DEH

DEH

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Το παρασκήνιο της συνάντησης Σκουρλέτη-ΕΒΙΚΕΝ και η τελευταία ευκαιρία για τη βιομηχανία

Αφού εσείς έχετε συμφωνήσει γιατί δεν υπογράφετε με τη ΔΕΗ, ρώτησε χθες ο υπουργός ενέργειας Πάνος Σκουλέτης μέλος της ΕΒΙΚΕΝ, κατά τη διάρκεια της  πράγματι εποικοδομητικής συνάντησης που είχαν οι εκπρόσωποι των ενεργοβόρων βιομηχανιών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Η απάντηση είναι απλή: τα νούμερα όπως έχουν σήμερα χωρίς να εφαρμόζεται το πακέτο των μέτρων που έχει ήδη θεσπιστεί και εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη για την ενεργοβόρο βιομηχανία «δεν βγαίνουν».
Πρόκειται για μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί και από την ελληνική κυβέρνηση, τουλάχιστον επί της αρχής και το κυριότερο δεν προκαλούν καμία επιβάρυνση. Συγκεκριμένα, η βιομηχανία ζήτησε να εφαρμοστούν οι κατευθυντήριες γραμμές (παράγραφος 189) για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και η οδηγία 96 του 2003 για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. «Δε ζητήσαμε τίποτα παραπάνω, η κυβέρνηση έχει στο χέρι της το εργαλείο και το εφαρμόζει» αναφέρει χαρακτηριστικά πηγή της βιομηχανίας.
Η πραγματικότητα βεβαίως με την οποία έρχονται αντιμέτωπες οι ενεργοβόρες βιομηχανίες είναι δεδομένη: το Φεβρουάριο η ΔΕΗ θα στείλει τα τιμολόγια του ρεύματος με τις νέες τιμές. Τα νούμερα που θα προκύπτουν θα είναι σημαντικά αυξημένα σε σχέση με την τελευταία πληρωμή, καθώς η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ αποφάσισε την κατάργηση των εκπτώσεων και την αντικατάστασή τους με νέες μικρότερες (με περισσότερες κατηγορίες ανάλογα με το προφίλ κατανάλωσης). Χωρίς την εφαρμογή των νόμιμων μέτρων αλλά και ενόσω το μέτρο της διακοψιμότητας βρίσκεται ακόμη σε στάδιο προετοιμασίας με συγκεκριμένους φορείς ΑΠΕ να ζητούν συνεχώς τη μείωση των ποσοτήτων και των ποσών, η βιομηχανία βρίσκεται ακόμη στον αέρα. Άλλωστε για τις εταιρείες που το ενεργειακό αποτελεί βασικό συντελεστή, οι χρεώσεις μπορεί να εμφανίζονται χωριστές (ενέργεια, ρυθμιζόμενα, τέλη, φόροι), ωστόσο τελική πληρωμή που αντιπροσωπεύει και το ενεργειακό κόστος είναι μία και ενιαία για το ταμείο.
Επομένως υπάρχει το εξής σοβαρό ζήτημα: ενώ ήδη συγκεκριμένοι ενεργοβόροι κλάδοι μετρούν οδυνηρές απώλειες και λουκέτα, η πίεση αυξάνεται. Η βιομηχανία, η οποία είναι αλήθεια ότι συνάντησε μάλλον θετικό κλίμα κατά τις επαφές που είχε, βρίσκεται προ γεγονότων. Όσο καλή θέληση και να υπάρχει, εφόσον το τελικό ενεργειακό κόστος εμφανιστεί αυξημένο θα πρέπει να καλυφθεί – και μάλιστα από εταιρείες που ήδη εμφανίζουν ζημιογόνες επί πολλά χρόνια χρήσεις – με μειώσεις σε άλλα κόστη. Τα περιθώρια του λίπους, όπως δείχνουν οι αλλεπάλληλες απώλειες βιομηχανιών που οδηγούνται σε κλείσιμο, μετά από έξι χρόνια κρίσης έχουν εξαντληθεί. Ακόμη και το διεθνές περιβάλλον του ανταγωνισμού έχει επιδεινωθεί και ο ανταγωνισμός εταιρειών που έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα από την εφαρμογή των νόμιμων ενισχύσεων που προβλέπουν οι κατευθυντήριες είναι αδυσώπητος.
Κάποιες πλευρές εκφράζουν αισιοδοξία ότι το μήνυμα ελήφθη από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας και ότι υπάρχει κατανόηση στα αιτήματα που εν τέλει δεν αφορού σε τίποτε άλλο παρά στην εφαρμογή ισονομίας έναντι των ευρωπαίων ανταγωνιστών για τους οποίους ισχύουν οι κατευθυντήριες και οι οδηγίες για τον ΕΦΚ.
«Σε διαφορετική περίπτωση χάσαμε, αλλά να το ξέρουμε, να κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις να μαζέψουμε ακόμη περισσότερο τα οικονομικά μας. Δεν υπάρχει περιθώριο ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Δεν αντέχουμε» αναφέρουν αρμόδιες πηγές της βιομηχανίας που πάντως εκφράζουν αισιοδοξία ότι εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση, υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία και οι λύσεις στα συγκεκριμένα ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: