόν να υπάρξουν ανακοινώσεις,  όπως άφησε να διαφανεί ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στην πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή.
“Υπάρχει εξαιρετικό ιδιωτικό ενδιαφέρον για το έργο αυτό. Είναι υπό συζήτηση να βρεθεί η άριστη λύση. Αναφέρομαι στο μεγάλο έργο Κρήτη–Αττική. Θα υπάρξουν εξελίξεις υποθέτω σχετικά σύντομα” δήλωσε ο υπουργός. 
Πρόσφατα, η εταιρία Εlica του ομίλου Κοπελούζου σε συνεργασία με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ενέταξαν στην “πλατφόρμα Γιούνκερ" (για την αναζήτηση χρηματοδότησης μεγάλων επενδύσεων), το πρότζεκτ της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην Κρήτη, συνολικής ισχύος λίγο κάτω από  1.000 MW,  σε συνδυασμό με  το υποβρύχιο καλώδιο Κρήτης- Αττικής του ΑΔΜΗΕ.
Το κόστος της διασύνδεσης είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ.
Εξάλλου, η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής αναφέρεται και στο μέγκα- πρότζεκτ Eurasia Interconnector, της σύνδεσης με καλώδιο ηλεκτρισμού  Ισραήλ-Κύπρου- Ελλάδος, μέσω Κρήτης, έργο για το οποίο επιδεικνύει ενδιαφέρον και η ΕΕ.
Το υποβρύχιο καλώδιο, διπλής κατεύθυνσης,  που θα ενώνει την Κρήτη με την Αττική περιλαμβάνεται στο δεκαετές αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, μαζί με τη μικρή διασύνδεση Κρήτης- Πελοποννήσου, για την οποία οι μελέτες και διάφορες διαδικαστικές προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει.
Ας σημειωθεί ότι ο νόμος για τον ΑΔΜΗΕ και τα δίκτυα δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής ιδιωτών σε γραμμές μεταφοράς. 
“. Η διασύνδεση της Κρήτης έχει δύο στάδια. Το ένα στάδιο προχωράει και αδειοδοτείται το έργο. Είναι πρώτη προτεραιότητα η διασύνδεση Κρήτης- Πελοποννήσου. Αυτό θα εξασφαλίσει μια σημαντική προσφορά ενέργειας από τον υπό κατασκευή σταθμό ( σσ ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ)στη Μεγαλόπολη. Το δεύτερο στάδιο είναι πιο σημαντικό. Έχει κατοχυρώσει το έργο ο ΑΔΜΗΕ, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει εξαιρετικό ιδιωτικό ενδιαφέρον για το έργο αυτό. Είναι υπό συζήτηση να βρεθεί η άριστη λύση” ανέφερε ο κ. Σταθάκης στη Βουλή. Ο υπουργός δήλωσε ακόμα ότι προχωρά η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων και θα ακολουθήσει και η δεύτερη..

Δεν υπάρχουν σχόλια: