DEH

DEH

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της Λάρκο μετά τη συμφωνία με τη ΔΕΗ

Ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της Λάρκο μετά τη συμφωνία με τη ΔΕΗ Αναμένεται να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ στις 12 Ιανουαρίου 
Το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της Λάρκο ανοίγει η συμφωνία με τη ΔΕΗ για την τιμή του ρεύματος που  αναμένεται να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ στις 12 Ιανουαρίου.
Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο εταιρίων όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γίωργος Σταθάκης βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και στο αμέσως προσεχές διάστημα η
σύμβαση για την πρόμηθεια ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να έρθει στα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιριών.
Η επίλυση του χρόνιου προβλήματος της τιμής του ρεύματος για την Λάρκο επισπεύστηκε σύμφωνα με πληροφορίες μετά την απόφαση της ΕΕ να παραπέμψει τη χώρα στο Ευρωπαικό Δικαστήριο για την μη ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων ύψους 136 εκατ. Ευρώ.
Η εξέλιξη προκάλεσε συναγερμό στο αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να βρεθεί βιώσιμη λύση και να αποφευχθέι το οριστικό λουκέτο της ιστορικής μεταλλευτικής βιομηχανίας.
Σε αυτή την κατεύθυνση, η ιδιωτικοποίηση προβάλλει ως μοναδική λύση και αυτό γιατί είναι ο μόνος τρόπος να απαλλαγεί η εταιρία από το βάρος των κρατικών ενισχύσεων.
Η ΕΕ με απόφαση που εξέδωσε το 2009 εν όψει της τότε προσπάθειας ιδιωτικοποίησης της Λάρκο και προκειμένου να ενισχύσει το σχετικό εγχείρημα έκρινε ότι οι κρατικές ενισχύσεις δεν θα επιβαρύνουν τον νέο επενδυτή, απόφαση που έχει προσβάλλει στο Ευρωπαικό Δικαστήριο η διοίκηση της Λάρκο.
Η προσέλκυση επενδυτή προυποθέτει μακροπρόθεσμη λύση στην τιμή του ρεύματος για την ενεργοβόρα βιομηχανία και σε αυτό το πλαίσιο προωθείται η υπογραφή σύμβασης με τη ΔΕΗ που σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει τιμή στα 40 ευρώ η μεγαβατώρα.
Οι δύο εταιρίες θα πρέπει να ρυθμίσουν και παλαιότερες οφειλές ύψους 300 εκατ. Ευρώ, ποσό που αυξάνεται κατά 5 εκατ. Το μήνα.
Η ευνοική απόφαση της ΕΕ για τον νέο επενδυτή σε σχέση με τις κρρατικές ενισχύσεις και η υπογραφή μακροχρόνιας σύμβασης για το ρεύμα δημιουργούν ένα καλό έδαφος για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή και ανόγουν δρόμο για την εξυγίανση και την βιωσιμότητα της Λάρκο.
Ωστόσο ο σχεδιασμός για την ιδιωτικοποίηση θα πρέπει να λάβει υπόψη του την ανάγκη νέων επενδύσεων ύψους 300 εκατ. Ευρώ για την μέιωση του κόστους παραγωγής για την θωράκιση της εταιρίας έναντι των χαμηλών διακυμάνσεων του νικελίου.
Υπό αυτή την έννοια διατυπώνονται και εισηγήσεις για μηδενικό τίμημα και δέσμευση του επενδυτή για την υλοποίηση των επενδύσεων που θα βάλουν τέλος στον κύκλο αβεβαιότητας της βιωσιμότητάς της.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τον  ισολογισμό χρήσης 2014, οι σωρευμένες ζημίες της ΛΑΡΚΟ ανέρχονται σε 285,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η εταιρεία λειτουργεί με αρνητικό περιθώριο EBITDA και περιθώρια κέρδους (-6,5% και -12,1% αντιστοίχως το 2014).
Τα ίδια κεφάλαιά της είναι αρνητικά κατά 155 εκατ. ευρώ.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: