DEH

DEH

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Σκουρλέτης: Το Ζητούμενο Είναι η Ελλάδα να Καταστεί Ενεργειακός Κόμβος


Σκουρλέτης: Στόχος να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος Το ζητούμενο είναι η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός κόμβος σε μια περιοχή που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής. Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.
«Ο ενεργειακός χάρτης της ευρύτερης περιοχής μας αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς: ήδη έχουμε επανεκκίνηση στο
μεγάλο έργο του αγωγού TAP βελτιώνοντας στο μέτρο του δυνατού τη συμφωνία που είχαν υπογράψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ έχει δρομολογηθεί ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεωρήσει ως έργο προτεραιότητας τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Συζητείται η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ, ενώ το κοίτασμα φυσικού αερίου ΖΟΡ στην Αίγυπτο αλλάζει τα δεδομένα», υπογραμμίζει ο κ. Σκουρλέτης.
Ταυτόχρονα, όπως τονίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Ελλάδα συνεχίζει τις συζητήσεις με τη ρωσική πλευρά για τον νότιο ευρωπαϊκό αγωγό, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, είναι «ένας αγωγός ο οποίος, απ' ό,τι έχει φανεί, παρά τα προβλήματα στις ρωσοτουρκικές σχέσεις στηρίζεται και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το ζητούμενο είναι η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός κόμβος και η χώρα μας, στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής, να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο» επισημαίνει.
Ακολουθεί η συνέντευξη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ και στον δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο:
- Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου σας βρίσκεται τελευταία στο επίκεντρο των εξελίξεων, μιας και η Αθήνα προωθεί συνεργασίες με γειτονικές χώρες επί των ενεργειακών. Πότε θα πρέπει να αναμένουμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα από αυτές τις συζητήσεις;
Ο ενεργειακός χάρτης της ευρύτερης περιοχής μας αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς: ήδη έχουμε επανεκκίνηση στο μεγάλο έργο του αγωγού TAP βελτιώνοντας στο μέτρο του δυνατού τη συμφωνία που είχαν υπογράψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ έχει δρομολογηθεί ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεωρήσει ως έργο προτεραιότητας τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Συζητείται η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ, ενώ το κοίτασμα φυσικού αερίου ΖΟΡ στην Αίγυπτο αλλάζει τα δεδομένα. Ταυτόχρονα η Ελλάδα συνεχίζει τις συζητήσεις με τη ρωσική πλευρά για τον νότιο ευρωπαϊκό αγωγό. Ένας αγωγός ο οποίος, απ' ό,τι έχει φανεί, παρά τα προβλήματα στις ρωσοτουρκικές σχέσεις στηρίζεται και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το ζητούμενο είναι η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός κόμβος και η χώρα μας, στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής, να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.
- Στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση μάχεται για να μην υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις, ενώ στις επικουρικές ο πήχης μπαίνει χαμηλότερα. Είναι διατεθειμένη να προσεγγίσει τη ρήξη εάν οι δανειστές επιμείνουν σε δραστικές μειώσεις σε όλες τις συντάξεις;
Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να παραδώσει τα όπλα, δεν το έκανε πριν την υπογραφή της συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου, δεν θα το κάνει και τώρα. Είναι φανερό πως η διαπραγμάτευση είναι σκληρή και συνεχίζεται με άλλους όρους. Σήμερα στην Ευρώπη διατυπώνονται διαφορετικές προσεγγίσεις. Επιδίωξη μας είναι στο θέμα του ασφαλιστικού να διαμορφωθούν εκείνες οι συμμαχίες στον ευρωπαϊκό χώρο που θα μας επιτρέψουν να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Την ρήξη την επιλέγεις όταν εκτιμάς ότι αυτό που ακολουθεί μπορεί να είναι προς όφελός σου.
- Φοβάστε αποχωρήσεις, διαφοροποιήσεις ή ανεξαρτητοποιήσεις από την Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ στα επόμενα νομοσχέδια;
Δεν φοβάμαι διαφοροποίηση στο επίπεδο της κοινοβουλευτικής ομάδας στα επόμενα νομοσχέδια. Αν ποτέ υπάρξουν προβλήματα στη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αυτά θα είναι αντανάκλαση από τη σχέση του με την ίδια την κοινωνία και αυτό που διαπιστώνει κάποιος σήμερα είναι ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας παρακολουθεί τις κινήσεις της κυβέρνησης είτε με ανοχή είτε με συμπάθεια, αλλά σε κάθε περίπτωση της δίνει το περιθώριο να πορευτεί ευελπιστώντας πως τα βήματα που ακολουθεί τελικά θα οδηγήσουν εκτός της μέγγενης των πολιτικών της ακραίας λιτότητας.
- Το σενάριο δημιουργίας μιας οικουμενικής κυβέρνησης δεν προχωράει. Πιστεύετε όμως ότι απαιτείται διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας; Ίσως με τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι ή την Ένωση Κεντρώων;
Τα σενάρια στα οποία αναφέρεστε είναι δημιούργημα εκείνων των κύκλων που θα θέλανε ουσιαστικά να διαμορφώσουν συνθήκες ομηρίας για τη σημερινή κυβέρνηση. Όσων θέλουν να τη δούνε να κυβερνά μαζί με άλλους, οι οποίοι όμως βαρύνονται από τα λάθη της πολιτικής τους και ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Δεν θεωρώ λοιπόν ότι υπάρχει ανάγκη διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Το πιο σημαντικό στην παρούσα φάση είναι η συναίνεση της κοινωνίας, από αυτήν έχει ανάγκη η κυβέρνηση, σε αυτό το πεδίο θα κριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα έλεγα δε ότι το διάστημα από τις εκλογές μέχρι σήμερα μάλλον έχει μεγαλώσει η απόσταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι. Όσον αφορά την Ένωση Κεντρώων, θεωρώ πολιτικά επιζήμια την εμμονή της στην ανάγκη δημιουργίας μίας οικουμενικής κυβέρνησης, σε σχέση δε με τις πολιτικές θέσεις του αυτό το κόμμα θυμίζει περισσότερο ένα κεντροδεξιό, παρά ένα κεντρώο κόμμα όπως θέλει να αυτοπροσδιορίζεται.
- Τελικά θέλετε το ΔΝΤ να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα; Είδαμε ότι οι τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών μετριάστηκαν όταν τοποθετήθηκε η Γερμανία επί του ζητήματος.
Η παρουσία του ΔΝΤ επηρεάζει αρνητικά τη διαμόρφωση των συσχετισμών στα θέματα που μας απασχολούν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, ιδιαίτερα σε σχέση με το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τις ιδιωτικοποιήσεις. Ταυτόχρονα όμως η παρουσία του αποκαλύπτει και μια αδυναμία της ίδιας της Ευρώπης να αντιμετωπίσει με τις δικές της δυνάμεις ζητήματα των κρατών - μελών της ευρωζώνης.
- Το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, που περιείχε πτυχές του παράλληλου προγράμματος, μετατέθηκε για τον νέο χρόνο. Τέτοιου είδους χειρισμοί δεν προκαλούν δυσπιστία στην κοινωνία ότι μπορείτε πράγματι να εφαρμόσετε την αυτόνομη πολιτική σας;
Η δυσπιστία θα γεννηθεί από τη στιγμή που θα εγκαταλειφθεί το περιεχόμενο του παραλλήλου προγράμματος. Εκεί είναι που θα κριθούμε και ιδιαίτερα από εκείνα τα τμήματα της κοινωνίας τα οποία πραγματικά έχουν ανάγκη από τα μέτρα ανακούφισης που συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το πρόγραμμα. Να είστε όμως βέβαιοι ότι το παράλληλο πρόγραμμα θα γίνει πράξη και θα αποτελέσει ένα διαφορετικό δείγμα γραφής.
- Οι ΑΝ.ΕΛΛ. δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, τώρα ο Πάνος Καμμένος εισηγείται αλλαγές στο στρατό που βρίσκουν αντίθετο τον ΣΥΡΙΖΑ. Μήπως αυτή η σχέση κινδυνεύει να φτάσει σε διαζύγιο;
Η σχέση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. δοκιμάστηκε στην πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης με θετικά αποτελέσματα ενώ και μετά τις εκλογές φαίνεται ότι, παρά τις μικρές και μεγάλες διαφορές σε διάφορα προγραμματικά ζητήματα, τελικώς πάντοτε επιτυγχάνεται εκείνη η αναγκαία συνεννόηση που δεν θέτει σε κίνδυνο την κυβερνητική συνοχή.

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500049114

Δεν υπάρχουν σχόλια: