DEH

DEH

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

255 εκατ. ευρώ για ηλεκτρική διασύνδεση Κυκλάδων, γραμμή μεταφοράς ΚΥΤ Λαγκαδά-Φιλίππων, πιλοτικό σύστημα τηλεμέτρησης

Με κοινή απόφαση του υπουργού ΠΕΝ, Γ. Σταθάκη, του αν. υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Α. Χαρίτση και του αν. υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη τροποποιείται προηγούμενη απόφαση και επανακαθορίζονται οι « πράξεις γενικού δημοσίου συμφέροντος που χρηματοδοτούνται, το συνολικό κόστος αυτών και το ύψος της σχετικής χρηματοδότησης, ο τρόπος και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την καταβολή της χρηματοδότησης και οι υποχρεώσεις» των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ.
Διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό διασυνδεδεμένο σύστημα υψηλής τάσης (ΥΤ)
Το έργο αφορά στην κατασκευή ενός συνδέσμου, μεταξύ του Λαυρίου και της Σύρου, στην κατασκευή τεσσάρων υποσταθμών στα νησιά Σύρο, Πάρο, Νάξο και Μύκονο και στην κατασκευή των διασυνδέσεων μεταξύ των νήσων: Σύρου-Πάρου, Πάρου-Νάξου, Νάξου-Μυκόνου, Μυκόνου-Σύρου, καθώς και Σύρου-Τήνου.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 396,8 εκ. ευρώ και δύναται να χρηματοδοτηθεί από το Π.Δ.Ε. ως εξής: για τη α’ φάση του έργου που υλοποιήθηκε την περίοδο ΕΣΠΑ 2007-2013 έως ποσοστό 35% και έως το ποσοστό της εγκριτικής απόφασης της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού για το υπόλοιπο του έργου που θα ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» της περίοδου 2014-2020, ήτοι 49,57%.
Το έργο είναι ιδιαίτερης σημασίας για την οικονομία της χώρας και στοχεύει στην εξασφάλιση της ομαλής, αξιόπιστης και με οικονομικό τρόπο τροφοδότησης με ηλεκτρική ενέργεια νησιών των Κυκλάδων και στη βελτίωση του περιβάλλοντος των νησιών με την παύση της λειτουργίας των πετρελαϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η διάρκεια υλοποίησης του έργου εκτιμάται σε 9 έτη.
Γραμμή μεταφοράς 400 KV KYT Λαγκαδά – ΚΥΤ Φιλίππων και Πιλοτικό σύστημα τηλεμέτρησης και εφαρμογής έξυπνων δικτύων
Πέραν της διασύνδεσης των Κυκλάδων, η απόφαση αφορά και άλλα δυο σημαντικά έργα, και συγκεκριμένα τα έργα «ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ 400 KV ΚΥΤ ΛΑΓΚΑΔΑ – ΚΥΤ ΦΙΛΙΠΠΩΝ» και «ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΛΕΜΕΤΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΞΥΠΝΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ».
Και τα τρία έργα δύνανται να χρηματοδοτηθούν από Επιχειρησιακά Προγράμματα της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 του ΕΣΠΑ μετά από σχετική αξιολόγηση που διενεργούν οι αρμόδιες Ειδικές Υπηρεσίες που ασκούν καθήκοντα διαχείρισης.
Ο τελικός προϋπολογισμός των έργων δεν θα ξεπεράσει τα 255 εκ. ευρώ σε όρους Δημόσιας Δαπάνης και θα διαμορφωθεί από το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών, που θα εγκριθεί από τις αρμόδιες Ειδικές Υπηρεσίες που ασκούν καθήκοντα διαχείρισης, σύμφωνα με τους κανόνες διαχείρισης του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και του ΕΣΠΑ 2014 - 2020.
Δεν υφίσταται θέμα παραβίασης ανταγωνισμού και προνομιακής μεταχείρισης
Με τη συγκεκριμένη απόφαση διασαφηνίζει ότι δεν τίθεται ζήτημα παράβασης των κανόνων περί ελεύθερου ανταγωνισμού, ούτε διαταράσσεται το ενδοκοινοτικό εμπόριο από την χρηματοδότηση και την εμπλοκή στα έργα των ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ.
Κι αυτό γιατί ο ΑΔΜΗΕ έχει τη διαχείριση και την κυριότητα του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) αλλά και την αποκλειστική ευθύνη για την ανάπτυξη του Συστήματος Μεταφοράς και λειτουργεί ως ανεξάρτητος διαχειριστής. Επίσης, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει τη διαχείριση του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας και την ευθύνη για την ανάπτυξη και τη συντήρησή του και η ΔΕΗ έχει την κυριότητα του δικτύου διανομής, ενώ ταυτόχρονα τηρούνται οι διατάξεις του κοινοτικού δικαίου και του εθνικού δικαίου περί λειτουργικού διαχωρισμού.
Επίσης, διασαφηνίζεται ότι δεν υφίσταται θέμα προνομιακής μεταχείρισης ορισμένων επιχειρήσεων ή κλάδων παραγωγής, δεδομένου ότι τα έργα αφορούν στην ύπαρξη, την επέκταση και τη συντήρηση της απαραίτητης τεχνικής υποδομής (και τις συναφείς επενδύσεις κεφαλαίου) και αποσκοπούν στη διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας από το κοινωνικό σύνολο, με αποτέλεσμα από την υλοποίησή τους να ωφελούνται συνολικά οι χρήστες του συστήματος μεταφοράς.
Δείτε τη σχετική απόφαση εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: