DEH

DEH

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Ικανοποίηση Κανιέτε για ΑΔΜΗΕ - "Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και αερίου"

 Με μια σαφή προσπάθεια αποστασιοποίησης από τα ενεργειακά θέματα που περιλαμβάνονται ως στόχοι ή ως δεσμεύσεις στο μνημόνιο, απάντησε στους δημοσιογράφους ο Επίτροπος Canete κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη (Δείτε τις δηλώσεις Σταθάκη στη συνέχεια του άρθρου).
Παρότι, όπως είπε, υπάρχουν ανοιχτοί ενεργειακοί φάκελοι στον τομέα της ενέργειας (όπως του ΔΕΣΦΑ, της βελτίωσης του ανταγωνισμού στην αγορά, της ολοκλήρωσης της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ) η Ελλάδα «πάει καλά και προχωράει μπροστά» και η κυβέρνηση «έχει θετική στάση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει στο πλαίσιο του μνημονίου». Η Κομισιόν είναι στο πλευρό της Ελληνικής κυβέρνησης για το σκοπό αυτό, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Canete.
Ο Επίτροπος έδωσε έμφαση στα θέματα του «χειμερινού πακέτου» που παρουσίασε πρόσφατα η Κομισιόν, στην τήρηση των στόχων εκ μέρους της Ελλάδας όσον αφορά τη διείσδυση των ΑΠΕ και την επέκταση της ενεργειακής εξοικονόμησης, καθώς και στα μεγάλα έργα που μπορούν να καταστήσουν τη χώρα μας ενεργειακό κόμβο.
Σύμφωνα με όσα είπε, μεταξύ άλλων, ο Επίτροπος, υπάρχουν δυσκολίες για την κυβέρνηση στα ενεργειακά ζητήματα, αλλά πρέπει να τηρηθούν οι χρονικές δεσμεύσεις του μνημονίου.
Ο Επίτροπος αναφέρθηκε επίσης στην απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου όπου υπάρχουν ακόμα, όπως είπε, ανοικτά ζητήματα. Στόχος της Ελλάδας είναι να δημιουργήσει μια ανοιχτή αγορά με επιπλέον παίκτες και οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν παρά τις δυσκολίες που αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ζήτημα των λιγνιτικών μονάδων, για τις οποίες σημείωσε ότι οι σχετικές εξελίξεις παραμένουν εκτός μνημονίου, όμως, σε σχέση με την απελευθέρωση του λιγνίτη για την οποία υπάρχει και απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη συνέχεια.
Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΝ, ο κ. Κανιέτε ανέφερε ότι συζητήθηκαν τα θέματα των αγωγών TAP, IGB και EAST MED. Είπε, επίσης, ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση σε υπηρεσιακό επίπεδο στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον κ. Κανιέτε, η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο και όσον αφορά τις αναγκαίες υποδομές μπορεί να βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Κανιέτε αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα του ΔΕΣΦΑ, υπογραμμίζοντας ότι η κατεύθυνση της ΕΕ αφορά την αποκρατικοποίηση του 66%.  Συγκεκριμένα, ο κ. Κανιέτε σημείωσε ότι «η Κομισιόν συνεχίζει να θεωρεί ότι το 66% του ΔΕΣΦΑ πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί στις καλύτερες δυνατές συνθήκες». 
Οπως είπε ο επίτροπος, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι ανεξάρτητοι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός Γιώργος Σταθάκης επισήμανε ότι για τα εκκρεμή θέματα της δεύτερης αξιολόγησης, τόσο τον ΔΕΣΦΑ όσο και τις δημοπρασίες NOME, υπάρχει περιθώριο απόλυτης σύγκλισης. "Δεν θεωρώ ότι τα ενεργειακά θέματα θα αποτελέσουν εμπόδιο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης", τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε πως οι στόχοι για τη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στο 50% μέχρι τα τέλη του  2019 έχουν συμφωνηθεί και είναι δεδομένοι.
Απαντώντας σχετικά με την αποτελεσματικότητα των δημοπρασιών NOME και τις αρνητικές επιπτώσεις στη ΔΕΗ ανέφερε ότι «είναι πρόωρο να συζητάμε ότι δεν δουλεύει το σύστημα, καθώς το μερίδιο της ΔΕΗ έχει μειωθεί, υπάρχει εντατικοποίηση του ανταγωνισμού - κάτι που είναι εμφανές καθώς πέφτουν οι τιμές - και θεωρούμε ότι ο στόχος για το 2017 και το 2018 θα επιτευχθεί". Χαρακτήρισε τέλος ως υπερβολικές τις προβλέψεις περί κατάρρευσης της ΔΕΗ.
Ακολουθούν τα βασικότερα σημεία όσων δήλωσε ο υπουργός, βάσει του σχετικού δελτίου τύπου του ΥΠΕΝ:
Για τη συνεργασία με την Επιτροπή και τη δεύτερη αξιολόγηση:
·         Καταγράφηκε κοινό πνεύμα και κοινή προσέγγιση με τον Επίτροπο για όλα τα ενεργειακά θέματα.
·         Υπάρχει σύγκλιση με τους Θεσμούς για τα ενεργειακά ζητήματα (ΔΕΣΦΑ και ΝΟΜΕ), συνεπώς, δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
·         Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τον σχεδιασμό σχετικά με τον ΔΕΣΦΑ.
Για την πρωτοβουλία της Επιτροπής «Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους»:
·         Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα.
·         Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε σημαντικές πρωτοβουλίες, ώστε αφενός να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι για την ενεργειακή εξοικονόμηση, αφετέρου να έχει ενεργή συμμετοχή στην ανάλογη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι σε εξέλιξη.
·         Στη διευρυμένη κυβερνητική ατζέντα, εκτός από το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» θα προστεθεί πλειάδα προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων και η ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων.
·         Το ΥΠΕΝ θα αναλάβει πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την κατάρτιση ενός φιλόδοξου σχεδίου που θα αφορά στα ελληνικά νησιά, ώστε να υιοθετηθεί ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, με την ολοκλήρωση των διασυνδετήριων αγωγών και την εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων φιλικών προς το περιβάλλον. Όπως διευκρίνισε ο κ. Κανιέτε, η Επιτροπή προωθεί την πρωτοβουλία «Ενεργειακά Νησιά», η οποία θα δρομολογηθεί επί Προεδρίας της Μάλτας, με το πρώτο φόρουμ να πραγματοποιείται στην Κρήτη πριν από το καλοκαίρι.
·         Θα συνεχίσει η προσπάθεια ενίσχυσης των ΑΠΕ, η συμμετοχή των οποίων στο ενεργειακό μείγμα ξεπερνά ήδη το 18%, προσεγγίζοντας τον στόχο για το 2020.
·         Tην τελευταία διετία το ποσοστό του λιγνίτη στο εθνικό ενεργειακό μίγμα από 45% έχει μειωθεί στο 30%. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μηδενιστεί. Θα διατηρήσουμε το λιγνίτη, ως εγχώριο φθηνό καύσιμο, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών στόχων.
·         Οι νέες μονάδες της ΔΕΗ (Πτολεμαϊδα V και Μελίτη ΙΙ) δεν θα αυξήσουν την παραγωγή λιγνίτη, αλλά προορίζονται για την αντικατάσταση παλιών, ρυπογόνων μονάδων της ΔΕΗ. Συνεπώς, θα βελτιώσουν το ενεργειακό αποτύπωμα της χώρας.
Για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας:
·         Η ελληνική αγορά ενέργειας είναι σε μεταβατικό στάδιο. Από την 1/1/2018 θα υιοθετηθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο που προωθεί η Επιτροπή για τη λειτουργία του τομέα ενέργειας (target model).
·         Είναι επίσης δεδομένος ο στόχος το 2020 η ΔΕΗ να έχει το 50% της λιανικής αγοράς. Η μετάβαση αυτή προφανώς περιλαμβάνει πολλά εργαλεία και τα ΝΟΜΕ είναι ένα από αυτά. Το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά έχει μειωθεί στο 87% και συνεχίζει να μειώνεται. Εμείς πιστεύουμε ότι θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί και για το 2017 και για το 2018.
·         Το γεγονός ότι οξύνεται ο ανταγωνισμός είναι εμφανές γιατί πέφτουν οι τιμές, άρα ήδη προκαταβολικά υπάρχει μια εντατικοποίηση στον τομέα του ανταγωνισμού και την καλωσορίζουμε.
·         Η ΔΕΗ θα μείνει ισχυρή εταιρεία, βιώσιμη στα παραπάνω δεδομένα. Η ΔΕΗ θα παραμείνει απόλυτα ασφαλής και θα είναι από τους ισχυρούς παίκτες σε μια πολύ ανταγωνιστική και φιλική προς το περιβάλλον και τους καταναλωτές ηλεκτρική αγορά.
·         Όλα όσα γράφονται ή ακούγονται για την κατάρρευση της ΔΕΗ είναι λογικές φοβικές και καταστροφολογικές. Αποδείχθηκε ότι είναι ασφαλής η χρηματοδότηση και η χρηματοπιστωτική θέση της ΔΕΗ και επιβεβαιώθηκε με τον τρόπο που ολοκληρώνεται, σύμφωνα με το νόμο, το σχέδιο ΑΔΜΗΕ.
Νωρίτερα το energypress έγραφε:
(upd. 13:31) Ολοκληρώθηκε νωρίτερα η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας και Δράσης για το Κλίμα, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο επίκεντρό της τέθηκαν η πορεία απελευθέρωσης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και η εξέλιξη του σχεδίου για την ανάδειξη της χώρας μας σε κρίσιμο ενεργειακό κόμβο.
Επιπλέον, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, συζητήθηκε η εκμετάλλευση και ανάπτυξη των πλεονεκτημάτων της χώρας, με προεξάρχουσα τη στρατηγική γεωγραφική θέση της, με επενδύσεις και ανάπτυξη των ενεργειακών υποδομών.
Σε αυτήν την κατεύθυνση εκφράστηκε η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επενδυτικά σχέδια της κυβέρνησης και στην αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Νωρίτερα το energypress έγραφε:
(upd. 12:04) Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο κ. Κανιέτε για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σχετικά με την προώθηση, χωρίς καθυστερήσεις, της ολοκλήρωσης του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ, μετά από τη σχετική ενημέρωση που έλαβε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη στα πλαίσια της συνάντησής τους.
Ακόμα, ο Υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε στις άμεσες προτεραιότητες της χώρας, με κορυφαία την ανάδειξη της Ελλάδας σε πύλη εισόδου για νέες πηγές φυσικού αερίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο στόχος αυτός εξυπηρετείται από τη δημιουργία ενός εμπορικού κόμβου φυσικού αερίου, μέσω των διασυνδέσεων που υλοποιούνται, όπως, οι αγωγοί TAP και IGB, αλλά και σημείων εισαγωγής, όπως, ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, που ανήκει στο ΔΕΣΦΑ και το σχεδιαζόμενο πλωτό τέρμιναλ LNG της Αλεξανδρούπολης. Η διαφοροποίηση της ενεργειακής τροφοδοσίας της περιοχής ενισχύεται και από το σχεδιαζόμενο αγωγό EastMed.
Ο κ. Σταθάκης παρουσίασε, επίσης, τις ενέργειες που προωθούνται για την αναδιοργάνωση της ηλεκτρικής αγοράς, στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας και των στόχων που έχουν τεθεί για το 2020, υπογραμμίζοντας τη σταθερή δέσμευση της χώρας στην ολοκλήρωση τους εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν ορισθεί.
 Από μεριάς του, ο Επίτροπος Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, παρουσίασε τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να υπάρξει «Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους».
Πρόκειται για μια φιλόδοξη δέσμη βασικών αρχών για τον μετασχηματισμό κρίσιμων παραμέτρων του ενεργειακού τομέα με βασικούς άξονες:
  • την απεξάρτηση από τον άνθρακα, μέσω της αποτελεσματικότερης ενσωμάτωσης των ΑΠΕ και της διεσπαρμένης παραγωγής, καθώς και της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών (π.χ. ηλεκτρικά οχήματα και νέες μέθοδοι αποθήκευσης ενέργειας)
  • τη μετατόπιση του κέντρου βάρους των προσεγγίσεων για σημαντικά ζητήματα (όπως η αξιολόγηση της επάρκειας ισχύος, τα σχήματα στήριξης ΑΠΕ, η εκπόνηση σεναρίων επικινδυνότητας για την ασφάλεια εφοδιασμού) από το εθνικό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω της εναρμόνισης των κανόνων και της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ τόσο όμορων Διαχειριστών, όσο και εθνικών Ρυθμιστών Αρχών
 
Νωρίτερα το energypress έγραφε:
Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου συναντήθηκε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Δράσης για το Κλίμα και Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντησης, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε τον Ευρωπαίο επίτροπο ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει με σταθερότητα και συνέπεια την επίτευξη των στόχων της ευρωπαϊκής πολιτικής που υπάγονται στον τομέα του χαρτοφυλακίου του και έκανε ειδική αναφορά σε τρεις τομείς.
Ως προς τους στόχους αυτούς, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «ο πρώτος είναι η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας. Ο δεύτερος είναι η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ο τρίτος τομέας είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ιδίως μέσα από τη μείωση των αέριων ρύπων και, κυρίως, των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Άλλωστε, σας είναι γνωστό ότι η Ελλάδα πρωτοστάτησε πάντοτε στις συμφωνίες εκείνες που αφορούσαν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».
 
Από μεριάς του, ο κ. Κανιέτε, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή, και σημείωσε πως «η Επιτροπή έχει πλήρη επίγνωση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε απολύτως και πλήρως τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα σας για σταθερότητα».
 
Τόνισε, δε ότι «η ενέργεια ως τομέας μπορεί να ενισχύσει ως δυναμικό της την Ελλάδα καθώς μπορεί να προσφέρει επενδύσεις, να προσφέρει ανάπτυξη και απασχόληση και η σχετική ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακριβώς θέτει ένα πλαίσιο ευνοϊκό για την επίτευξη των προαναφερθέντων».
 
Ο επίτροπος επεσήμανε ακόμα ότι υπάρχει τεράστιο περιθώριο και δυνατότητες στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε: «Μπορούμε βεβαίως όλα αυτά να τα στηρίξουμε και να τα προάγουμε μέσω της ολοκλήρωσης των ενεργειακών αγορών. Δεδομένης λοιπόν της στρατηγικής θέσεως της Ελλάδας, καθώς βρίσκεται στο σημείο που συναντώνται τρεις ήπειροι, η Ελλάδα μπορεί σε θέματα φυσικού αερίου αλλά και ηλεκτρικής ενέργειας να λειτουργήσει ως πολύ σημαντικός κόμβος».
 
Ο κ. Κανιέτε εξέφρασε την πεποίθηση ότι και «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι διατεθειμένη και απολύτως έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα, ώστε να εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο δυνατό περιθώριο, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, αυτές τις δυνατότητες. Και μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ήθελε να πραγματοποιήσουμε ένα βήμα επιπλέον. Ένα βήμα παραπέρα σ’ αυτήν τη συνεργασία. Προτείνουμε την δημιουργία μιας δομής, ενεργειακού διαλόγου, στον οποίον θα συμμετέχουν η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Όπως εξήγησε «αυτή η δομή θα εστιάσει σε τρεις τομείς: Πρώτον, η ανάπτυξη της Ελλάδας ως περιφερειακού κόμβου για θέματα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Δεύτερον, η απόλυτη αξιοποίηση του δυναμικού των δυνατοτήτων της Ελλάδας σε θέματα ενεργειακής αποδοτικότητας και ανανεώσιμων πηγών. Και τρίτον, θέματα διασφάλισης της εφαρμογής της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Τέλος, υπογράμμισε ότι «δίχως αμφιβολία επίσης θα διευκολύνουμε θέματα πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος του Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων που έχουμε συγκροτήσει εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ευελπιστώ, λοιπόν, ότι όλα αυτά θα καταστούν εφικτά μέσω και των βημάτων που πραγματοποιεί η Ελλάδα με σκοπό τη μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα. Και βεβαίως επιθυμούμε να υπάρξει ένας νέος βαθμός συνεργασίας σε ενεργειακά ζητήματα. Αυτό επιδιώκουμε. Δεδομένων όλων αυτών, θα καταβάλλουμε τη μέγιστη προσπάθεια ούτως ώστε να υπάρξουν επενδύσεις, απασχόληση και έργα στην ελληνική οικονομία».
Η ατζέντα της επίσκεψης Κανιέτε
Η πορεία της απελευθέρωσης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και οι εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων στον ενεργειακό τομέα, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει σήμερα ο επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί, επίσης, η εξέλιξη του σχεδίου για την ανάδειξη της χώρας σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου προς την ΕΕ και συγκεκριμένα οι εξελίξεις αναφορικά με τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, τον ελληνοβουλγαρικό, καθώς και τη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.
Οι κ. Σταθάκης και Κανιέτε θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι στα γραφεία του ευρωκοινοβουλίου ενώ αργότερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα συναντηθεί με φορείς της ελληνικής ενεργειακής αγοράς.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: