DEH

DEH

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Τέλος για τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, στόχος η Πτολεμαΐδα 5

του Μιχάλη Αγραφιώτη από το kozan.gr
 
Η νέα μονάδα που πρόκειται να ξεκινήσει να κατασκευάζεται αρχές του 2015, αν και προσωπικά έχω διατυπώσει σαφείς επιφυλάξεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης και της ΔΕΗ να την προχωρήσουν, αποτελεί την σημαντικότερη επένδυση για την περιοχή μας. Γιατί όχι μόνο θα δημιουργήσει και θα διασφαλίσει θέσεις εργασίας, αλλά ταυτόχρονα θα εγγυηθεί τη συνέχιση της λιγνιτικής εκμετάλλευσης τουλάχιστον για 30 χρόνια, ενώ ταυτόχρονα θα δώσει ώθηση στις μετεγκαταστάσεις που πρόκειται να γίνουν.
Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε μια σύσκεψη στον ΑΗΣ Πτολεμαϊδας σχετικά με το μέλλον  των μονάδων. Ως προς το ζήτημα διασφάλισης των θέσεων εργασίας, μόνιμων, συμβασιούχων και του προσωπικού των εργολαβιών είναι πρώτιστη ανάγκη όχι μόνο για κοινωνικούς λόγους αλλά και για λόγους προστασίας της επιχείρησης και εξασφάλισης προσωπικού έμπειρου και κατηρτισμένου. Αν και στελέχη της ΔΕΗ και της κυβέρνησης εγγυώνται προφορικά ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις, μέχρι τελευταία στιγμή οι εκπρόσωποι της περιοχής πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, γιατί υπάρχει σαφής έλλειψη εμπιστοσύνης.
Ως προς την επαναλειτουργία των μονάδων του ΑΗΣ που ενδεχομένως μπορούν να επαναλειτουργήσουν οφείλουμε να διατηρήσουμε σαφείς επιφυλάξεις. Εκτός από το κόστος που θα επενδυθεί σε μια μονάδα απαρχαιωμένη, μια ενδεχόμενη επαναλειτουργία των μονάδων του ΑΗΣ θα έθετε σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου για ταχύτερη κατασκευή της 5ης . Γιατί πολύ απλά αν ζητήσουμε από τη ΔΕΗ την επαναλειτουργία αλλά και την επίσπευση της 5ης είναι βέβαιο ότι η επιχείρηση θα διατυπώσει επιφυλάξεις για την ταχύτερη κατασκευή της 5ης.
Άρα τι μας συμφέρει; Να επαναλειτουργήσουμε μια μονάδα που δεν έχει εκ των πραγμάτων μέλλον ή να επισπεύσουμε  με συνεχείς πιέσεις την Πτολεμαΐδα 5; Σαφώς και το συμφέρον της περιοχής  αντικατοπτρίζεται στη δεύτερη απάντηση και προφανώς ο στόχος είναι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να τρέξουμε τις διαδικασίες, γιατί σαφώς έχουν καθυστερήσει σε απαράδεκτο βαθμό.
Είναι δεδομένο ότι ο ΑΗΣ Πτολεμαϊδας έκανε τον κύκλο και παρά το άδοξο τέλος, πρέπει να περάσει στην ιστορία, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις με διαφορετικούς τρόπους. Το άδοξο τέλος του ΑΗΣ πρέπει να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στην λιγνιτική παραγωγή με την λειτουργία της 5 και τον σχεδιασμό για τον Άγιο 6 που από τώρα πρέπει να γίνουν οι ενέργειες για την υλοποίηση του. Στην πράξη, όχι στα λόγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: