DEH

DEH

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Αδηλο το μέλλον της «Μικρής ΔΕΗ»

Από το περασμένο καλοκαίρι οπότε και ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος στη Βουλή, η δημιουργία της «Μικρής ΔΕΗ», αποτέλεσε ένα από τα πιο σκληρά πεδία αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το μεγάλο στοίχημα αφορούσε στη δημιουργία μιας θυγατρικής στην οποία θα εισφέρονταν το 30% των παγίων και του πελατολογίου της σημερινής εταιρείας προκειμένου
εν συνεχεία να τεθεί προς πώληση.

Επρόκειτο για πρόταση της ελληνικής πλευράς προκειμένου να ανοίξει η αγορά λιγνίτη, παύοντας έτσι να είναι αποκλειστικό προνόμιο της ΔΕΗ, ζήτημα για το οποίο η χώρα έχει καταδικαστεί στο Ευρωδικαστήριο, αλλά και για να δημιουργηθεί πραγματικός ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρισμού.

Αυτό ήταν το επιχείρημα της κυβέρνησης τον περασμένο Ιούλιο, όταν και τελικά υπερψηφίστηκε, μετά από σφοδρές αντιπαραθέσεις, το επίμαχο νομοσχέδιο.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μιλήσει για «νέο μνημονιακό έγκλημα», χαρακτηρίζοντας ως «κυβερνητικά ψέμματα» τους ισχυρισμούς περί υποχρέωσης απέναντι στην Κομισιόν και το κοινοτικό δίκαιο, και προαναγγέλοντας την ακύρωση του νόμου, εφόσον γίνει κυβέρνηση.

Επιδίωξη ωστόσο της κυβέρνησης ήταν η διαδικασία πώλησης της «Μικρής ΔΕΗ» να ξεκινήσει μέσα στο 2014, προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι επιθυμεί να επιταχύνει τις αποκρατικοποιήσεις και να ολοκληρώσει την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.

Αυτός ήταν και ο λόγος που τον περασμένο Αύγουστο η ΔΕΗ προκήρυξε διαγωνισμό για την πρόσληψη του συμβούλου, που θα βοηθούσε στη διαδικασία της απόσχισης και της δημιουργίας της νέας εταιρείας, η οποία θα προικοδοτούνταν με το 30% του παραγωγικού και εμπορικού χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ.

Τελικά, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, η διαδικασία όχι μόνο δεν ξεκίνησε εντός του 2014, αλλά είναι αμφίβολο και αν ποτέ αυτό θα συμβεί. Οσο για τον διαγωνισμό πρόσληψης συμβούλου, έπειτα από κάποιες παρατάσεις που είχαν ζητήσει οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι, κηρύχθηκε προ ημερών άγονος, με αποτέλεσμα να επαναπροκηρυχθεί.

Η αιτία για το ναυάγιο ; Οι υπερβολικές οικονομικές απαιτήσεις των υποψηφίων αλλά και ο μεγάλος χρόνος παράδοσης της μελέτης τους, όπως λένε οι πληροφορίες.

Η απόφαση για ακύρωση του διαγωνισμού ελήφθη από το Συμβούλιο Διεύθυνσης της ΔΕΗ στις 17 Δεκεμβρίου, ενώ δύο ημέρες μετά, στις 19 Δεκεμβρίου, η επιχείρηση τον επαναπρόκηρυξε, αλλάζοντας τους όρους, και επιβάλοντας πλαφόν στην αμοιβή του συμβούλου και πιο σφικτό χρονοδιάγραμμα.

Το ερώτημα φυσικά είναι γιατί όλα τα παραπάνω δεν είχαν συμπεριληφθεί στον αρχικό διαγωνισμό, προκειμένου να μην χρειασθεί να επαναπροκηρυχθεί, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι ακόμη και αν δεν ναυαγούσε, το εγχείρημα «Μικρή ΔΕΗ» θα προχωρούσε κανονικά, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι εξαρτάται άμεσα από τις πολιτικές εξελίξεις.

Διότι, εφόσον η σημερινή 3η ψηφοφορία στη Βουλή δεν «βγάλει» Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, από τις οποίες προκύψει κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, τα περί «Μικρής ΔΕΗ» θα αποτελέσουν σύντομα ιστορία.

Αλλά για να επανέλθουμε στα αίτια της ακύρωσης του διαγωνισμού, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εταιρείες συμβούλων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον ζήτησαν ως αμοιβή ποσά της τάξης των 3,5 -4 εκατ. ευρώ, ενώ κάποιοι εξ αυτών έθεσαν ως χρονοδιάγραμμα παράδοσης της μελέτης ακόμη και το 6μηνο, διάστημα που κρίθηκε υπερβολικά μεγάλο.


http://www.tanea.gr/news/economy/article/5193922/adhlo-to-mellon-ths-mikrhs-deh/


Στο νέο λοιπόν διαγωνισμό ορίστηκε πλαφόν για την αμοιβή (σσ: σύμφωνα με πληροφορίες κοντά στο 1 εκατ. ευρώ), καθώς επίσης πολύ πιο σφικτό χρονοδιάγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: