DEH

DEH

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

ΝΟΜΕ και Επ. Ανταγωνισμού: Από τη «μπροστινή πόρτα» μπαίνει πλέον το θέμα του πραγματικού κόστους της ΔΕΗ

Δυναμικά στο προσκήνιο επανέρχεται το ερώτημα «ποιό είναι το πραγματικό κόστος της ΔΕΗ» μετά την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την τιμολόγηση της Αλουμίνιον του ομίλου Μυτιληναίου, αλλά και ενόψει της κατάληξης των συζητήσεων με την τρόικα για τη δημιουργία μηχανισμού δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού θίγει το κομβικότατο αυτό θέμα που αποτελεί το μόνιμο σημείο αντιπαράθεσης τα τελευταία χρόνια στην αγορά ηλεκτρισμού ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται ένα πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα πρέπει οι βασικές αποφάσεις να έχουν ληφθεί:
Αφενός κυβέρνηση και θεσμοί θα πρέπει μέσα στις επόμενες εβδομάδες να καταλήξουν στο ποια ακριβώς θα είναι η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, που αποσκοπούν στο άνοιγμα της αγοράς προμήθειας. Η κυβέρνηση μάλιστα θέλει η διαπραγμάτευση να λήξει το ταχύτερο δυνατόν ώστε να δρομολογηθεί η αξιολόγηση του προγράμματος και στην προσπάθειά της αυτή δεν φαίνεται διατεθειμένη να δεχθεί "τεχνικές καθυστερήσεις" από την πλευρά της ΔΕΗ. 
Αφετέρου, εντός ενός 3μήνου από σήμερα, η ΔΕΗ θα πρέπει με βάση την απόφαση της Επιτροπής, να έχει έρθει σε συμφωνία με την Αλουμίνιον (ΑτΕ) για τη νέα τιμή βάσει της οποίας θα αγοράζει από τη δημόσια επιχείρηση ρεύμα.
Προφανώς η μία τιμή δεν μπορεί να είναι άσχετη από την άλλη, καθώς το σκεπτικό είναι ενιαίο. Αφορά στη καθιέρωση ανταγωνιστικών τιμολογίων ρεύματος στη βιομηχανία, τα οποία να αντανακλούν το πραγματικό κόστος της ΔΕΗ. Το ερώτημα είναι για ποιο ακριβώς κόστος μιλάμε.
Διότι αυτό που η ΔΕΗ δηλώνει ως κόστος, τίθεται πλέον σε αμφισβήτηση, τόσο με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όσο και από την τρόικα, εσχάτως όμως ακόμη και από την ίδια τη κυβέρνηση, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Energypress.
Στελέχη της κυβέρνησης που μίλησαν με το Energypress κάνουν λόγο για «δημιουργικό προβληματισμό» όσον αφορά τόσο το κόστος παραγωγής που εμφανίζει η ΔΕΗ ως πραγματικό, όσο και αναφορικά με τους λόγους που το εκτοξεύουν σε αυτά τα επίπεδα, εάν πράγματι τα στοιχεία είναι έτσι. Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της μακροχρόνιας και πολύκροτης διένεξης με την Αλουμίνιον, η ΔΕΗ, μιλούσε από το 2013 για κόστος 59,1 ευρώ τη μεγαβατώρα. Στον αντίποδα η απόφαση Διαιτησίας της ΡΑΕ για την τιμολόγηση της Αλουμίνιον είχε επιδικάσει τιμή στα 36,6 ευρώ/ μεγαβατώρα, δηλαδή με μια απόκλιση τουλάχιστον 20 ευρώ από τα νούμερα της ΔΕΗ.
Τότε μάλιστα για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία της, η ΔΕΗ είχε αναθέσει στην Ernst & Young, δηλαδή τον ορκωτό ελεγκτή που χρησιμοποιεί, να επαληθεύσει τους υπολογισμούς της, όπως και έγινε. Με τη διαφορά ότι ο οίκος στηρίχθηκε σε ποσά των δημοσιευμένων ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων της ΔΕΗ, αναφορικά με τα στοιχεία κόστους δαπανών που παρουσιάζει η ίδια η επιχείρηση, και όχι σε κάποια ανεξάρτητη μελέτη.
Κυβερνητικά ωστόσο στελέχη, για πρώτη φορά, δεν κρύβουν την περίσκεψή τους για το κατά πόσο το εμφανιζόμενο ως κόστος παραγωγής της ΔΕΗ είναι και το πραγματικό. Αναγνωρίζουν ότι η ΔΕΗ δεν παίζει μόνη της στο γήπεδο της αγοράς ηλεκτρισμού, παρά λειτουργεί σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως σε κάποια θέματα η επιχείρηση να μην το αντιλαμβάνεται.
Σχολιάζοντας από την πλευρά τους την χθεσινή ανακοίνωσή της ΔΕΗ, κύκλοι της αγοράς σημείωναν πως η επιχείρηση δείχνει είτε να μην έχει κατανοήσει πλήρως τη σημασία της απόφασης της ΕΠΑΝΤ, είτε -ακριβώς επειδή την έχει κατανοήσει- να παίζει κατενάτσιο και καθυστερήσεις.
Διαβάζοντας πάντως την απάντηση της ΔΕΗ προκύπτει ότι και η ίδια αναγνωρίζει πως από την διαπραγμάτευση με την ΑτΕ κρίνονται πολύ περισσότερα απ' ότι μόνο η τιμολόγηση της βιομηχανίας. «Δεν μπορεί να παραλείπεται ούτε να διαφεύγει της προσοχής κανενός ότι, με δεδομένο το μέγεθος της κατανάλωσης της ΑτΕ (περίπου 5,5% της ηπειρωτικής χώρας) η όποια λύση δοθεί στο θέμα της τιμολόγησης θα έχει αντίκτυπο σε όλους τους άλλους καταναλωτές», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, καλώντας ταυτόχρονα τη βιομηχανία σε διάλογο.
Επισήμως, η διοίκηση της ΔΕΗ υπό τον κ. Μανώλη Παναγιωτάκη δεν έχει αλλάξει θέσεις από αυτές επί θητείας Αρθούρου Ζερβού. Η επιχείρηση επιμένει πως το μέσο λιγνιτικό της κόστος είναι στα 59,14 ευρώ η μεγαβατώρα, τη στιγμή που η διαιτησία με την Αλουμίνιον είχε «δώσει» 36,6 ευρώ και η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ του 2014 είχε συμφωνήσει στα 44,5 ευρώ η μεγαβατώρα.
Τότε, πολλοί είχαν θεωρήσει ότι η τιμή των 44,5 ευρώ θα αξιοποιηθεί ως βάση για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Τότε όμως, η ΔΕΗ δεν υποχρεωνόταν από κανέναν. Τώρα, η απόφασή της ΕΠΑΝΤ να καταλήξει σε συμφωνία με την Αλουμίνιον λειτουργεί δεσμευτικά.
Το βέβαιο είναι πως η προτροπή της Επιτροπής στη ΔΕΗ “βρείτε τα” για τη τιμή με την ΑτΕ, και η τιμή εκκίνησης για τα ΝΟΜΕ, δεν είναι δύο διαφορετικά θέματα, αλλά ένα. Αφορούν το πραγματικό κοστολόγιο της ΔΕΗ, το οποίο και θα καθορίσει τις εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρισμού το επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: