DEH

DEH

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Στα 60 ευρώ η ΟΤΣ το Νοέμβριο με χαμηλό ρεκόρ για τις λιγνιτικές μονάδες

Τα συνεχιζόμενα προβλήματα στις Λιγνιτικές Μονάδες της Δ.Ε.Η. σε συνδυασμό με την αύξηση του φορτίου λόγω πτώσεως των θερμοκρασιών και των πολύ ασθενών ανέμων και της μικρής ηλιοφάνειας που οδηγούν σε μειωμένη παραγωγή από Μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) συντέλεσαν στο να κλείσει η Οριακή Τιμή Συστήματος (Ο.Τ.Σ.) στα 67,94 €/MWh κατά την περασμένη εβδομάδα. Έτσι ο μέσος όρος του Νοεμβρίου διαμορφώθηκε στα 60,40 €/MWh αποτελώντας τον τέταρτο πιο ακριβό μήνα του έτος μέχρι τώρα (μόνο Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Ιούλιος έχουν κλείσει ψηλότερα).
Χαρακτηριστικό είναι πως το μερίδιο των Λιγνιτικών Μονάδων στο μίγμα καυσίμοιυ σε επίπεδο Η.Ε.Π. έπεσε στο 38%, χαμηλό ρεκόρ για το 2014. Συνεπώς το μερίδιο των Μονάδων Φυσικού Αερίου έχει ανέβει στο 24%, εφόσον αυτό των Α.Π.Ε. έπεσε σε εξίσου χαμηλό ρεκόρ στο 10%. Οι εισαγωγές σταθερές στο 24% με κύριες πηγές την Ιταλική, την Βουλγάρικη και την Ούγγρικη Αγορά.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως η Ελληνική Αγορά αποτελεί την πιο ακριβή αγορά αυτό το διάστημα στην Ευρώπη προσελκύοντας το διεθνές ενδιαφέρον. Από τις ξένες Αγορές μόνο η Τουρκική εμφανίζει υψηλότερες τιμές και γι' αυτό πραγματοποιούνται κάποιες εξαγωγές από την Ελλάδα προς την Τουρκία παρά την υψηλή Ο.Τ.Σ.
Μπορείτε να δείτε εδώ την εξέλιξη της Οριακής Τιμής Συστήματος (Ο.Τ.Σ.)
Αγορά ρύπων
Δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα σταθεροποιητικών κινήσεων στην Αγορά Ρύπων μετά το πρόσφατο ράλυ των τιμών. Βλέπουμε να διαμορφώνεται ένα ισχυρό επίπεδο στήριξης λίγο πάνω από τα 7,00€/τ για το Spot συμβόλαιο, όπως και αντίστασης κοντά στα 7,15 με 7,16€/τ. Τα Spot συμβόλαια μπαίνοντας στον Δεκέμβρη όπως είναι φυσικό είναι σχεδόν στις τιμές των προθεσμιακών του Δεκεμρίου, μιας και ο χρόνος ωρίμανσης των τελευταίων πλησιάζει.
Στο χρηματιστήριο ρύπων της Λειψίας (ΕΕΧ) είχαμε δημοπρασίες και τις 5 μέρες της εβδομάδας με την δημοπρασία της Τετάρτης να βγάζει πολύ ελκυστικό αποτέλεσμα με την τιμή κλεισίματος στα  6,90 €/τ.
Διαβάστε  αναλυτικά τους σχολιασμούς τηςE-ntelligence για τις αγορές ηλεκτρισμού και ρύπων

Δεν υπάρχουν σχόλια: